Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

10 ijzersterke hypotheektips als je een huis gaat kopen

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je wil een huis kopen. Dat betekent dat je ook een hypothecaire lening nodig hebt. Maar welke formule en kredietverstrekker kies je best? En met welke andere aandachtspunten moet je rekening houden? Wij geven je alvast 10 gouden tips!
 

Breng je maandelijks budget in kaart

Weet je hoeveel je maandelijks verdient? Hoeveel kinderbijslag je ontvangt? Heb je nog andere leningen afgesloten, bijvoorbeeld voor je auto? Hoeveel moet je elke maand voor die andere lening(en) betalen? Het is belangrijk dat je een goed beeld krijgt van jouw maandelijks budget: wat komt er vast binnen en wat gaat er buiten? Welke inkomsten tellen er allemaal mee bij de analyse van jouw woonkrediet?
 

Vraag na hoeveel je kunt lenen voor jouw hypotheek

Eenmaal je jouw maandelijks budget kent, is de volgende vraag hoeveel je maximaal kan lenen voor de aankoop van je huis. Maar ook hoeveel wil je maximaal betalen voor jouw woonkrediet? De criteria die banken hiervoor hanteren, verschillen nogal eens. Sommige banken nemen bepaalde inkomsten mee in hun berekening, andere banken doen dat niet. Een extra tip: een onafhankelijk kredietbemiddelaar zoals Credishop vergelijkt de mogelijkheden bij verschillende kredietgevers. Zo beschik je meteen over alle opties.
 

Overdrijf niet met je aflossing van jouw hypotheeklening

Dat je graag een huis wil kopen, is perfect. Dat je een hypotheeklening nodig hebt, is geen enkel probleem. Maar neem niet teveel hooi op je vork als het op de aflossing aankomt. Je wil immers nog een leuk en aangenaam leven hebben, nadat je elke maand de aflossing voor je krediet betaald hebt. Hou ook rekening met mogelijke onverwachte kosten, zoals een lekkend dak, een verwarmingsketel die uitvalt, … Kies dus een hypothecaire lening met een maandlast die je nog wat financiële reserve biedt.
 

Bereid je hypotheekdossier goed voor

Maak een afspraak met een kredietbemiddelaar. Neem een aantal documenten mee, zodat hij of zij een goed beeld krijgt van jouw persoonlijke situatie. Neem zeker mee: je identiteitskaart, recente loonfiches, de compromis of aankoopbelofte, foto’s van je toekomstige woning, plannen, bestekken, … Hoe beter de kredietbemiddelaar jouw persoonlijke situatie kan inschatten, des te beter kan hij op zoek gaan naar een oplossing die echt bij jou past. Concreet zal de kredietbemiddelaar met jouw info naar verschillende kredietgevers stappen en daar je belangen verdedigen.
 

Vraag meerdere simulaties op voor jouw hypothecair krediet

Een belangrijk voordeel dat een kredietbemiddelaar je biedt, is dat hij met meerdere kredietpartners voor een woonkrediet samenwerkt. Hij kan dan ook verschillende hypotheekoplossingen met elkaar vergelijken en voor jou meerdere simulaties maken. Zo kunnen de simulaties rekening houden met een verschillend kredietbedrag, looptijd, kredietformule, tarief en JKP (jaarlijks kostenpercentage) … Via de simulaties krijg je een goed overzicht van wat je te wachten staat als je een hypothecair krediet afsluit.
 

Heb je eigen middelen bij de aankoop van je woning?

Een bank zal je pas een woonkrediet toekennen als je een deel van de aankoop van je woning betaalt met eigen middelen. Heb je die niet, dan val je bij de meeste banken uit de boot. Betekent dit dat je jouw droom om een huis te kopen mag vergeten? Neen, zeker niet. Een kredietbemiddelaar in hypothecair krediet werkt met verschillende kredietgevers samen. Een aantal daarvan kunnen, ingeval je geen eigen middelen hebt, toch nog oplossingen bieden.
 

Ben je beschermd als het zwaar tegenzit?

Heb je ook nagedacht over je lening als het noodlot toeslaat?
 
- Wat als je partner of jezelf plots overlijdt? Kan de overblijvende partner de lening dan wel verder afbetalen? Een schuldsaldoverzekering helpt jullie hierbij en is dan ook een absolute must. Je wil de woning toch niet gedwongen moeten verkopen?
- Een brandverzekering is al evenzeer een noodzaak. Is je huis beschadigd, dan zorgt je brandverzekeraar voor een vergoeding van die schade.
 
Voor beide verzekeringen bestaan er verschillende oplossingen op de markt. Elke oplossing heeft zijn eigen plus- en minpunten. Vaak kan je goedkoper uitkomen dan bij een traditionele grootbank. Pluis dit dus goed uit, of vraag het gewoon aan je kredietbemiddelaar tijdens de bespreking van jouw woonkrediet.
 

Laat het vergelijkingswerk voor jou doen

Je kan enkele dagen vrijaf nemen om zelf een speurtocht te gaan ondernemen naar de beste formule voor jou  op de markt. En dat zowel voor je lening als voor de bijhorende verzekeringen. Maar ken je daar wel genoeg van om de onderhandelingen op de juiste manier te voeren? Een betere oplossing bestaat erin om een professional onder de arm te nemen. Stap naar een onafhankelijk kredietbemiddelaar. Hij gaat gratis voor jou op zoek naar de beste oplossing voor jouw hypothecair krediet. 
 

Kijk vooruit als je een hypotheeklening afsluit

Er zijn enkele belangrijke vragen die je jezelf moet stellen bij het afsluiten van een woonkrediet: 
 
- Waar zal je over tien jaar staan?
- Woon je dan nog hier?
- Is je inkomen nog hetzelfde?
- Heb je tegen dan (klein)kinderen?
 
Hoe ga je jouw hypothecair krediet hierop afstemmen? Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals een traditioneel woonkrediet en/of een vastetermijnkrediet. Bespreek dit grondig met je kredietbemiddelaar.
 

Een hypotheeklening afsluiten vraagt tijd

Een hypothecair krediet afsluiten doe je niet elke dag. Er komen heel wat stappen bij kijken. Denk aan het samenstellen en vervolledigen van een kredietdossier, het opmaken van een schattingsverslag, de hypothecaire opzoekingen bij het kantoor Rechtszekerheid (vroegere Hypotheekbewaarder), het opmaken en ondertekenen van de nodige documenten, enz. Dat alles vraagt de nodige tijd. Leg dit ook uit aan de verkoper van de woning. Hij zal je meestal onder druk trachten te zetten om zo snel mogelijk zijn centen te krijgen. Een professionele kredietbemiddelaar weet dit en zal je helpen om de verkoper op de hoogte te brengen van de stand van zaken van jouw kredietdossier.
 

Credishop helpt je graag verder

Als onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecair krediet heeft Credishop een uitgebreide kennis en ervaring opgebouwd gedurende de jaren. De hypotheekspecialisten helpen je dan ook graag verder. Aarzel niet om een afspraak te maken.
 
 
 

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.