Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Waarom is een hoger tarief voor jouw hypotheek een voordeel

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Elk voordeel heb zijn nadeel’, zei Johan Cruijff ooit. Wel, dat geldt ook voor hypotheken. Een tijdelijk hoger tarief is in bepaalde gevallen wel degelijk een voordeel voor jou als klant. Hoe dat kan, leggen wij je uit.
 
Je bent op zoek naar een hypothecair krediet. Je denkt recht te hebben op het laagst mogelijke tarief, maar in de praktijk is dit niet het geval. Dan betaal je beter wat meer en heb je toch een hypotheeklening, dan dat je halsstarrig vasthoudt aan je overtuiging en uiteindelijk geen lening krijgt aan de beste voorwaarden.
 
Bovendien hoeft dat duurder tarief niet de volledige looptijd van je lening te duren. Als je na een tijdje financieel wat meer marge hebt, is het best mogelijk dat je in aanmerking komt voor een goedkoper tarief.
 

Waarom krijg je niet het goedkoopste tarief?

Een kredietgever beoordeelt jouw kredietaanvraag in functie van het risico. Is dat risico wat groter, dan zullen sommige banken je een krediet weigeren. Andere kredietgevers rekenen een hoger tarief aan, maar geven je wel een lening. Enkele voorbeelden van scenario’s waarin zo’n hoger tarief mogelijk is:
 

Je wilt 100% van de aankoop van jouw droomhuis lenen

Als je een woonkrediet wil, maar geen eigen inbreng hebt, dan zal je een hoger tarief betalen dan iemand die wel een deel van zijn spaargeld meteen investeert. De verhouding tussen het geleende bedrag en de aankoopsom van de woning wordt ook wel de quotiteit genoemd. Hoe hoger de quotiteit, des te duurder de lening. Maar beschouw het glas als halfvol: je hebt dan toch een lening!
 

Je hergroepeert al je leningen in één krediet

Je hebt een hypothecair krediet en enkele andere leningen op afbetaling of kredietkaarten lopen. De totale kredietlast wordt te zwaar. Je zoekt een oplossing om  er uit te geraken. Je besluit om jouw kredieten te herschikken en samen te voegen. De meeste bankiers zullen jou binnen het kader van een woonlening niet verder helpen. Sommige zullen jou een even dure lening op afbetaling voorstellen. Maar hiermee zijn je problemen niet opgelost. Integendeel.
 
Sommige kleinere kredietgevers kunnen je wel helpen en al jouw lopende leningen samenvoegen in één nieuw hypothecair krediet. Je betaalt dan wel een hoger tarief, maar het belangrijkste voordeel is dat je eindelijk opnieuw financiële ademruimte hebt.
 

Je staat nog op de zwarte lijst

Je staat negatief vermeld op de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) of ook "zwarte lijst" genoemd. Bepaalde kredietgevers zullen je een woonkrediet willen toekennen, maar wel een hoger tarief aanrekenen. Dankzij die hogere rentevoet kan jij nu toch je huis kopen of behouden. En vooral, als je binnen enkele jaren financieel sterker staat, kom je mogelijk in aanmerking voor een lager tarief.
 

Je gaat scheiden en wil je ex-partner uitkopen

Je gaat scheiden en jij wilt het huis behouden. Je moet dus je partner uitkopen. Daarvoor wil je een woonkrediet afsluiten. Omdat jouw inkomen het enige is, zullen verschillende banken je een krediet weigeren. Andere kredietgevers staan je wel een woonkrediet toe, maar tegen een hoger tarief.
 

Laat je helpen door een makelaar in hypothecaire kredieten

Een onafhankelijk makelaar in hypothecaire kredieten werkt met meerdere kredietgevers samen. Hij gaat voor jou op zoek naar de best mogelijke oplossing. Je vindt hier een regionaal Hypotheekkantoor in de buurt. Maak snel een afspraak.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.