Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een huis ga aankopen?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je overweegt om een huis of appartement te kopen. Naast de aankoopprijs voor het huis zal je nog verschillende extra kosten moeten betalen: voor de bank, de notaris, overheid, verzekeringen … Hier vind je een duidelijk overzicht.
 

Kosten aan de bank voor je hypotheek

Je sluit wellicht een hypothecair krediet af om de aankoop van je huis of appartement te financieren. Dit brengt, naast je maandelijkse aflossing, een aantal extra kosten mee:
  • dossierkosten: deze mogen maximaal 500 EUR bedragen
  • schattingskosten: sommige banken werken met eigen schatters, andere banken laten de schattingen uitvoeren door onafhankelijke schatters
  • kosten voor consultatie CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren): als je hypotheeklening geweigerd wordt, dan mag de bank kosten aanrekenen voor het raadplegen van de CKP. In de praktijk gebeurt dit zelden. Word je lening toegekend, dan worden deze kosten meestal opgenomen in de algemene dossierkost.
 

Kosten eigen aan de notaris

Voor de aankoop van vastgoed en een hypotheek moet je nu eenmaal bij de notaris langsgaan. Ook dat brengt kosten met zich mee:
  • administratieve kosten voor het opmaken van officiële documenten (aankoopakte, kredietakte …)
  • ereloon van de notaris
 

Kosten eigen aan de overheid

Ook vadertje Staat passeert langs de kassa. Zo betaal je de volgende kosten:
  • registratierecht voor de aankoop
  • registratierecht (1%), inschrijvingsrecht  (0,3%) en ereloon voor het kantoor "rechtszekerheid" bij het overschrijven van de hypothecaire lening
 

Kosten voor de bescherming

Het spreekt voor zich dat je ook in de nodige bescherming moet voorzien, zowel van jezelf en je gezin als van je nieuwe woonst. Twee verzekeringsoplossingen helpen je hierbij:
  • schuldsaldoverzekering: dit is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden om je partner of erfgenamen financieel te beschermen
  • brandverzekering
 

Kosten die je dikwijls onderschat

Jammer genoeg stellen veel mensen vast dat er bij de aankoop van een huis of appartement steeds nog een aantal kosten opduiken die ze onderschat hadden of waarmee ze zelfs helemaal geen rekening gehouden hadden. Denk hierbij aan:
  • kosten voor de verhuis
  • kosten voor de inrichting
  • jaarlijkse onroerende voorheffing
 

Verboden kosten

De regelgeving is duidelijk: een aantal kosten zijn niet toegelaten. De volgende kosten moet je dus nooit betalen:
  • Een vergoeding voor de kredietbemiddelaar in hypothecaire kredieten: deze mag geen kosten aanrekenen, zelfs geen administratieve kosten. Hij wordt vergoed door de bank bij wie jij jouw hypothecaire lening afsluit en enkel als de woonlening effectief doorgaat bij de notaris.
  • Betaal het voorschot voor de aankoop van je woning of appartement nooit in het zwart aan de immobiliënmakelaar, hij heeft immers een bemiddelingsovereenkomst afgesloten met de verkoper.
 

Vragen over de kosten als je een huis of appartement gaat kopen

Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten of laat je terugbellen. Ze helpen je met plezier verder met de berekening van de kosten bij de aankoop van jouw huis of appartement en stellen een duidelijk financieel plan voor je op.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.