Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Je hebt je droomhuis bijna te pakken. Er is een akkoord met de verkoper, de compromis is zelfs al getekend … maar je krijgt geen hypotheeklening van de bank. Moet je de aankoop afblazen? En kan dat nog wel?

Opschortende voorwaarde in compromis?

Staat er in de compromis een opschortende voorwaarde die stelt dat je nog onder de aankoop uit kan als je geen hypotheeklening krijgt? In dat geval hoef je niet te wanhopen. Als geen enkele kredietverstrekker je een hypotheeklening wil toekennen, kan je de aankoop afblazen. Je snapt dat het dus erg belangrijk is om, als de compromis nog niet ondertekend is, een dergelijke clausule erin op te laten nemen. Doe je dat niet, of heb je een compromis ondertekend waarin zo’n clausule niet vermeld wordt, dan heb je een probleem. Wellicht kan je dan niet onder de aankoop uit …

 
 

Compromis getekend, hypotheeklening geweigerd

Heeft je huisbankier je geen hypotheeklening toegekend en is de compromis intussen getekend, dan doe je er goed aan om contact te nemen met een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten . In tegenstelling tot je huisbankier kan die kredietoplossingen aanbieden van meerdere kredietgevers. De kans bestaat nu eenmaal dat bepaalde kredietgevers je geen hypotheeklening willen geven, maar andere wel. 

Je hypotheekmakelaar screent voor jou de kredietoplossingen op de markt en zoekt naar een oplossing die aansluit bij jouw plannen en je persoonlijke financiële situatie. Vervolgens zal hij voor jou ook een simulatie van je hypothecaire lening  opstellen. Die vertelt je hoeveel je elke maand zult moeten terugbetalen en hoe lang je dat zult moeten doen. Dit is cruciaal, want je moet goed becijferen of de lening binnen je budget past. Kan je elke maand het bedrag van je lening terugbetalen en daarnaast nog geld genoeg overhouden om comfortabel van te leven? Je hypotheekbemiddelaar bespreekt dit met jou.

Maak een afspraak met een hypotheekbemiddelaar in jouw buurt.