Als je de compromis ondertekend hebt, bestaat de kans dat je een voorschot moet betalen. Is dit verplicht? En kan je hiervoor een lening aangaan?
Neen, er bestaat geen wettelijke verplichting inzake het betalen van een voorschot bij ondertekening van de compromis. Het is dus perfect mogelijk dat de verkoper geen voorschot aan je vraagt, al gebeurt dit in de praktijk doorgaans wel. De verkoper wil op die manier extra garanties krijgen van de koper en kan, als de koper de volledige prijs niet betaalt binnen de afgesproken termijn, dit bedrag al voor een stuk gebruiken als schadevergoeding voor bv. juridische kosten.
Dit wordt tussen de partijen bedongen. Gangbaar is 10% van de verkoopprijs. Opgelet, als de verkoop onder de wet-Breyne valt, dan mag het voorschot maximaal 5% van de totale prijs bedragen. Het voorschot wordt meestal door de notaris bewaard tot de ondertekening van de authentieke akte.
Je kan het voorschot met je spaargeld betalen, maar dan zie je jouw spaarreserve natuurlijk meteen flink slinken. Niet leuk, want je wil toch een zekere financiële buffer behouden.
Toch is het onvermijdelijk geworden, gelet op de strengere richtlijnen van de Nationale Bank van België voor het toekennen van een woonlening. Veel jongeren roepen dan ook financiële hulp in van hun (groot)ouders om het voorschot te betalen.
Betaal je het voorschot toch met je spaargeld, weet dan dat je dit niet cash mag doen. De anti-witwaswetgeving verbiedt dit.
Een voorschot financieren zal niet bij elke bank lukken. Daarom stap je beter naar een onafhankelijk makelaar in hypothecaire kredieten. Die werkt met verschillende kredietpartners samen en kan je zo oplossingen op maat voorstellen. Maak meteen een afspraak bij een onafhankelijk kredietbemiddelaar in je buurt .