Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%
De compromis of onderhandse verkoopovereenkomst maakt de verkoop van vastgoed definitief. Maar wie stelt dit document op?
 

Compromis opstellen: notaris of vastgoedmakelaar

Hiervoor bestaan geen specifieke regels. Verkopers laten zich op dat vlak doorgaans begeleiden door hun vastgoedmakelaar, die de compromis opstelt. Maar ook notarissen kunnen de compromis uitwerken, wat vaak gebeurt op initiatief van de koper.
 
Wie het doet, maakt op zich weinig uit. Belangrijk is vooral dat de compromis volledig en duidelijk opgesteld is, zodat er achteraf geen onnodige discussies achteraf ontstaan. De compromis vormt immers ook de basis voor de authentieke akte die bij de notaris verleden wordt, uiterlijk binnen een termijn van 4 maanden na de ondertekening van de compromis.
 
Ben jij de koper van het pand en heeft de vastgoedmakelaar van de verkoper de compromis opgesteld? Laat die dan nog eens nalezen door je notaris. Zo ben je er zeker van dat alle nodige vermeldingen in de compromis opgenomen zijn en kan je ook de vragen die je nog hebt stellen aan een specialist.
 

Wat staat er onder andere in de compromis?

In een compromis staan minstens volgende essentiële elementen:
 
  • de namen van de verkoper en de koper
  • een beschrijving van het onroerend goed
  • de prijs
  • de datum van de eigendomsoverdracht
  • verwijzing naar wettelijke documenten (bouwvergunning, …)
  • bijkomende clausules en eventuele opschortende voorwaarden
 

Wat met je hypothecaire lening?

Eenmaal de compromis ondertekend is, wordt het hoog tijd dat je jouw hypotheeklening in orde brengt, als dat nog niet gebeurd is. Je neemt hiervoor best een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten onder de arm. Die zal voor jou het aanbod van verschillende kredietverstrekkers op de markt bekijken en op zoek gaan naar de hypotheeklening die het best bij jou past.
 
Ook zal de kredietmakelaar jouw hypothecaire lening simuleren. Dat geeft je een precies beeld van de maandelijkse aflossingen en de looptijd van de lening. Op die manier weet je ook meteen of de lening binnen je budget past.
 
Maak een afspraak met een hypotheekbemiddelaar in je buurt.