hypotheek hoeveel kan ik lenen beste voorwaarden simulatie hypothecaire lening regionaal hypotheekkantoor Credishop kredietmakelaar brugge gent antwerpen hasselt brussel
Dit hangt af van jouw terugbetalingscapaciteit en de waarde van de woning.
 
Elke bank of kredietverstrekker zal je terugbetalingscapaciteit (hoeveel kan je maandelijks afbetalen voor een hypothecaire lening en nog voldoende overhouden om normaal van te leven?) en de waarde van de woning bestuderen. 
 
 

Hypothecaire lening: voorwaarden verschillen tussen banken

Elke bank of kredietverstrekker heeft haar eigen commerciële strategie. 

Sommige banken hanteren iets hogere rentevoeten, maar kennen je wel voorwaardelijke kortingen toe als je bijvoorbeeld extra producten bij hen afneemt, zoals een brandverzekering, schuldsaldoverzekering, pensioensparen … Hiermee moet je opletten, want in bepaalde gevallen zijn die extra producten bij de betrokken bank een stuk duurder dan elders, waardoor je jouw voordeel van een korting op de rentevoet meteen kwijt bent. Ook gaat het om een voorwaardelijke korting: als je na enkele jaren je verzekeringen naar een andere maatschappij verhuist, valt ook je korting weg.

Andere banken of kredietgevers werken met een basistarief, maar passen verhogingen toe als het kredietrisico in hun ogen verhoogd is. Met dit hogere tarief dekt de bank zich in tegen het risico dat jij op een bepaald moment de lening niet langer correct terugbetaalt.

 
 

Voorwaarden hypothecaire lening: algemene principes

Ongeacht het feit dat elke bank haar eigen visie heeft, zijn er toch een aantal vaste principes die je vaak terugziet bij hypothecaire leningen:
  • Hoe lager je leenbedrag en de quotiteit (de verhouding tussen het bedrag dat je leent en de aankoopprijs van de woning), des te voordeliger je tarief.
  • Hoe stabieler je arbeidssituatie, des te groter is de kans dat je kredietaanvraag aanvaard wordt.
  • Hoe minder leningen of kredieten je al hebt, des te meer kan je lenen.
  • Het bedrag dat je elke maand na de afbetaling van je kredieten overhoudt (ook wel je leefoverschot genoemd), is veel belangrijker dan de algemeen gekende 1/3-regel. Die regel zegt dat je maximaal 1/3 van je inkomen aan leningen mag spenderen. Verschillende kredietgevers vinden het leefoverschot een stuk essentiëler dan die 1/3-regel.
  • Hoe beter de staat van je woning, des te groter de kans dat je ook de kosten die bij de aankoop horen mee kunt ontlenen.
 
 

Soepele voorwaarden hypothecair krediet

Maak meteen een afspraak met onze specialisten om jouw plannen te bespreken.