Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%
Hoeveel kan ik lenen

Hoeveel kan ik lenen voor een huis?

De eerste vraag die je je moet stellen is: hoeveel kost mijn huis precies? Het gaat immers niet enkel om de aankoopprijs. Zo komen er nog heel extra kosten bij: kosten verbonden aan de aankoop van je huis (bv. registratierechten), maar ook kosten in het kader van je hypothecaire lening. Als je alle kosten kent, dan weet je meteen ook hoeveel je in totaal nodig zult hebben.

Vervolgens is de vraag of je eigen spaargeld hebt om in te brengen. Zo ja, dan trek je dat af van de totale kostprijs van je huis. Het saldo is het bedrag dat je moet lenen.

 • Heb je spaargeld dat je kunt investeren in de aankoop, dan krijg je wellicht een voordeliger tarief voor je hypothecaire lening.
 • Heb je dat spaargeld niet, dan zal je bij veel banken geen lening krijgen. Bij gespecialiseerde kredietverstrekkers kan dat wel nog. Daarbij kan Hypotheek.be je zeker helpen.

Hoeveel kan ik lenen berekenen

Bij een hypothecair krediet horen heel wat modaliteiten (maandlast, looptijd, andere voorwaarden …). Die kies je in functie van wat jij belangrijk vindt: een lage rentevoet, een kortere looptijd, een lage maandelijkse aflossing, flexibele voorwaarden? Op basis van je voorkeuren gaan onze specialisten op zoek naar de lening die bij jou past.

Hoeveel kan ik lenen simulatie

Vooraleer je een hypothecair krediet afsluit, moet je zeker een simulatie maken van je hypotheeklening. Je hebt daarvoor enkel het te ontlenen bedrag en de duurtijd nodig. Zo’n simulatie vertelt je meteen hoeveel je elke maand zult moeten terugbetalen en gedurende welke periode. Op basis van die simulatie kan je bekijken of het voorstel voor de lening haalbaar is voor jou of niet. Je kan online je hypotheeklening simuleren of dit laten doen door een specialist van Hypotheek.be. Maak gerust een afspraak in een regionaal Hypotheekkantoor.

 

Hulp of advies nodig voor een hypothecair krediet ?

Laat je bijstaan door een ervaren, erkende & onafhankelijke kredietmakelaar!

Vind een kantoor

Hoeveel kan ik lenen met een vaste of variabele rentevoet?

De keuze voor een vaste of een variabele rentevoet is persoonlijk. Elk hebben ze voor- en nadelen. Een vaste rentevoet biedt je zekerheid over je maandlast. Maar dat een vaste rentevoet altijd en overal de beste keuze is, is een fabeltje. Je moet vooral een hypothecair krediet afsluiten dat bij jouw verwachtingen en terugbetalingscapaciteit past.

Aan welke rente kan ik lenen?

Rentevoeten kunnen variëren op basis van heel wat criteria:

 • het doel waarvoor je leent
 • de looptijd
 • de quotiteit (de verhouding tussen het bedrag dat je leent en het aankoopbedrag van de woning)
 • de keuze voor een vaste of variabele rentevoet
 • jouw profiel

Al deze criteria helpen de bank of kredietgever om te beoordelen of jij de lening correct zult kunnen terugbetalen.

In bepaalde gevallen kan je een voorwaardelijke korting op je rentevoet krijgen als je extra producten afneemt, zoals een brand- of schuldsaldoverzekering, een zichtrekening … Toch moet je daarmee opletten. De kans is immers niet klein dat deze extra producten bij die bank een stuk duurder zijn dan bij andere verzekeraars. En neem je die polissen toch bij de bank, dan zit je ook meteen voor jaren vast. Want als je de verzekeringen na enkele jaren naar een andere maatschappij wil verhuizen, dan valt de korting weg. Je kiest daarom beter voor een speler op de markt die je vrijlaat in de keuze waar je die producten afneemt, zoals Auxifina.

 

Als onafhankelijk kredietmakelaar helpen we je bij het kiezen van het juiste woonkrediet aan het beste tarief op de markt voor jouw persoonlijk project! Kies voor een vrijblijvende online simulatie.

simulatie

Hoeveel kan ik lenen: waarop moet ik letten?

Stel jezelf deze vijf vragen:

 • Waar voel jij je goed bij

  Voel je je goed bij een zo laag mogelijke maandlast, een korte looptijd of wil je zo weinig mogelijk intresten betalen aan de bank, …?

 • Wat is voor jou belangrijk?

  Op basis hiervan zoeken onze specialisten naar een betaalbare lening voor jou.

 • Waarvoor ga je lenen?

  De kosten die met je krediet samenhangen, verschillen naargelang het doel ervan.

 • Investeer je ook eigen spaargeld of niet?

  Hoe groter je eigen inbreng, des te groter is de kans dat je kredietaanvraag positief beoordeeld wordt. Maar zelfs zonder eigen inbreng zijn er oplossingen mogelijk.

 • Wat zijn jouw toekomstperspectieven?

  Waar sta je binnen 10 jaar? Een hypotheeklening is een langetermijnengagement. 10 jaar vooruitdenken is dus een goed idee.

De antwoorden op al deze vragen maken het je mogelijk om voor jezelf een financieel plan op te stellen. Dankzij dat financieel plan kan je een gegronde kredietaanvraag indienen.

 

Hulp of advies nodig voor een hypothecair krediet ?

Laat je bijstaan door een ervaren, erkende & onafhankelijke kredietmakelaar!

Vind een kantoor

Hoeveel kan je lenen: impact van de looptijd

Veel mensen willen absoluut een korte looptijd of worden in die richting gepusht door de bank. Maar vergeet niet dat op die manier de maandlast flink hoger wordt. Je lening moet wel betaalbaar blijven. Door de terugbetaling van je lening over een wat langere periode te spreiden, wordt het financieel een stuk comfortabeler. Het kan het verschil maken tussen een huis kunnen kopen en dat niet kunnen.

Maak vrijblijvend een afspraak om een simulatie te laten doen door onze hypotheekspecialisten.

Hoeveel kan ik lenen: welke kosten zijn aan een hypothecaire lening verbonden?

We maken een onderscheid tussen

Kosten eigen aan de bank

Kosten eigen aan de notaris

Kosten voor de overheid

Dossierkosten bij het aanmaken en opstellen van je kredietdossier. Hier geldt een wettelijk maximum van 500€.
Schattingskosten om de waarde van je woning te kennen. Meestal betaal je hier +/- 250€ voor.
Ook de notaris gaat een ereloon aanrekenen voor opzoekingswerk, opstellen van kredietakte,… Dit loopt snel enkele procenten op en dient verhoogd te worden met de BTW. De overheid zal je voor het verlijden van je hypothecair krediet kosten aanrekenen zoals: registratierechten voor de akte, het vestigen van de hypotheek, … Ook deze kosten bedragen al gauw enkele duizenden euro’s.

Gelukkig hoef je de kredietmakelaar, zoals Auxifina, niet te betalen.

Een onafhankelijk kredietbemiddelaar krijgt pas een vergoeding van de kredietverstrekker als je jouw kredietakte verlijdt. Het is de bank bij wie jij je krediet afsluit, die de vergoeding betaalt. Eigenlijk net zoals bij de grootbanken. Daar krijgt de kantoordirecteur ook een vergoeding per afgesloten product. En de bankdirecteur betaal jij toch ook niet, hé.

Hypothecaire lening: tot welke leeftijd kan ik lenen?

Ook op deze vraag bestaat er geen eenduidig antwoord. De wet voorziet niet in een maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypothecaire lening. In theorie kan je dus op eender welke leeftijd een hypothecaire lening afsluiten. In de praktijk zal de kredietgever vóór het toekennen van een hypotheeklening nagaan in hoeverre jij het krediet correct zult kunnen terugbetalen. Daartoe controleert de bank of kredietverstrekker je inkomsten en (vaste) kosten.

Zal je tijdens de duurtijd van je lening met pensioen gaan, dan zal de bank hier zeker rekening mee houden. Want ook als je pensioenuitkering een stuk lager ligt dan je laatste beroepsinkomen, moet je de maandlasten verder kunnen blijven betalen. Onze medewerkers kunnen voor jou op zoek gaan naar een oplossing op maat.

Hoeveel kan ik lenen aan de beste voorwaarden via Hypotheek.be?

Elke bank of kredietverstrekker zal je terugbetalingscapaciteit (hoeveel kan je maandelijks afbetalen voor een hypothecaire lening en nog voldoende overhouden om normaal van te leven?) en de waarde van de woning bestuderen. Op basis van de eigen commerciële strategie van de bank worden dan het maximale leenbedrag, de rentevoet en de voorwaarden bepaald.

Toch zijn er ook een aantal steeds terugkerende principes:

 • Tarief en hypothecair krediet

  Hoe lager het leenbedrag en de quotiteit, des te voordeliger het tarief.

 • Professionele situatie

  Hoe stabieler je jobsituatie, des te groter is de kans dat je kredietaanvraag aanvaard wordt.

 • Kredieten in omloop

  Hoe minder leningen of kredieten je al hebt, des te meer kan je lenen.

 • Leefoverschot

  Het bedrag dat je elke maand na de afbetaling van je kredieten overhoudt (ook wel je leefoverschot genoemd), is voor veel kredietgevers cruciaal.

 • Staat van de aan te kopen woning

  Hoe beter de staat van je woning, des te groter de kans dat je ook de kosten die bij de aankoop horen mee kunt ontlenen.

 

Hulp of advies nodig voor een hypothecair krediet ?

Laat je bijstaan door een ervaren, erkende & onafhankelijke kredietmakelaar!

Vind een kantoor

Tot welke quotiteit kan ik lenen?

Voor een gewone woning zijn de meeste kredietgevers bereid om leningen toe te staan tot 100% van de vrije verkoopwaarde. Voor bedrijfspanden of loodsen wordt dit al sneller beperkt tot een lager percentage.

In bepaalde gevallen kan je evenwel ook de bijhorende kosten mee ontlenen. Dit wordt dan soms een 125%-lening genoemd.

Hoeveel kan ik lenen als ik mijn huis laat schatten?

Een kredietgever zal je vaak verplichten om de waarde van de woning te laten schatten. Dat kost meestal tussen € 250 en € 300. Als je jouw hypothecaire lening afsluit via Hypotheek.be, dan betalen wij de schattingskosten terug.

In functie van de geschatte waarde zal de bank het maximumpercentage vastleggen dat je kan lenen. Vaak is dat 100%, maar bij gespecialiseerde verzekeraars kan je meer dan 100% lenen.

Hoeveel kan ik lenen vergelijken?

Vergelijken is besparen, ook bij hypothecaire leningen. Vergelijk niet enkel de rentevoet, maar wel het Jaarlijks KostenPercentage. Dat omvat alle kosten. Je kan voor je vergelijking een beroep doen op het ESIS-document, dat je moet krijgen van de kredietgever vooraleer die een kredietaanbod doet. Maar als je dat zelf niet ziet zitten, maak dan gewoon een afspraak met een specialist in hypotheekleningen bij Auxifina. Hij zal voor jou de vergelijking maken.

 

Hulp of advies nodig voor een hypothecair krediet ?

Laat je bijstaan door een ervaren, erkende & onafhankelijke kredietmakelaar!

Vind een kantoor

Hoeveel kan ik lenen aanvragen?

Nadat je jouw lening gesimuleerd hebt, kan je je hypotheeklening aanvragen. Dat kan op kantoor bij Auxifina, maar ook online. Je weet snel of jouw kredietaanvraag goedgekeurd is of niet.

Auxifina is onafhankelijk kredietmakelaar met verschillende kantoren

Auxifina is een onafhankelijk kredietmakelaar voor hypothecaire kredieten. Dit betekent dat we met meerdere kredietverstrekkers en banken samenwerken en met geen van deze partijen getrouwd zijn.

Auxifina verdedigt dus enkel jouw belangen en zoekt naar de beste oplossing voor jou.

Je kan altijd direct een afspraak maken in één van onze kantoren terecht:

Of in één van onze Waalse kantoren.

Auxifina is trouwens de enige kredietmakelaar in België die een apart platform zoals Hypotheek.be heeft opgericht, waar in alle transparantie tips and tricks gedeeld worden. Hier onderscheiden we ons duidelijk van de andere spelers op de Belgische hypotheekmarkt.

Artikels rond "Hoeveel kan ik lenen"

Hoeveel van je inkomen kan je lenen voor een woonkrediet?

Het financieren van een huis via een woonkrediet is voor veel mensen een belangrijke stap. Het is essentieel om te begrijpen hoeveel van je inkomen je kunt besteden aan de terugbetaling van het krediet. Verschillende kredietinstellingen hanteren verschillende regels en richtlijnen, maar over het algemeen zijn er enkele belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van je leenlast of kredietlast.

Lees meer 0

Jong en woning kopen: al gedacht om een appartement te kopen?

Elke Belg droomt van een eigen huis. Dat geldt vaak ook voor jonge mensen. Alleen is het voor die laatsten niet altijd eenvoudig om zomaar een eigen woning te kunnen aankopen. Banken vragen immers al heel wat eigen middelen vooraleer je een lening kan krijgen. Bovendien hoor je van veel eigenaars van een nieuwbouw dat ze later nog eens een huis zullen kopen, “maar dan beter”. Ze hebben ervaring opgedaan en bepaalde lessen getrokken. Daarom pak je het beter anders aan.

Lees meer 0