Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Hoeveel van je inkomen kan je lenen voor een woonkrediet?

In het vakjargon van hypotheken worden termen gebruikt als TBC-ratio of DTI-ratio? Wat betekenen ze precies?

TBC staat voor terugbetalingscapaciteit. DTI is de afkorting van ‘debt to income’ en is een synoniem voor TBC. Beiden geven immers de verhouding aan van je schulden tegenover je globale inkomen, onder de vorm van een breuk of een percentage.

Welke schulden worden in deze berekening opgenomen?

In de eerste plaats je maandelijkse terugbetalingen voor leningen en kredieten: hypotheeklening, autofinanciering, … maar ook je kredietkaart(en). Kosten voor levensonderhoud, zoals nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit,…), kledij, boodschappen, medische kosten, … zijn niet inbegrepen. Ga je voor de eerste keer een woning kopen, dan zal ook het huurgeld dat je vandaag betaalt bij de lasten geteld worden.

Maximaal 1/3 van je inkomen?

De verhouding schuld / inkomen is een belangrijke factor bij de beoordeling van je kredietaanvraag. De ideale DTI-ratio voor een woonlening is maximaal 1/3 van je inkomen: 33% dus of lager. Als je DTI-ratio te hoog is, kom je mogelijk niet in aanmerking voor de woninglening die je wil. Hoe lager de verhouding, hoe beter! Heb je een DTI-ratio van 38%, dan betekent dit niet dat er geen mogelijkheden meer zijn voor jou.

Gelukkig bestaan er nog uitzonderingen en kunnen onze lokale woonkredietspecialisten  je hierbij verder op weg helpen. Maar het is en blijft belangrijk dat je jouw lening te allen tijde correct zult kunnen terugbetalen.

Je terugbetalingscapaciteit verhogen of je schuldgraad verlagen?

Ja, dat kan zeker en is uiteraard een goede zaak voor je kansen op een woonlening. Hoe kan je hiervoor zorgen?

1. Betaal kleine leningen terug

Betaal kleine leningen terug vooraleer je een woonlening aanvraagt. Zo vallen een aantal maandelijkse aflossingen weg. Betaal eerst enkele kleinere schulden af. Dat lukt meestal zonder veel problemen, omdat het doorgaans om een relatief klein saldo gaat. In elk geval: hoe minder kredieten je in omloop hebt, des te beter wordt jouw profiel in de ogen van de banken.

2. Overweeg een herfinanciering van meerdere leningen

Heb je toch één of meerdere leningen in omloop, en is het niet altijd evident om alles op tijd betaald te krijgen, overweeg dan een herfinanciering van verschillende kredieten in één nieuwe hypotheeklening of een lening op afbetaling. Kies voor een langere duurtijd, zodat het maandelijks terug te betalen bedrag meevalt. Denk eraan dat dit bedrag mee in de berekening van je terugbetalingscapaciteit komt. Wees je er wel van bewust dat je ‘in the long run’ wellicht meer intresten terugbetaalt dan bij een kortere duurtijd. Die keuze is jouw verantwoordelijkheid. Tegen die hogere intresten (in totaal) staat een betaalbare maandlast én een oplossing voor al je kredieten. Momenteel kijken banken argwanend naar zo’n hergroepering van kredieten. Ga hier dus zeker niet over één nacht ijs, maar laat je begeleiden door specialisten . Bedoeling is dat je de nieuwe lening correct terugbetaalt, zodat de banken opnieuw vertrouwen in je krijgen.

3. Wees voorzichtig met kredietkaarten

Een kredietkaart is vaak makkelijk verkrijgbaar. Het is eenvoudig om hiermee online aankopen te doen, en daar schuilt natuurlijk ook een gevaar. Bovendien krijg je soms kredietkaarten zonder dat je het beseft. Denk bijvoorbeeld aan de een aankoop van een home cinema in een winkelketen waarbij je geen rente moet betalen. Dergelijke aankopen worden dikwijls gefinancierd via een kredietopening. Wanneer je de home cinema hebt terugbetaald, en je nadien via deze kredietkaart geld opneemt, betaal je meestal de maximale rentevoet of JKP (Jaarlijks KostenPercentage).

Opletten dus … Iedere kredietkaart zal ook procentueel mee opgenomen worden als een kredietlast voor de berekening van je terugbetalingscapaciteit. Heb je één of meerdere van deze kredietkaarten lopen, overweeg dan eventueel opnieuw een hergroepering van deze kredietkaarten in één nieuwe lening op afbetaling. Dan bundel je al deze lasten in één nieuwe lening met een vaste duurtijd en een vaste rentevoet. Veel eenvoudiger en overzichtelijker.

4. Genereer een extra inkomen door bij te klussen

Zoek naar manieren om je maandelijks inkomen te verhogen. Doe dit op een officiële manier, zoals via flexijobs. Verdien je op die manier een regelmatig extra inkomen, dan houdt de bank hiermee rekening. Zo kan je jouw inkomen verhogen. Ofwel zet je dit geld opzij en spaar je om je eigen middelen bij elkaar te krijgen en zo minder te moeten lenen voor je woonkrediet. Ofwel laat dit extra inkomen je toe om meer te lenen en je terugbetalingscapaciteit onder controle te houden.

Door je terugbetalingcapaciteit te vergroten of je kredietlast (DTI) te verlagen, verbeter je je globale budget. Je verhoogt je kredietwaardigheid en bevindt je in de juiste positie om je droomhuis te kopen en je financieel comfort te behouden.

Wil jij weten hoeveel van jouw inkomen kan beleend worden?

Als je vragen hebt over jouw terugbetalingscapaciteit of graag je DTI wil laten berekenen met het oog op de aankoop van een woning of een herfinanciering, neem dan vandaag nog contact met ons op. Je vindt hier een kantoor in jouw buurt.