Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Voorschot betalen als je huis koopt, hoe pak je dit aan?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je gaat een huis of appartement kopen. Moet je dan een voorschot betalen als je een huis of appartement koopt? Neen, verplicht is dat niet, maar in de praktijk gebeurt het wel vaak. Met welke regels en tips hou je best rekening?

 

Voorschot betalen is geen verplichting

Er bestaat geen wettelijke verplichting om een voorschot te betalen. In de praktijk wordt echter meestal een voorschot van 10% van het aankoopbedrag gevraagd als voorschot. Als koper zal je dan toch een voorschot moeten ophoesten.

Voorschot betalen met eigen middelen

Je kan het voorschot met je eigen spaargeld betalen. Niet leuk om je spaarcenten te zien dalen, maar het is uiteraard een oplossing.

Voorschot betalen mits hulp van je ouders. Zij sluiten een persoonlijke lening af

Zelf kan je geen voorschot betalen. Je kan er ook geen lening voor afsluiten. Dit zou enkel in het kader van een hypothecair krediet kunnen. Binnen een consumentenkrediet is het immers verboden om te lenen voor een onroerende bestemming. Wel zou je kunnen vragen aan je ouders om je te helpen. Zij kunnen wel een lening op afbetaling (persoonlijke lening) kunnen aangaan om het voorschot of zelfs je eigen inbreng te financieren. Er zijn niet veel spelers op de markt die dit product nog aanbieden. Informeer je daarom eerst vooraleer je een bod doet op het huis of een compromis tekent.

 

Aan wie het voorschot  betalen?

Nooit rechtstreeks aan de verkoper. Als die in financiële problemen terechtkomt, dan loop je het risico dat je jouw voorschot kwijt bent of wordt het op zijn minst erg moeilijk om dit te recupereren. 

Betaal het voorschot bij voorkeur aan de notaris via zijn derdenrekening. Je mag het voorschot trouwens niet cash betalen op basis van de antiwitwaswetgeving. 

Betaal ook nooit een voorschot ‘onder tafel’. Niet alleen bespaar je er nauwelijks registratierechten mee, maar bovendien kan je tegen stevige boetes en sancties oplopen. 

 

Voorschot betalen, hulp nodig?

Neem contact op met onze specialisten als je een huis of appartement gaat kopen. Zij gaan na hoeveel je kan lenen en zoeken voor jou de perfecte oplossing hoe jij jouw voorschot zonder zorgen kunt betalen. Er is vast en zeker een regionaal Hypotheek-kantoor in je buurt.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.