Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Jong en vastgoed kopen: koop een appartement

Elke Belg droomt van een eigen huis. Dat geldt vaak ook voor jonge mensen. Alleen is het voor die laatsten niet altijd eenvoudig om zomaar een eigen woning te kunnen aankopen. Banken vragen immers al heel wat eigen middelen vooraleer je een lening kan krijgen.

Bovendien hoor je van veel eigenaars van een nieuwbouw dat ze later nog eens een huis zullen kopen, “maar dan beter”. Ze hebben ervaring opgedaan en bepaalde lessen getrokken. Daarom pak je het beter anders aan.

Start small: koop als jongere een appartement

“Think big, start small” is een zeer goed uitgangspunt als je jong bent en een eigen woning wil kopen. Wie kan zich vandaag als jongere (man, vrouw of koppel) nog een kast van een villa veroorloven? Bijna niemand!

Waarom koop je dus niet gewoon een appartement? Dat is vaak veel betaalbaarder dan een huis. Je sluit een hypothecaire lening af en begint met aflossen. Die aflossingen vallen wel mee, precies omdat een appartement nu eenmaal een stuk minder kost dan een huis. 

Act big: koop nadien een huis

Na enkele jaren heb je een bepaalde financiële reserve aangelegd en is mogelijk ook jouw persoonlijke situatie veranderd. Op dat moment kan je overwegen om je appartement te verkopen en voor een eigen woning te gaan. Het geld dat je krijgt van je appartement is misschien wel de ideale springplank voor je huis.

Je hebt al een groot deel van je hypothecaire lening terugbetaald en zo heb je misschien ook geen overbruggingskrediet nodig. Bovendien is een appartement, onder andere door de lagere kostprijs, makkelijker verkoopbaar dan een huis. 

Hypotheek-tip voor jongeren

Koop eerst een appartement en ontdek wat het is om een hypothecaire lening terug te betalen. Je zal merken dat er bij vastgoed kopen meer komt kijken dan enkel maar de maandelijkse aflossingen. Onze specialisten rekenen graag voor je uit hoeveel je kan lenen.

Maak een simulatie van je hypothecaire lening

Wil je al een eerste idee hebben van wat jouw appartement je kan kosten, maak dan een simulatie van je hypothecaire lening.

Appartement kopen: ga te rade bij specialisten

Win daarna raad in bij een specialist vooraleer je een eigen appartement koopt. Dit kan een aannemer, architect of onafhankelijk schatter zijn, maar ook een makelaar in hypothecair kredieten. Je moet immers aan heel wat zaken denken, wat niet evident is als je zelf geen specialist bent. Een belangrijke vraag is hoe dan ook of je een woonkrediet kunt krijgen om de aankoop van jouw appartement te financieren. Maak daarom vandaag nog een afspraak.

Ook als je alles moet lenen voor de aankoop van je appartement is er een oplossing.

Je vindt vast een regionaal Hypotheek-kantoor in jouw buurt. 

Nog interessant nieuws voor jongeren