Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Jong en woning kopen: al gedacht om een appartement te kopen?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Elke Belg droomt van een eigen huis. Dat geldt vaak ook voor jonge mensen. Alleen is het voor die laatsten niet altijd eenvoudig om zomaar een eigen woning te kunnen aankopen. Banken vragen immers al heel wat eigen middelen vooraleer je een hypotheeklening kan krijgen.

Bovendien hoor je van veel eigenaars van een nieuwbouw dat ze later nog eens een huis zullen kopen, “maar dan beter”. Ze hebben ervaring opgedaan en bepaalde lessen getrokken. Daarom pak je het beter anders aan.

Start small: appartement kopen als je jong bent

“Think big, start small” is een zeer goed uitgangspunt als je jong bent en een eigen woning wil kopen. Wie kan zich vandaag als jongere (man, vrouw of koppel) nog een kast van een villa veroorloven? Bijna niemand!

Waarom dan geen appartement kopen? Dat is vaak veel betaalbaarder dan een huis. Je sluit een hypothecaire lening af en begint met aflossen. Die aflossingen vallen wel mee, precies omdat een appartement nu eenmaal een stuk minder kost dan een huis. 

Act big: koop later een huis

Na enkele jaren heb je een bepaalde financiële reserve aangelegd en is mogelijk ook jouw persoonlijke situatie veranderd. Op dat moment kan je overwegen om je appartement te verkopen en voor een eigen woning te gaan. Het geld dat je krijgt van je appartement is misschien wel de ideale springplank voor je huis.

Je hebt al een groot deel van je hypothecaire lening terugbetaald en zo heb je misschien ook geen overbruggingskrediet nodig. Bovendien is een appartement, onder andere door de lagere kostprijs, makkelijker verkoopbaar dan een huis. 

Hypotheek-tip voor jongeren: weten wat het is om een hypothecair krediet terug te betalen

Eerst een appartement kopen en ontdekken wat het is om een eigendom te onderhouden en een hypothecaire lening terug te betalen. Je zal merken dat er bij vastgoed kopen meer komt kijken dan enkel maar de maandelijkse aflossingen. Onze specialisten rekenen graag voor je uit hoeveel je kan lenen.

Speciaal voor jongeren en singles: het progressief krediet, een betaalbare oplossing om je appartement te kopen

Wist je dat er buiten het klassieke systeem van vaste mensualiteiten, ook nog andere kredietoplossingen bestaan? Eén daarvan is het progressief krediet. Dit is de meest betaalbare kredietoplossing, speciaal ontworpen voor jongeren en singles.

Naargelang de formule start je hier aan 80%, 85% of 90% van een klassieke lening en ga je geleidelijk naar omhoog. Onze kredietspecialisten kunnen er je meer over vertellen. Maak daarom zeker een afspraak.

Appartement kopen - dikwijls betere EPC score

Sinds 1 januari 2023 is er in Vlaanderen een verplichting om energetische werken uit te voeren als de EPC score E of F is.

Zulke slechte EPC scores ga je dikwijls terug vinden bij oudere huizen.

Daarentegen bij appartementen valt dit allemaal zeer goed mee. Ook dit is een reden om een appartement te kopen in plaats van meteen een grote woning.

Eerst simulatie maken van je hypothecaire lening alvorens je een appartement gaat kopen

Wil je al een eerste idee hebben van wat jouw appartement je kan kosten, maak dan een simulatie van je hypothecaire lening.

Appartement kopen: ga te rade bij specialisten

Win daarna raad in bij een specialist vooraleer je een eigen appartement koopt. Dit kan een aannemer, architect of onafhankelijk schatter zijn, maar ook een makelaar in hypothecair kredieten. Je moet immers aan heel wat zaken denken, wat niet evident is als je zelf geen specialist bent. Een belangrijke vraag is hoe dan ook of je een woonkrediet kunt krijgen om de aankoop van jouw appartement te financieren. Maak daarom vandaag nog een afspraak.

Ook als je alles moet lenen voor de aankoop van je appartement is er een oplossing.

Je vindt vast een regionaal Hypotheek-kantoor in jouw buurt. 

Nog interessant nieuws voor jongeren

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.