Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%
Overbruggingskrediet: Extra geld lenen bij verkoop van uw woning

Hieronder zullen we je haarfijn toelichten wat de betekenis van overbruggingskrediet is, wat bij een overbruggingskrediet de voor- en nadelen kunnen zijn, voor wie het is, welke overbruggingskrediet kosten hierbij horen, welke voorwaarden er zijn, wat de periode overbruggingskrediet is en er is ruimte om een simulatie uit te voeren zodat je meteen weet waar je staat.

Bovendien kan je onderaan de pagina artikels terugvinden met extra informatie over overbruggingskrediet en links naar alternatieve kredieten.

Betekenis overbruggingskrediet / overbruggingshypotheek

= een lening die de periode overbrugt tussen het moment van verkopen en aankopen. 
Wanneer je je in de situatie bevindt dat je met je partner eigenaar bent van een huis en tegelijkertijd ook een nieuw huis wil aankopen, zal je in de meeste gevallen je huidige woning moeten verkopen om de aankoopprijs te kunnen betalen. Indien in dit geval de verkoop van jullie huis blijft aanslepen, kan je te rade gaan bij een onafhankelijke kredietbemiddelaar om een overbruggingskrediet te nemen zodat je toch reeds de nieuwe aankoop kan voltooien.

Waarom een overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is interessant wanneer je vermoedt dat je oude, huidige woning niet tijdig verkocht zal geraken voordat je de nieuwe woning wil aankopen. Of ook wanneer je het geld van de verkoop meteen nodig hebt om de aankoop van je nieuwe woning te betalen, kan je je wenden tot een overbruggingskrediet.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een overbruggingskrediet, met verschillende looptijden en terugbetalingen. Je kan het volledig afstemmen op jouw wensen en noden. Voor het afsluiten van deze gepersonaliseerde hypotheek, kan je best nagaan waar de rente het laagst is om er het maximale voordeel uit te halen.

Er zijn absoluut meer voordelen dan nadelen aan het overbruggingskrediet:

Voordelen

Nadelen

 1. Gemoedsrust / geen extra druk
 2. Praktisch: als je wil gaan verhuizen
 3. Alleen rente: je lost alleen de rente af op het opgenomen geldbedrag
 4. Bij dubbele woonlasten: meer financiële ademruimte
 5. Fiscale voordelen: de rente van overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar
 1. Rente verschilt bij verschillende kredietverstrekkers. Vaak is rente overbruggingskrediet hoger dan rente hypotheek
 2. Looptijd kort: dit kan voor een zware financiële last zorgen
 3. Bank: keuze beperkt want je bent verplicht om overbruggingskrediet aan te gaan bij de bank of kredietverstrekker waar je je hypotheek op je nieuwe woning hebt lopen

 

Als onafhankelijk kredietmakelaar helpen we je bij het kiezen van het juiste overbruggingskrediet aan het beste tarief op de markt voor jouw persoonlijk of zakelijk project! Kies voor een vrijblijvende online simulatie.

Krediet om elk levensmoment te overbruggen

Je kan een overbruggingskrediet verder gebruiken om elk levensmoment te overbruggen. Naast het overbruggen van de periode tussen het moment van verkopen en aankopen, zijn er nog drie andere, minder voorkomende redenen om voor een overbruggingskrediet te kiezen, namelijk scheiding, erfenis en overlijden.

Je moet vooraf wel goed controleren of je over voldoende financiële middelen beschikt om de kosten van dergelijke lening aan te gaan.

scheiding

erfenis

overlijden

Scheiding? Een overbruggingskrediet kan uitkomst bieden wanneer je zelf een ander huis wilt kopen of wanneer je het aandeel van jouw partner in het gezamenlijk gekochte huis wenst over te kopen om zelf de volledige eigenaar te worden. Erfenis? Een overbruggingskrediet kan uitkomst bieden wanneer je moet wachten op het geld dat u krijgt ten gevolge hiervan en wanneer je zelf op dat moment over te weinig financiële middelen beschikt. Overlijden? Een overbruggingskrediet kan uitkomst bieden wanneer je moet wachten op het geld dat u krijgt ten gevolge hiervan en wanneer je zelf op dat moment over te weinig financiële middelen beschikt.

 

Hulp of advies nodig voor een overbruggingskrediet ?

Laat je bijstaan door een ervaren, erkende & onafhankelijke kredietmakelaar!

Vind een kantoor

Overbruggingskredieten zijn er voor iedereen

Iedereen kan een overbruggingskrediet aangaan, zowel particulieren als bedrijven en senioren. Wij zorgen voor een gepersonaliseerd overbruggingskrediet, volledig op maat van jouw financiële en persoonlijke wensen.

Particulieren

Bedrijven

Senioren

Ben je als particulier op zoek naar een overbruggingskrediet? Bij Auxifina vindt je overbruggingskredieten op maat van particulieren, voor elke situatie. Bent u een ondernemer of zelfstandige en zoekt je een flexibel overbruggingskrediet? voor privédoeleinden. Bij Auxifina vind je overbruggingskredieten op maat van zelfstandigen en ondernemers zodat je met een gerust hart kunt investeren in jouw privé onroerend goed. Behoor je tot de groep van senioren / ouderen? Bij Auxifina vind je overbruggingskredieten op maat van senioren en ouderen, voor wanneer je een aankoop van een nieuw huis of appartement wilt financieren.

 

Overbruggingskrediet simulatie: ontdek de kosten & tarieven

De kosten en tarieven voor een overbruggingskrediet hangen af van de kredietverstrekker die je kiest: ga je naar een bank of een bemiddelaar? Een onafhankelijk kredietbemiddelaar zal de voorwaarden van verschillende gespecialiseerde kredietverstrekkers vergelijken en jou het best mogelijke voorstel bezorgen. Een bank verkoopt enkel haar eigen kredieten.

Bij een overbruggingskrediet ben je gedurende de looptijd van het krediet niet verplicht het kapitaal terug te betalen. Je betaalt tijdens de overgangsperiode van het overbruggingskrediet meestal enkel rente op de opgenomen som. Wij hebben ook oplossingen waarbij je tijdens de looptijd niets terug betaalt en je alles bij de verkoop van jouw woning betaalt.

Pas op het moment dat de oorspronkelijke woning verkocht is en men een woonkrediet simulatie zou willen uitvoeren op de nieuwe woning, moet men het geleende kapitaal terugbetalen.

Voorbeeld van een overbrugging

Stel dat je een huis wilt kopen met een waarde van 200.000 EUR. Die som wil je betalen met de verkoopopbrengst van jouw huidige appartement (180.000 EUR) en met 20.000 EUR spaargeld. Omdat de aankoop van jouw huis plaatsvindt voor jouw appartement is verkocht, ga je een overbruggingskrediet nodig hebben van minstens 180.000 EUR aan en neem je dat bedrag in één keer op. We houden in dit voorbeeld wel geen rekening met andere kosten zoals registratierechten, hypothecaire inschrijving, dossier- en schattingskosten alsook het ereloon van de notaris.

Aan een basis debetrentevoet van 3,4 % (op jaarbasis) betaal je 712 EUR (interest) per maand moeten betalen voor jouw Overbruggingskrediet. Betaal je jouw krediet sneller terug? Dan rekenen vele banken een wederbeleggingsvergoeding van 3 maanden intresten aan. Gelukkig niet allemaal. Informeer je bij onze specialisten!

Hulp bij vergelijken van uw overbruggingskredieten

Je kan best eerst online het aanbod van alle verschillende banken en bemiddelaars bekijken en simulaties doen om de verschillende tarieven te vergelijken.

Hou zeker rekening met de volgende zaken:

 • Moment terugbetaling interest: Bij de standaardformule moet je de interest maandelijks terugbetalen gedurende de maanden dat men kapitaal van het overbruggingskrediet heeft opgenomen. Een tweede formule houdt in dat je de interest samen met het geleende kapitaal volledig terugbetaalt op het moment dat de oude woonst wordt verkocht.
 • Looptijd overbruggingskrediet: Over welke tijdspanne wordt het overbrugingskrediet toegestaan? Het merendeel van de kredietgevers staat een overbruggingskrediet toe gedurende 6 maanden. Dat in sommige gevallen kan verlengd worden tot 12 maanden.
 • Kostprijs overbruggingskrediet: Uit de praktijk blijkt dat de kostprijs van het overbrugginskrediet hoger ligt naarmate het ontleende geldbedrag lager is.
 • Vaste of variabele rentevoet: Een overbruggingskrediet wordt meestal toegestaan aan een vaste debetrentevoet.
 • Leenbedrag overbruggingskrediet: Het minimum- en maximumbedrag voor een overbruggingskrediet verschilt sterk van bank tot bank.
 • Wederbeleggingsvergoeding: Wanneer je vroegtijdig het overbruggingskrediet zou terugbetalen, leggen sommige kredietverstrekkers een wederbeleggingsvergoeding op, maar niet alle kredietgevers doen dit.

Looptijd & termijnen van een overbruggingskrediet

Zoals hierboven vermeld, staan de meeste kredietgevers een overbruggingskrediet toe van 1 tot 6 maanden, maar meestal ligt de looptijd rond de 6 maanden. En zou het uitzonderlijk kunnen verlengd worden tot 12 maanden.

Nog met vragen? Je kan ons ook altijd bellen voor alle vragen over de overbruggingskrediet duur/tijd.

Alternatieve kredieten

Hoe betaal je het kapitaal van je hypothecaire lening terug

Wat als je het kapitaal helemaal zelf terugbetaalt?

Voor- en nadelen van een vaste maandlast

Voor en nadelen van een progressieve maandlast

Voor- en nadelen van een degressieve maandlast

Is het mogelijk om maandelijks enkel intresten terug te betalen?

Artikels rond overbruggingskredieten

Je hypothecaire lening vervroegd terugbetalen: to do or not to do?

Als je leent voor de aankoop van je woning, ga je een verbintenis voor de lange termijn aan. Een hypothecair krediet of woonkrediet betaal je namelijk meestal terug op een termijn van 20, 25 of 30 jaar. Het kan zijn dat je je lening op een bepaald moment vervroegd wil terugbetalen. Maar is dat wel slim? In dit artikel lees je voornaamste pro’s en contra’s, zodat je de beste keuze maakt.

Lees meer 0