Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Voor- en nadelen van een vaste maandlast

Bij een hypothecair krediet heb je verschillende mogelijkheden om het kapitaal terug te betalen. Eén ervan is een vaste maandtermijn, ook wel kapitaalsaflossing of mensualiteit genoemd. Wij vertellen je hieronder alles over de voor- en nadelen ervan.
 

Voordelen van een vaste maandtermijn

Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag terug. Dat is opgebouwd uit een gedeelte kapitaal en een gedeelte intresten. Doordat het bedrag elke maand ongewijzigd blijft, kan je hiermee makkelijk rekening houden in je budget. Je hebt 100% duidelijkheid, verrassingen moet je niet vrezen.
 
  • Bij een hypothecaire lening met een variabele rentevoet blijft de maandlast dezelfde tot de eerste herziening. Daarna volgt opnieuw een periode waarin de maandlast dezelfde blijft, tot de volgende herziening.
  • Heb je gekozen voor een vaste rentevoet, dan betaal je gedurende de volledige looptijd van je lening hetzelfde bedrag per maand.
Je betaalt van bij het begin kapitaal terug. Zo bouw je stelselmatig je schuld af. 
 

Nadelen van een vaste maandtermijn

Een vaste maandlast geeft je duidelijkheid, maar zo mis je natuurlijk ook een aantal mogelijke voordelen van bijvoorbeeld een progressieve maandtermijn
 
Je krediet groeit niet mee met jouw inkomsten. Stijgt je loon na verloop van tijd, dan heb je misschien meer budgettaire ruimte om voordelig te lenen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing. 
 

Andere opties?

Je kan ook kiezen voor degressieve maandtermijnen en progressieve maandtermijnen. Elke formule heeft specifieke voor- en nadelen. Je leest er alles over als je doorklikt.
 

De juiste keuze maken?

Maak een afspraak in je Credishop-kantoor. Wij zetten de verschillende mogelijkheden naast elkaar en gaan samen met jou op zoek naar de beste oplossing.