Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Kan je enkel bij een bank een hypothecaire lening afsluiten?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Neen, zeker niet. Zo kan je een beroep doen op een onafhankelijke kredietbemiddelaar in hypothecair krediet om te berekenen hoeveel jij kan lenen. Die vergelijken de tarieven en voorwaarden van verschillende banken en verzekeringsmaatschappijen en kiezen er voor jou de beste oplossing uit.

 

Wie verkoopt er in België hypothecaire kredieten?

Je kan bij twee types van spelers terecht: de bank of een onafhankelijk kredietbemiddelaar. Wij zetten de verschillen voor jou op een rijtje.

1. Banken met eigen kantoren

Denk hierbij aan de meeste grootbanken in ons land. Ze beschikken elk over een groot kantorennetwerk. Bij sommige banken worden die kantoren bevolkt door bedienden, terwijl ander banken met zelfstandige bankagentschappen werken.

2. Onafhankelijke kredietbemiddelaars

Niet alleen banken verkopen hypotheekleningen. Ook verzekeraars en hypotheekondernemingen doen dat. Zij werken meestal samen met onafhankelijke kredietbemiddelaars, zoals Hypotheek.be.
 

Wie verkoopt welke producten?

De hamvraag is vervolgens of jouw bankkantoor of kredietbemiddelaar onafhankelijk is of niet. Want zo komen we uiteindelijk tot drie soorten aanbieders.

1. Banken met volledige exclusiviteit

De plaatselijke kantoordirecteur van je bank kan enkel de producten aanbieden van die bank. Wil de bank je geen hypothecaire lening toekennen, dan kan jouw kantoordirecteur je niet helpen. Zo eenvoudig is dat. Bovendien zijn ook de brand- en schuldsaldoverzekering van diezelfde bank. Let zeer goed op als je beide verzekeringen ook bij de bank moet afsluiten om een lagere rentevoet op je lening te krijgen. Want betaal je niet veel teveel voor die verzekeringen?

2. Banken met semi-exclusiviteit

Sommige banken, die werken met zelfstandige bankagenten, geven die agenten wel de vrijheid om de verzekeringsproducten bij andere partners af te sluiten. Zo kan je voor die verzekeringen soms interessantere voorwaarden of een lagere premie krijgen. De hypotheek wordt verplicht wel steeds bij de eigen moederbank onderschreven.

3. Financiële tussenpersonen met volledige onafhankelijkheid

Onafhankelijke kredietbemiddelaars werken met meerdere partners voor hypothecaire kredieten en gaan voor jou steeds op zoek naar de beste oplossing op de markt. Hypotheek.be is zo’n onafhankelijke kredietbemiddelaar. Je vindt hier een Hypotheek-kantoor in jouw buurt.
 

Meer tips?

Ontdek onze tips voor de juiste hypotheeklening . Of lees hier hoe jij de juiste kredietverstrekker kiest.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.