Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Kan je enkel bij een bank een hypothecaire lening afsluiten?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je gaat een huis kopen of hebt plannen voor een verbouwing. De eerste reflex is vaak om je vertrouwde bank binnen te stappen voor een hypothecair krediet. Toch kan het lonen om eens te luisteren bij een onafhankelijke kredietbemiddelaar. Waarom? Omdat kredietbemiddelaars toegang hebben tot meerdere banken en kredietverstrekkers. Hierdoor vind je niet alleen vaak betere voorwaarden, maar ook maatwerk om te bepalen hoeveel jij kan lenen en dat precies past bij jouw persoonlijke financiële situatie.

Banken versus kredietbemiddelaars: een andere aanpak

Een bank werkt meestal met vaste standaardproducten. Het voordeel daarvan is duidelijkheid, maar het nadeel is dat maatwerk of flexibiliteit vaak beperkt is. Een onafhankelijke kredietbemiddelaar doet het precies andersom: hij luistert eerst naar jouw verhaal, behoeften en financiële situatie, en gaat daarna op zoek naar de beste oplossing bij verschillende kredietgevers. Dat betekent vaak betere rentevoeten, soepelere voorwaarden of oplossingen die je bij je huisbank misschien niet zou vinden.

Langdurige relatie en persoonlijk advies

Een van de grote troeven van kredietbemiddelaars is hun langetermijnaanpak. Ze begeleiden jou niet alleen tot het moment dat je hypothecaire lening ondertekend is, maar blijven ook daarna betrokken. Denk aan situaties waarbij je wil herfinancieren, een renovatie plant, of bijvoorbeeld een tweede eigendom wil aankopen. Bij banken krijg je vaak meerdere contactpersonen in verschillende stadia van je lening. Bij een kredietbemiddelaar blijft je aanspreekpunt doorgaans hetzelfde. Hierdoor heb je altijd persoonlijk advies, afgestemd op jouw financiële doelen.

Is een kredietbemiddelaar echt voordeliger?

Een veelgestelde vraag is of kredietbemiddelaars niet duurder zijn dan banken, omdat je hen een commissie moet betalen. Het antwoord is duidelijk nee. Dat is trouwens wettelijk verboden. Onafhankelijke kredietbemiddelaars ontvangen hun vergoeding via commissies die betaald worden door de kredietgever zelf, net zoals de bankier dat krijgt van zijn bank. Dit betekent dat jij als klant doorgaans geen extra kosten betaalt. Sterker nog, door hun onderhandelingspositie kunnen bemiddelaars vaak lagere rentes en betere voorwaarden realiseren dan wanneer je rechtstreeks naar een bank stapt.

Wanneer kiezen voor een kredietbemiddelaar?

Misschien twijfel je omdat je bank al een interessante rente aanbiedt. Toch loont het vaak om dit voorstel even voor te leggen aan een kredietbemiddelaar. Deze kan immers onderhandelen met meerdere kredietverstrekkers tegelijk, waardoor er dikwijls nog betere condities uit de bus komen.

Ook wanneer jouw kredietaanvraag bij een bank wordt geweigerd, ben je bij een kredietbemiddelaar aan het juiste adres. Hij heeft namelijk toegang tot meerdere kredietgevers, wat betekent dat er vrijwel altijd een alternatief te vinden is. Dit geldt zeker ook voor complexe financiële situaties zoals zelfstandigen, freelancers of mensen met beperkte eigen middelen. Voor dergelijke situaties kunnen kredietbemiddelaars specifiek maatwerk aanbieden dat een traditionele bank minder snel zal overwegen.

Veelgestelde vragen over kredietbemiddeling

Hieronder geven we nog enkele antwoorden op veelgestelde vragen om misverstanden uit de wereld te helpen:

Kan ik via een kredietbemiddelaar betere voorwaarden krijgen dan rechtstreeks bij de bank?
Dikwijls wel, omdat een kredietbemiddelaar actief onderhandelt en verschillende kredietverstrekkers tegen elkaar kan uitspelen. Hierdoor dalen je rente en maandlast meestal aanzienlijk.

Zijn kredietbemiddelaars duurder dan rechtstreeks naar de bank gaan en moet ik hen geld betalen?
Nee. Kredietbemiddelaars worden vergoed via commissies van de kredietgever, waardoor jij als klant niets extra betaalt.

Hoeveel kredietverstrekkers vergelijkt een kredietbemiddelaar gemiddeld?
Een goede kredietbemiddelaar vergelijkt minstens vijf tot tien kredietverstrekkers. Zo ben je zeker dat je de beste keuze maakt.

Kan ik nog onderhandelen over de voorwaarden via een kredietbemiddelaar?
Zeker. Kredietbemiddelaars onderhandelen intensief over rente, looptijd en bijkomende voorwaarden, waardoor ze doorgaans betere voorwaarden verkrijgen dan wanneer je rechtstreeks naar een bank gaat.

Moet ik verplicht ook mijn verzekeringen afsluiten bij de kredietbemiddelaar?
Nee, een onafhankelijke kredietbemiddelaar geeft vrijblijvend advies en kan je wel helpen om voordelige verzekeringen te vinden. Maar je bent helemaal vrij om je verzekeringen elders af te sluiten.

Conclusie: waarom het loont om een kredietbemiddelaar te raadplegen

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening is het zeker zinvol om even verder te kijken dan je vertrouwde bank. Een onafhankelijke kredietbemiddelaar biedt je persoonlijk maatwerk, betere voorwaarden en langdurige ondersteuning. Hij zoekt voor jou het beste aanbod op de markt, zonder dat jij daar extra voor betaalt.

Benieuwd hoeveel jij kan besparen of welke oplossing precies past bij jouw situatie? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze kredietexperten, of doe meteen je online simulatie. We helpen je graag verder!

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.