Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Voor- en nadelen van een degressieve maandlast

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Als je een hypothecair krediet wil, dan kan je het kapitaal op verschillende manier terugbetalen: via vaste mensualiteiten, progressieve maandtermijnen of degressieve aflossingen. In dat laatste geval daalt je aflossing maand na maand. Klinkt geweldig, niet? Het is dan ook zeer voordelig op sommige vlakken. Maar je moet wel opletten voor enkele addertjes onder het gras.
 

Voordelen van degressieve maandtermijn

Elke maand betaal je een vast gedeelte van het kapitaal terug. Zo bouw je het ontleende kapitaal op de snelst mogelijke manier terug. Je moet dus minder intresten terugbetalen over de globale looptijd van je lening. De totale leninglast (kapitaal en intresten samen) valt dus lager uit.
 
Bovendien is het psychologisch aangenaam om je maandlast elke maand te zien dalen.
 

Nadelen van een degressieve formule

In het begin betaal je de hoogste maandlasten. Je moet dit financieel uiteraard wel aankunnen. Een stevige financiële buffer is nodig. Zorg dat je in de beginfase elke maand nog budgettaire ruimte over hebt om van te leven.
 
Er zijn niet zoveel kredietverstrekkers die deze formule nog aanbieden.
 

Laat je helpen door een expert

Een woonkrediet met een degressieve maandlast kan erg voordelig zijn. Wil je ontdekken of dit voor jou een optie is? Maak dan een afspraak bij je regionaal Hypotheek-kantoor. Onze specialisten helpen je met plezier verder en berekenen hoeveel je kan lenen.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.