Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Voor- en nadelen van een progressieve maandlast

Je kan het kapitaal van je hypothecaire lening op verschillende manieren terugbetalen: via vaste maandlasten, degressieve maandtermijnen of progressieve maandtermijnen. Bij die laatste formule betaal je in het begin van je lening wat minder kapitaal terug. Daardoor ligt je maandlast in de beginfase lager, en verhoogt die nadien. Waarom is dit interessant en waar moet je rekening mee houden? 
 

Voordelen van een progressieve maandtermijn

Je krediet groeit mee met je inkomsten. Normaliter stijgt je loon naarmate je loopbaan vordert. Dit geeft je dan ook extra financiële ruimte voor een hogere maandlast in je lening.
 
Je kan eigenaar worden van een huis of appartement en toch starten met een betaalbare maandlast.
 

Nadelen van deze formule

Je moet zeker zijn dat je meer zult verdienen in de toekomst. Want als dat niet het geval is, kan het moeilijk worden om je hogere maandlast terug te betalen.
 
Laat je niet verblinden door de lagere maandlast in het begin van jouw hypotheek. Hou in je achterhoofd dat de maandelijkse aflossingen later zullen verhogen.
 
Hou er ook rekening mee dat je inkomen op een bepaald moment niet meer zal stijgen en de maandlast van je lening misschien nog wel. Ben je daarop voorbereid? Heb je hiermee rekening gehouden bij het bepalen van de looptijd van je lening?
 
De totale kostprijs van je hypothecair krediet is duurder. Je bouwt immers minder snel kapitaal af, waardoor je meer intresten betaalt.
 

Laat je bijstaan door een specialist

Wil je weten of een hypothecaire lening met een progressieve (stijgende) maandlast interessant is voor jou? Maak dan een afspraak bij je Credishop-kantoor. Onze specialisten berekenen hoeveel je kan lenen en leggen je alles piekfijn uit. Ze beantwoorden al je vragen.