Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Jong en vastgoed kopen: denk aan een opbrengsteigendom

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je bent jong en wil een huis kopen. Een groot huis is onbetaalbaar, een klein huis of appartement zegt je niks. Wat met een opbrengsteigendom? Hoe regel je jouw hypothecaire lening? Hoeveel kan je lenen?
 

Wat is een opbrengsteigendom?

Een opbrengsteigendom is een huis of appartement dat je verhuurt, waardoor je huurinkomsten opstrijkt. Dat kan bijvoorbeeld een huis zijn met meerdere verdiepingen, waarbij elke verdieping een afzonderlijk appartement is. Als je zo’n huis koopt, kan je zelf in één van de appartementen gaan wonen en de andere verhuren. Maar een opbrengsteigendom kan ook gewoon een huis zijn waarin je zelf niet woont en dat je verhuurt.
 

Huurinkomsten als spaargeld

Als je huurders correct betalen, dan kan je maandelijks geld opzij zetten en krijg je na verloop van tijd toch een mooi spaarpotje. Na enkele jaren heb je zo voldoende huurinkomsten ontvangen om te kunnen investeren in een nieuw, eigen huis. Of je verkoopt het opbrengsteigendom opnieuw, waardoor je extra budget vrijmaakt en jouw droomwoning kunt kopen.
 

Voordelen van een opbrengsteigendom kopen

Investeren in vastgoed levert je vandaag gemiddeld een hoger rendement op dan een spaarrekening. Niet enkel zeer vermogende mensen kunnen een opbrengsteigendom kopen. Ook jij kan dat misschien wel. Bij openbare verkopen zijn er soms hele mooie koopjes te doen …
 
Moet je een hypothecaire lening afsluiten om een opbrengsteigendom te kunnen kopen? Geen probleem, je aflossingen worden (gedeeltelijk) terugbetaald door de huurinkomsten die je ontvangt.
 

Opbrengsteigendom kopen: waarop moet je letten?

Overweeg je om een opbrengsteigendom te kopen? Hou dan zeker rekening met de volgende tips:
  • Wordt het pand vandaag al verhuurd? Vraag dan zeker de bestaande huurcontracten op. Zijn deze geregistreerd?
  • Betalen de huurders correct? Hoe gebeurt de betaling? Zijn daar bewijzen van?
  • Ga langs bij een onafhankelijk schatter. Hij vertelt je of de vraagprijs realistisch is.
  • Er gelden strenge regels inzake stedenbouw en brandveiligheid. Is het gebouw conform aan deze regels?

Wil je nog meer tips lezen om een opbrengsteigendom te kopen, klik dan op de link. Er wachten een tiental tips op je.

Maak een afspraak met een onafhankelijk makelaar in hypothecaire kredieten. Die zegt je hoeveel je kan lenen, welk bedrag je maandelijks moet terugbetalen en welk rendement je op je aankoop mag verwachten. Zo weet je meteen of jouw mogelijke aankoop realistisch is.
 

Hypotheek-tip voor jongeren

Denk aan een opbrengsteigendom. Het kan de ideale springplank zijn om later je droomhuis te kunnen kopen.
 

Maak een simulatie van je hypothecaire lening

Vooraleer je een opbrengsteigendom zou gaan kopen, maak je best eerst een simulatie van je hypothecaire lening. Zo weet je meteen hoeveel je zal moeten betalen. Nadien kan je een afspraak maken met een Hypotheek-specialist.
 

Afspraak met een kredietmakelaar

Maak vandaag nog een afspraak met een onafhankelijk makelaar in hypothecair krediet. Er is vast een Hypotheek-kantoor in jouw buurt. 
 

Nog meer tips voor jongeren die een huis willen kopen

 

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.