Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Tip 1 - Waarom staat de opbrengsteigendom te koop?

Het kan een redelijk directe vraag lijken, maar het is natuurlijk belangrijk dat je weet waarom de opbrengsteigendom verkocht wordt. Het kan immers een belangrijk argument zijn om eventueel niet tot de aankoop over te gaan. De kans bestaat dat, als er een gewichtige reden is voor de verkoop, dat de eigenaar je niet het volledige verhaal vertelt. Ga daarom zeker eens praten met een huurder. Die kan je ongetwijfeld meer vertellen.
 

Tip 2 - Vraag de huurcontracten met plaatsbeschrijving op

Op die manier ken je meteen ook alle voorwaarden en modaliteiten met betrekking tot de huur: hoeveel bedraagt de huurprijs per maand, hoe lang loopt het huurcontract nog, hoe stabiel zijn de huurders … Wil of kan de verhuurder geen huurcontracten voorleggen, wees dan zeker op je hoede. Vraag ook de plaatsbeschrijving op. Is die er niet, dan loop je het risico dat er op termijn lastige situaties ontstaan, onder de vorm van discussies met huurders over mogelijke schade.
 

Tip 3 - Zijn de huurcontracten geregistreerd?

Is dat niet het geval, dan kunnen de huurders het huurcontract vroegtijdig opzeggen, zonder dat ze gehouden zijn aan een wettelijke opzeggingstermijn of -vergoeding. Dit betekent dat je, als de huurder vertrekt, meteen zonder huurinkomsten zit, waardoor de terugbetalingen van je hypotheeklening een probleem kunnen vormen. 
 

Tip 4 - Vraag bewijs van regelmaat in betaling van de huurgelden

Een huurder hebben is één, maar een huurder hebben die regelmatig en correct betaalt, is natuurlijk nog veel belangrijker. Vraag daarom bij de huidige eigenaar naar bankuittreksels waarop je duidelijk de betaling van de huurgelden kunt volgen. Zo ben je zeker dat je geen kat in de zak koopt.
 
Vertelt de eigenaar dat de huurgelden niet (altijd) via overschrijving betaald worden, dan weet je dat er een risico bestaat dat er ofwel niet regelmatig betaald wordt of dat de huur contant betaald wordt. Dit is een risico voor jou: niet alleen loop je te maken te hebben met een huurder die niet altijd correct betaalt, maar bovendien kan je in het kader van je kredietaanvraag niet bewijzen dat er wel degelijk huurinkomsten zijn.
 

Tip 5 - Besef dat het om een investering op lange termijn gaat

Een investering in vastgoed is steeds een investering op langere termijn. Pas op langere termijn genereer je rendement en een eventuele meerwaarde op je investering. Verkoop je te snel, dan kan dit je mogelijke meerwaarde negatief beïnvloeden: je hebt dan immers nog niet veel kapitaal terugbetaald via je hypothecaire lening. Wil je een persoonlijke begeleiding voor je hypotheeklening, neem dan meteen contact op met een specialist in jouw regio.
 

Tip 6 - Zet je financieel niet te schrap

Voorzie een buffer tussen de huurinkomsten die je gaat krijgen en het bedrag dat je maandelijks moet terugbetalen voor je hypothecaire lening. Houd er immers rekening mee dat je naast je hypothecaire lening nog andere kosten zult moeten betalen, zoals de onroerende voorheffing, allerhande regionale (gemeentelijke en provinciale) belastingen, extra personenbelasting en herstellings- of vervangingskosten. Wil je op zeker spelen? Laat een financieel plan opstellen door onze hypotheekspecialisten. Zij bezorgen je ook een simulatie van je hypotheeklening. Zo weet je meteen of de aankoop van de opbrengsteigendom voor jou haalbaar is. Maak vandaag nog een afspraak.
 

Tip 7 - Denk aan de administratie die bij de aankoop van een opbrengsteigendom hoort

Je ontsnapt niet aan administratie in het kader van de aankoop van een opbrengsteigendom:
  • opstellen van een huurcontract en plaatsbeschrijving bij nieuwe huurders
  • registratie van contracten en plaatsbeschrijving
  • opvolgen van betalingen van het huurgeld
  • betalen van leveranciers
  • ….
 

Tip 8 - Wat als je huurder(s) niet meer correct betalen?

Een huurder die niet betaalt, is niet alleen vervelend, maar kan je ook in financiële problemen brengen met de terugbetaling van je hypothecaire lening. Is het slechts een tijdelijk probleem, dan kan je dit wellicht nog overbruggen. Maar als de wanbetaling aansleept, dan ben je je buffer kwijt en pakken de donkere wolken samen.
 
Alleszins moet je de nodige stappen nemen om je huurder in gebreke te stellen en desnoods te dagvaarden voor de vrederechter. Heb je hier vragen over? Neem dan zeker een advocaat onder de arm. 
 

Tip 9 - Kies de juiste locatie voor je opbrengsteigendom

Locatie is hét criterium voor de aankoop van vastgoed, en dat is bij een opbrengsteigendom niet anders. De ligging van een opbrengstpand is immers cruciaal voor het huurrendement en de meerwaarde die je kan creëren bij de verkoop. Huurders zijn vaak op zoek naar een appartement of studio die niet te ver weg af ligt van snelwegen of andere toegangswegen, scholen, supermarkten, … Is de opbrengsteigendom goed gelegen, dan wordt het gewoon eenvoudiger om bestaande huurders te behouden en nieuwe te vinden. 
 

Tip 10 - Zoek tijdig een huurder

Huurders zorgen voor de terugbetaling van je hypothecaire lening en je rendement. Laat een huurder je weten dat hij/zij vertrekt, zoek dan onmiddellijk een nieuwe huurder. Laat dit niet te lang aanslepen.
 

Tip 11 - Start zo vroeg mogelijk om een opbrengsteigendom te kopen

Een opbrengsteigendom kopen kan ook voor jongeren een mooi hefboom effect creëren. Als jongere koop je een klein appartementsgebouw met een beperkt aantal eenheden. Je woont er zelf enkele jaren in en genereert zo al huurgelden. Als je na enkele jaren een grotere woning wilt kopen, dan kan je het nog altijd verkopen of verder behouden. Meer lezen over jong en opbrengsteigendom kopen, klik dan op de link.
 

Tip 12 - Een voordelige hypotheeklening om een opbrengsteigendom te kopen

Ben je er uit en beslis je een opbrengsteigendom kopen, laat je dan goed begeleiden bij de financiering van de aankoop. Onze specialisten hebben alles in huis om een financieel plan op te stellen en een simulatie te maken van je hypothecair krediet. Zij kunnen perfect voor je berekenen hoeveel je kan lenen en moet terugbetalen. Maak daarom vandaag nog een afspraak in één van onze kantoren.