Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Waarom zou je jouw huis laten schatten?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een huis laten schatten: biedt het een meerwaarde of is het sop de kool niet waard? Wij geven je alvast 5 uitstekende redenen om toch een schatting te laten uitvoeren.
 

1. Je kent de juiste prijs

Je staat op het punt om een huis te kopen. Je kent de vraagprijs. Maar is die wel realistisch? Zal je niet teveel betalen? Idem dito als je jouw huis wil verkopen: is jouw idee over de verkoopprijs wel correct?
 
Op dergelijke momenten laten mensen zich vaak leiden door subjectieve criteria of zelfs details. Een schatter neemt hiervan afstand: hij bepaalt de waarde zo objectief mogelijk. Het voordeel van een schatting is dan ook duidelijk:
 
- je vermijdt dat je teveel betaalt als je een huis wil kopen;
- je loopt, als je jouw huis verkoopt, niet het risico een veel te hoge prijs te vragen en zo kandidaat-kopers af te schrikken.
 
Sluit jij jouw woonkrediet af via Hypotheek.be, dan betalen wij de schattingskosten terug. Een cadeau van €250!
 

2. Een echte schatter is onafhankelijk

Je kan op verschillende manieren de waarde van je huis laten schatten.
 
Op het internet vind je heel wat tools die je in enkele klikken een waarde bezorgen. Maar die waarde is gebaseerd op een aantal gemiddelden uit één of andere database. Niet altijd even betrouwbaar dus …
 
Ook een immokantoor geeft je vaak gratis een geschatte waarde. Opgelet, soms speelt hier een verkoopsargument. Een immobiliënkantoor tracht de waarde zo hoog mogelijk in te schatten en belooft je jouw huis tegen die prijs te kunnen verkopen. Op die manier probeert men je te overtuigen om met hen in zee te gaan. Jijzelf zit met een huis dat te duur aangeboden wordt …
 
Daarentegen is een onafhankelijke schatter echt wel een onafhankelijke partij. Hij of zij is vaak een expert-landmeter en heeft er geen enkel belang bij om de waarde van jouw huis hoger of lager in te schatten. Dit biedt je meer zekerheid over de geschatte waarde.
 

3. Je weet waar je staat

De waarde van je huis is een zeer belangrijk criterium als je een nieuwe hypothecaire lening zoekt :
 

 

De kredietgever weegt immers het bedrag dat je wil lenen af tegen de waarde van het huis. Het cijfer dat je bekomt door het kredietbedrag te delen door de waarde van jouw huis wordt, nadat je het vermenigvuldigd hebt met 100, de quotiteit genoemd. Hoe lager de quotiteit, des te aantrekkelijker het tarief voor je lening zal zijn. Als je een correcte waardebepaling kreeg van een schatter, dan weet je meteen ook waar je staat met je lening (hoeveel kan je lenen?). Het kan je in een betere onderhandelingspositie brengen tegenover de kredietverstrekker.
 

4. Je gaat verbouwen

Je gaat verbouwen. Je wil de werken zelf uitvoeren en bent ervan overtuigd dat jouw huis nadien een pak meer waard zal zijn. Maar is dit wel zo? Een expert zal samen met jou de geplande werken overlopen en je vertellen welke invloed dit heeft op de waarde van je huis. Voorts kan hij jou ook nog wat tips geven over hoe je de werken best aanpakt.
 
In dergelijke situaties kan het interessant zijn om je bestaande woonlening volledig te laten herzien en het bedrag van de werken erbij te lenen. Door de herfinanciering én bijvoorbeeld te kiezen voor een langere looptijd houd je het maandelijks budget van je woonkrediet onder controle! Maak daarom een afspraak met onze specialist om een berekening en een simulatie te maken van hoeveel je in dit geval zou moeten betalen. 
 

5. Hoe energiezuinig is jouw huis?

Heel wat experten hebben bijkomende opleidingen gevolgd als energiedeskundige. Zij kunnen je een duidelijk beeld geven van mogelijke problemen of extra kosten op het vlak van energie. Dat is belangrijke info als je een huis wil kopen. Zo kan je immers onderhandelen over de aankoopprijs.
 
Ben je al eigenaar van een huis en wil je verbouwingswerken uitvoeren? Ook dan zal de expert jou meestal wijzen op de verplichte energienormen. Zo weet jij meteen waaraan het materiaal moet voldoen om een energiezuinig huis te hebben.
 

Krijg persoonlijk advies voor jouw woonkrediet

Zoek je een schatter om de waarde van je woning te kennen? Wil je persoonlijk advies krijgen over (de herfinanciering van) jouw woonkredietContacteer ons dan meteen en wij helpen je verder.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.