Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Wat is een opbrengsteigendom ?

Een opbrengsteigendom  is een onroerend goed dat je koopt en nadien verhuurt aan iemand anders in ruil voor een huurprijs. Als we het hebben over een opbrengsteigendom, dan gaat het dus niet over bijvoorbeeld een buitenverblijf of vakantiewoning. Dat gebruik je immers privé.

Dit neemt niet weg dat een opbrengsteigendom veel verschillende vormen kan aannemen: van een eengezinswoning over een appartement of studio tot een garagebox of studentenkamer. Elk van deze opbrengsteigendom biedt zijn specifieke voordelen. We zetten de mogelijkheden graag voor jou op een rijtje.

Eengezinswoning als opbrengsteigendom

Kan je een eengezinswoning kopen als opbrengsteigendom en vervolgens verhuren, dan heb  je een grote kans dat je het pand gedurende lange tijd aan dezelfde huurder kan verhuren. Dat is natuurlijk interessant, want het zorgt voor stabiele inkomsten. Je vindt overal eengezinswoningen als opbrengsteigendom, maar vooral op het platteland en in de rand van de grote steden. Met zo’n eengezniswoning mik je vooral op (jonge) gezinnen als huurder.

Appartement als opbrengsteigendom

Vooral in de steden vind je appartementen die je als opbrengsteigendom kunt kopen en verhuren, al kan dat perfect ook in kleinere gemeenten. Ben je single, dan is de kans groot dat je gaat huren. Singles of alleenstaanden zijn dan ook een belangrijke doelgroep voor appartementen die verhuurd worden. Een mogelijke keerzijde is dat de huurperiode vaak een stuk korter is dan bij gezinswoningen, wat maakt dat je sneller op zoek moet naar ee nieuwe huurder.

Appartementsgebouw of appartementsblok

Heb je financieel wat meer mogelijkheden, dan kan je overwegen om een appartementsgebouw of appartementsblok te kopen en vervolgens de appartementen afzonderlijk te verhuren. Klassiek gaat het om een blok met een drietal appartementen, met een gelijkvloers met tuin en daarboven twee appartementen. Je vindt dergelijke appartementsblokken vaak in de rand van grote(re) steden. Opvallend is dat er veel blokken zijn waar geen lift is. Dat is financieel interessant, omdat je geen kosten moet maken voor het systematische onderhoud van de liften, maar kan bepaalde kandidaat-huurders (zoals oudere mensen) wat afschrikken.

Gemengde eigendom

Bij bepaalde panden is er sprake van een combinatie van een commerciële ruimte bv. een winkel of kantoor op het gelijkvloers) en appartementen voor bewoning. We spreken dan over gemengde eigendommen of opbrengsteigendommen voor gemengd gebruik.

Belangrijk is dat de huurgelden die je ontvangt voor de verhuur van de commerciële ruimte anders (lees: zwaarder) belast worden dan deze voor de privé-appartementen. Bovendien loop je natuurlijk het risico dat je huurder failliet gaat. Daartegenover staat dat commerciële panden vaak voor langere tijd verhuurd worden én tegen een hogere huurprijs

Studio als opbrengsteigendom

Een studie is een kleiner pand in een appartementsgebouw. Eigen aan een studio is dat er maar één kamer is, waardoor een studio soms ook éénkamerappartement genoemd wordt. Studio’s worden meestal verhuurd aan singles of koppeltjes die het financieel niet zo breed hebben. Ook worden studio’s soms gehuurd door bedrijven die er hun buitenlandse werknemers in onderbrengen. Maar voor die laatste optie is het natuurlijk belangrijk dat de betrokken studio goed gelegen is.

Garagebox als opbrengsteigendom

Parkeerplaatsen zijn een gegeerd goed, vooral in grotere steden. Ben je eigenaar van een garagebox, dan is het vaak kinderspel om die verhuurd te krijgen. Bovendien biedt een garagebox het voordeel dat de investeringen, zowel voor de aankoop als het onderhoud, veel lager liggen dan bij de andere mogelijkheden die we hierboven opgesomd hebben. 

Studentenkamers als opbrengsteigendom

Een kotstudent kost handenvol geld. Vaak gaat het over bedragen van meer dan 10.000 euro per jaar. De huur van een kot of studentenkamer vertegenwoordigt meer dan de helft van dat bedrag. Als je een studentenkamer kunt kopen en vervolgens verhuren, zit je natuurlijk aan de goede kant van het financiële verhaal. Het leuke nieuws is dat er steeds vraag is naar kwalitatieve studentenkamers. De keerzijde is dan weer dat de huurders per definitie maar voor korte tijd blijven en dat slijtage sneller optreedt dat bij een appartement of woning. Ten slotte wordt ook de wetgeving inzake verhuur van studentenkamers alsmaar strenger, bijvoorbeeld op het vlak van de voorschriften inzake veiligheid.

Lenen voor een opbrengsteigendom

Heb je een opbrengsteigendom op het oog, of denk je naar om een pand te kopen en later te verhuren? Laat je dan zeker begeleiden door specialisten voor je hypothecaire lening. Lenen voor een opbrengsteigendom is immers net iets anders dan voor je eerste woning. De bank vraagt doorgaans een hogere eigen inbreng bijvoorbeeld. 

Doe een beroep op een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten. Onze specialisten luisteren naar je plannen en gaan voor jou op zoek naar de hypotheeklening die het best aansluit bij jouw verwachtingen. Maak meteen een afspraak in een regionaal Hypotheek-kantoor in je buurt.