Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Tips om je eerste huis te kopen

De eerste keer een huis kopen is niet evident. Waar moet je allemaal aan denken? Hoe begin je aan de zoektocht? Onze tips zetten je al aardig op weg om jouw huizenjacht goed te starten.

 

Elk immobiliënkantoor heeft zijn eigen kenmerken

Is het je al opgevallen dat sommige immobiliënkantoren enkel te zien zijn in een bepaalde regio? Of dat immobiliënmakelaars altijd hetzelfde type woning aanbieden? De meeste vastgoedmakelaars specialiseren zich nu eenmaal in een bepaalde regio en een bepaald type van woning: huis of appartement.

Dit biedt jou het voordeel dat je te maken krijgt met specialisten en dat je gericht kunt zoeken. Wel is het belangrijk om vooraf voor jezelf te bepalen welk type woning je het liefst wilt kopen en in welke regio. Daarna kan je enkele vastgoedmakelaars contacteren en vragen of ze jou hierbij kunnen helpen.

 

Weet wat je wil én niet wilt

Weten wat je wil, is al een zeer grote stap. En als je eerlijk bent met jezelf zal je snel komen tot een bijna eindeloos lijstje van zaken die je wil. Dat is op zich een goede start, want zo kan je vervolgens een prioriteitenlijst opstellen. Wat is voor jou het belangrijkste: de ligging, het aantal slaapkamers, een garage, tuin …? Je zal merken dat je in jouw zoektocht naar jouw droomwoning compromissen zult moeten sluiten, omdat niet elke woning beantwoordt aan je wensen en aan je budget.

Daarom is het ook goed om te weten wat je absoluut niet wilt. Een lijstje van de ‘no go’s’. Heb je bijvoorbeeld geen groene vingers, dan is een woning met een ontzettend grote tuin geen goede optie. Hou je van de rust en het groen, dan heb je waarschijnlijk weinig of niets te zoeken in een drukke stadskern. Dit tweede lijstje zal je helpen om een goed compromis te sluiten. Want eenmaal gekocht, hang je vast aan jouw keuze en is het te laat om spijt te hebben.

 

Kijk naar de mogelijkheden van je nieuwe huis

Als je huizen of appartementen bezoekt, dan word je onvermijdelijk geconfronteerd met de smaak van iemand anders. En over smaken en kleuren kan je nu eenmaal niet discussiëren … Dat alles is subjectief. Laat je dan ook niet leiden door die roze badkamer of oranje keuken, maar kijk erdoor. Kijk naar de mogelijkheden die je nieuwe woning je kan bieden. Met een kleine of grote renovatie (nieuwe keuken of badkamer) ziet het huis er al helemaal anders uit.

Heb je een woning bezocht en heb je ook een idee van het budget voor de werken, kom dan zeker langs of maak een afspraak om te laten berekenen hoeveel jij kan lenen voor de aankoop (en de werken). We maken graag een simulatie van jouw hypothecaire lening.

 

Onderhandelen is een vak apart

Bij het kopen van een woning horen nu ook eenmaal onderhandelingen. Als het de eerste keer is dat je een huis gaat kopen, dan kan het vreemd overkomen om vragen te stellen of te gaan onderhandelen over de verkoopprijs of andere zaken. Dit hoort er nu eenmaal bij. Je zal ook merken dat jouw onderhandelingen bij het bezoek van een eerste woning anders zullen verlopen dan bij het bezoek van een vierde woning. Onderhandelen is een vak apart en gaandeweg zal je groeien in de kunst ervan.

Laat je alleszins zeker niet onder druk zetten. Ook verkopers proberen zo snel mogelijk aan de hoogst mogelijke prijs hun woning te verkopen. Tracht rustig te onderhandelen. Als de verkoper druk op je uitoefent en je niet zeker weet of je het huis zal kunnen aankopen of betalen, maak dan een afspraak. Onze medewerkers vinden vast nog wel een gaatje in hun agenda om jou te informeren over je financiële mogelijkheden.

 

Huis kopen is vooruit denken

Een huis koop je niet elke dag. Daarom is het aangewezen om vooruit te kijken. Waar sta je binnen 5 of 10 jaar? Voldoet het huis dan nog altijd aan jouw verwachtingen of is het te klein geworden? Deze vragen zullen niet alleen belangrijk zijn bij de aankoop van je woning, maar ook voor de financiering ervan. Onze medewerkers werken een hypotheekoplossing op maat voor je uit en zullen rekening houden met jouw toekomstperspectief. Zo is de financiering optimaal afgestemd op jouw wensen. Maak vrijblijvend een afspraak.

 

Nieuwsgierig? Maak een simulatie van je hypothecaire lening

Ben je al nieuwsgierig naar hoeveel je gaat moeten betalen voor je hypothecaire lening? Maak dan alvast een simulatie van je toekomstig woonkrediet. Tijdens het gesprek met onze specialisten kan je dan nagaan of je het gewenste hypothecair krediet kunt terugbetalen. Wij helpen je met plezier verder en vergelijken graag de mogelijkheden op de hypotheekmarkt.

Bekijk de lijst van onze regionale Hypotheek-kantoren.

 

Nog interessante lectuur

 

Je eerste huis kopen: 6 hardnekkige onwaarheden

Alles lenen van de aankoopprijs van je huis: dat is mogelijk!