Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Je eerste huis kopen: 6 hardnekkige onwaarheden

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een huis kopen is spannend, zeker als het je eerste is. Er spoken waarschijnlijk tal van vragen door je hoofd. In dit artikel rekenen we alvast af met zes pertinente onwaarheden.

 

Je hebt (veel) eigen middelen nodig

Bij de aankoop van een woning horen heel wat kosten. Denk bijvoorbeeld aan de registratierechten en notariskosten. Dit loopt al vrij snel op tot 15% à 20% van de aankoopprijs. Heel wat mensen zijn ervan overtuigd dat je deze kosten volledig uit eigen zak moet kunnen betalen. Ook denken nogal wat Belgen dat je nóg extra spaargeld moet bezitten omdat banken geen hypothecaire lening tot 100% van de aankoopprijs willen toekennen ...

Het klopt dat veel traditionele bankiers zullen vragen dat je over eigen middelen beschikt als je een huis gaat kopen. Zeker nu de Nationale Bank van België bijkomende richtlijnen heeft gegeven.

Maar dit verhaal gaat niet helemaal op als je jouw hypothecaire lening afsluit via een onafhankelijke kredietbemiddelaar in hypothecaire kredieten. Hij werkt met verschillende kredietgevers samen en heeft daarom een groter aanbod aan oplossingen. Zeker als je jouw eerste huis wilt kopen en geen eigen spaarmiddelen hebt.

Informeer bij onze specialisten over jouw mogelijkheden voor een woonlening.

 

Je kan geen huis kopen als je al andere leningen lopen hebt

Een volgend misverstand is dat je geen hypothecaire lening kunt afsluiten (en dus geen huis kunt kopen) als je al andere leningen lopen hebt. Niets is minder waar. Wel zal het minder evident zijn.

Een kredietgever zal altijd beoordelen of je jouw hypothecaire lening correct zult kunnen terugbetalen en zal proberen te vermijden dat je jezelf in een financieel avontuur stort. Hoe meer leningen je al hebt, des te minder marge zal er zijn voor jouw hypothecaire lening. Daarom is het soms een zinvolle optie om even te wachten om een huis te kopen of om te kijken welke leningen je best vroeger terugbetaalt.

Onze hypotheekspecialisten rekenen voor je uit hoeveel je kan lenen. Ze beschikken op dit vlak over de nodige ervaring om te weten welke optie voor jou de beste is. Maak daarom vandaag nog een afspraak.

 

Je kiest best altijd voor een vaste rentevoet

Dit is misschien wel één van de meest onzinnige zaken die er verteld worden over een hypothecaire lening. Je moet zeker niet altijd voor een vaste rentevoet voor jouw woonlening kiezen. De keuze voor een vaste of variabele rentevoet hangt af van jouw persoonlijke situatie. Waar voel jij je goed bij? Waar sta jij binnen vijf tot tien jaar? Wat zijn jouw toekomstplannen? Onze hypotheekspecialisten stellen je verschillende vragen, waarop enkel jij het juiste antwoord kunt geven. Wij luisteren naar wat jij wil, en niet naar wat de kredietgever of bank adviseert om te kiezen.

 

Je moet een voorschot aan de immobiliënmakelaar betalen

Bij de aankoop van een huis zal er in de compromis doorgaans een artikel opgenomen zijn over de betaling van een voorschot. Meestal schommelt dit rond 10% van de aankoopprijs. De verkoper vraagt een voorschot als een soort van waarborg, zodat je zeker het nodige zult doen om het huis te kopen. In veel gevallen zal er staan dat de betaling van dit voorschot moet gebeuren op een rekeningnummer van de immobiliënmakelaar.

Je kan het voorschot betalen op de derdenrekening (speciale rekening van het immobiliënkantoor), maar je bent dit niet verplicht. Voel je je er beter bij als je het voorschot aan jouw notaris betaalt, dan kan dat perfect. Beschik je niet over voldoende eigen middelen om het voorschot te betalen, roep dan meteen de hulp van onze hypotheekspecialist in. Hij helpt je, zodat je zonder zorgen de compromis kunt tekenen.

 

Je moet een voorschot aan de verkoper betalen

Een ander hardnekkige mythe luidt dat je een “voorschot op de aankoopprijs” aan de verkoper moet betalen, zodat de officiële aankoopprijs lager uitvalt en je hiermee kosten kunt besparen.

Doe dit zeker niet! Je overtreedt hiermee de wet en ontduikt er ook belastingen mee. Genoeg dus om een strafrechtelijke sanctie op te lopen en een boete te betalen bovenop de gebruikelijke kosten! Als je niet goed weet op welke manier je het voorschot best betaalt, raadpleeg dan je notaris of één van onze medewerkers.

 

Je mag maar 30% van je maandinkomen besteden aan je hypothecaire lening

Voor de financiering van de aankoop van een huis, sluiten de meeste Belgen een hypothecaire lening af. Er wordt dan ook verteld dat je aan de maandlast van je lening niet meer mag besteden dan 30% van je (gezamenlijke) loon. Dit is niet waar! Banken en kredietinstellingen zullen wel altijd checken hoeveel je zult moeten terugbetalen voor je woonkrediet en/of andere leningen. Hierbij is de maximale kredietlast slechts één van de parameters die ze zullen bekijken. Het bedrag dat je maandelijks overhoudt voor de betaling van andere kosten, zoals voeding, kledij, energie, … is wellicht een stuk belangrijker. Dit wordt ook wel je leefoverschot genoemd.

 

En dan nu de waarheid

Je hebt intussen heel wat mythes ontkracht zien worden. Eén ding staat wel als een paal boven water: onze hypotheekmedewerkers helpen dagelijks mensen zoals jij verder in hun zoektocht naar een oplossing om hun huis te kopen. We nodigen je dan ook uit om vrijblijvend te komen praten over jouw project. We berekenen met plezier hoeveel je kan lenen en maken meteen een simulatie van jouw hypothecaire lening.

 

Nog enkele interessante artikels als je gaat lenen om een huis te kopen

Alles lenen van de aankoopprijs van je huis: niet evident, maar soms mogelijk!

Waarom een bank niet graag het volledige bedrag leent om een huis te kopen …

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.