10 gouden tips om je eerste huis te kopen en al meteen geld te besparen
Geschreven door: Sven Van Santvliet
De eerste keer een huis kopen is niet evident. Waar moet je allemaal aan denken? Hoe begin je aan de zoektocht? Onze 10 gouden tips zetten je al aardig op weg om jouw huizenjacht goed te starten. Bovendien zorgen onze tips dat je al meteen geld bespaart of niet hoeft uit te geven.
1. Ligging van de woning: Invloed op de prijs
De ligging van een woning speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Over het algemeen geldt dat een woning in het centrum of in de nabijheid van een grotere stad duurder is dan een woning die enkele kilometers verderop gelegen is.
Denk dus goed na of de woning in het centrum het allemaal wel waard is? En wat als je een wagen hebt? Of de supermarkt?
Maar de nabijheid van een grotere stad of de strategische ligging van jouw woning tussen twee grote steden zal er anderzijds later ook voor zorgen dat jij een meerwaarde kunt creëren bij de verkoop van je woning.
2. Vergeet de renovatieverplichting en de EPC-score niet!
Bij het overwegen van een aankoop is het belangrijk om te achterhalen of er een renovatieverplichting van toepassing is en wat de EPC-score is. In sommige gevallen kan een negatieve EPC-score resulteren in een renovatieverplichting. Het is essentieel om deze aspecten te begrijpen en te evalueren voordat je een beslissing neemt.
Dit heeft namelijk ook een impact op het kredietbedrag dat je nodig hebt voor de financiering. Je zal dus meer moeten lenen en dus ook meer moeten betalen per maand. Laat je dus bijstaan door één van onze kredietspecialisten en maak vandaag nog een afspraak.
3. Hoe moet je een bod uitbrengen? Welk document moet je invullen?
Het proces van het uitbrengen van een bod op een woning kan variëren, afhankelijk van het immobiliënkantoor. Sommige kantoren werken met hun eigen documenten, terwijl anderen mogelijk jouw eigen template accepteren. Als je meer informatie wilt over het uitbrengen van een bod, kunnen onze specialisten je een voorbeeld van een bod bezorgen.
Als je het document van het immokantoor moet gebruiken, en weet je niet goed of je dit wel kunt tekenen? Leg het voor aan je notaris of laat het eens nalezen door één van onze kredietexperten. Neem dan zeker contact met ons op.
4. Sommige immokantoren verplichten je om een aparte verzekering bij overlijden te nemen - kost 2.500 EUR! (slik)
Sommige immobiliënkantoren kunnen eisen dat je een aparte verzekering afsluit om je te beschermen bij overlijden voordat je het compromis hebt getekend. Deze verzekering kan snel 2500 euro kosten. Het is raadzaam om naar alternatieve opties te informeren voordat je een beslissing neemt.
Je bent alleszins niet verplicht deze verzekering af te sluiten. Dat is verboden.
5. Moet je een voorschot betalen of niet? En hoeveel voorschot moet je betalen?
Er is geen wettelijke verplichting om een voorschot te betalen bij het kopen van een woning. Het betalen van een voorschot is echter een gangbare praktijk. Het minimumbedrag van het voorschot kan variëren. Gebruikelijk is 10% van de aankoopprijs. Maar ook hier is het geen wettelijke verplichting om een voorschot van 10% te betalen. Wil of kan jij slechts 5% betalen, dan is dat zo.
Moet je een voorschot betalen, dan ga je dit met eigen middelen moeten betalen. Hier lees je meer over hoe je een voorschot kunt betalen als je een huis koopt.
6. Starten met een starterswoning
Bij het kopen van je eerste woning is het begrijpelijk dat je meteen je droomwoning wilt kopen. Maar het kan zijn dat je nog niet over voldoende financiële middelen beschikt. Het is belangrijk om realistisch te zijn en je niet te vergalopperen in de terugbetaling van je hypotheeklening.
Overweegom te beginnen met een starterswoning. En wel om volgende redenen:
- Een starterswoning kan je verbouwen en later met meerwaarde verkopen, waardoor je extra eigen middelen kunt verwerven.
- Een mensenleven verandert iedere 10 jaar. Van single naar een relatie? Van klein naar groot? Van groot naar klein? Van geen kinderen tot kinderen? Van junior tot promotie?
7. Prioriteiten en FOMO
De meeste mensen willen alles tegelijk en hebben schrik om iets te moeten missen. Het zogenaamde FOMO principe (fear of missing out). Bij je huizenjacht is het essentieel om te weten wat je écht wilt (must have) en wat je graag zou willen.
Maak daarom een lijst van je wensen en prioriteiten, zoals de ligging, het aantal slaapkamers, een garage, een tuin, enzovoort.
Tegelijkertijd is het ook belangrijk om te weten wat je absoluut niet wilt. Dit helpt je bij het maken van compromissen en voorkomt spijt achteraf.
8. Kijk naar de mogelijkheden van je nieuwe huis
Bij het bezichtigen van huizen word je vaak geconfronteerd met de persoonlijke smaak van de huidige eigenaar. Laat je niet te veel leiden door individuele voorkeuren en kijk naar de mogelijkheden van het huis. Met renovaties en aanpassingen, zoals een nieuwe keuken of badkamer, kan het huis er compleet anders uitzien. Ook energetische renovatiewerken kunnen je woning veel meer mogelijkheden bieden.
Als je een idee hebt van het budget voor de werken, maken we graag een simulatie van jouw hypothecaire lening. Maak daarom vandaag nog een afspraak.
9. Onderhandelen bij aankoop
Bij het kopen van een woning horen onderhandelingen. Het kan vreemd aanvoelen als het je eerste keer is, maar onderhandelen hoort erbij. Onderhandelingen kunnen verschillen bij het bezoeken van verschillende woningen. Het is belangrijk om niet onder druk gezet te worden en rustig te onderhandelen.
Vandaag hebben we een klimaat van verschillend efactoren die in jouw voordeel spelen (als koper):
Hoge rentevoeten knabbelen aan je budget.
Vreemd dat dit dan in je voordeel kan spelen. Maar je moet weten dat door de hoge rentevoeten er dus minder geleend kan worden. Dus de verkoper voelt dit ook en zal sneller geneigd zijn om zijn vraagprijs te doen dalen.
Woningen staan langer te koop
Een gevolg van de hoge rentevoeten is ook dat woningen dikwijls langer te koop staan of opnieuw aangeboden worden aan andere voorwaarden. De ideale onderhandelingspositie dus voor jou, als koper!
Renovatieverplichting
Sinds 1 januari 2023 geldt er in Vlaanderen een renovatieverplichting. Is de woning dus op energetisch vlak niet tip top, dan kan je dit dus benutten in jouw voordeel. Jij hebt immers nog voor tienduizenden euros werken te voorzien.
Als je twijfelt over je financiële mogelijkheden, maak dan een afspraak met onze medewerkers. Zij kunnen je informeren over je opties.
10. Vooruit denken bij het kopen van een huis
Bij het kopen van een huis is het belangrijk om vooruit te kijken. Stel jezelf de vraag waar je over 5 of 10 jaar wilt staan en of het huis nog steeds aan je verwachtingen zal voldoen. Deze overwegingen zijn niet alleen belangrijk voor de aankoop van de woning, maar ook voor de financiering ervan. Onze medewerkers kunnen een hypotheekoplossing op maat voor je uitwerken, rekening houdend met je toekomstperspectief. Maak vrijblijvend een afspraak om hierover te praten.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een simulatie van je hypothecaire lening
Ben je al nieuwsgierig naar hoeveel je gaat moeten betalen voor je hypothecaire lening? Maak dan een simulatie van je toekomstig woonkrediet. Tijdens het gesprek met onze specialisten kan je dan nagaan of je het gewenste hypothecair krediet kunt terugbetalen. Wij helpen je met plezier verder en vergelijken graag de mogelijkheden op de hypotheekmarkt.
Bekijk de lijst van onze regionale Hypotheek-kantoren.
Nog interessante lectuur
Je eerste huis kopen: 6 hardnekkige onwaarheden
Alles lenen van de aankoopprijs van je huis: dat is mogelijk!
Sven Van Santvliet
Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.