Wat houdt de compromis bij de aan- en verkoop van vastgoed precies in? Is er een verschil met een verkoopovereenkomst? Of met een optie? En wanneer sluit je jouw hypothecaire lening af?
Compromis – verkoopovereenkomst
Is er een verschil tussen beide termen? Neen, eigenlijk niet. De compromis wordt ook wel onderhandse verkoopovereenkomst genoemd, en maakt dus essentieel deel uit van de deal. Er is een akkoord tussen koper en verkoper over de prijs en het pand, zo simpel is dat. In de compromis, die opgesteld wordt door de notaris of door de vastgoedmakelaar, worden alle voorwaarden met betrekking tot de aan- en verkoop van het betrokken pand beschreven.
Is er een verschil tussen een compromis en een optie?
Ja, dat is er wel degelijk.
Als je een optie op een pand neemt, dan belooft de verkoper je dat hij in een bepaalde periode de woning niet aan iemand anders zal verkopen. Meestal loopt zo’n optie maximaal 14 dagen. De verkoper kan je in ruil voor de optie wel een vergoeding vragen. Dat moeten jullie onderling afspreken. Als je na het verstrijken van de optie de woning koopt, zal die vergoeding verrekend worden met de aankoopprijs. Beslis je om de woning finaal niet te kopen, dan ben je dat bedrag gewoon kwijt.
Een
compromis is altijd een bindend document. Onderteken je een compromis waarin jij als koper van een pand beschreven staat, dan zal je daar niet meer onderuit kunnen, tenzij in uitzonderlijke omstandigheden, zoals wanneer je geen lening krijgt. Je doet er goed aan om in de compromis een opschortende clausule te laten opnemen dat de overeenkomst vervalt als je geen lening krijgt van de bank. Weet je al
hoe de bank naar jouw lening kijkt?
Opgelet, het feit dat een bank je een hypotheeklening weigert, is geen reden om meteen te wanhopen. Een
onafhankelijk makelaar in hypothecaire kredieten werkt met verschillende kredietgevers samen en kan je mogelijk aan een oplossing helpen die perfect bij je past.
Van compromis naar authentieke akte
Eenmaal de compromis ondertekend is door beide partijen, wordt op basis van de compromis een authentieke verkoopovereenkomst opgesteld, die bij de notaris verleden wordt. Pas eenmaal dat gebeurd is, doorgaans binnen een termijn van 4 maanden na de ondertekening van de compromis, is de deal echt helemaal rond.
Hypotheeklening simuleren
Belangrijk is dat je, als je een woning wil kopen, een hypothecaire lening kunt onderschrijven die aansluit bij je verwachtingen en je budget. Het is daarom aangewezen om
zo snel mogelijk een afspraak te maken met een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten.
Die zal voor jou een simulatie van je hypotheeklening maken, zodat je te weten komt hoeveel je maandelijks zult moeten afbetalen en hoe lang. Die simulatie laat je ook toe om te controleren of de lening (en dus de aankoop van je woning) wel betaalbaar is voor je. Want dat is natuurlijk het belangrijkste: dat je de lening tijdig en correct kunt terugbetalen gedurende de volledige looptijd.
5 tips voor de beste hypotheek
Wil je nog enkele bijkomende tips hebben om de beste woonlening te krijgen, lees dan zeker onze
tips.