Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Opbrengsteigendom kopen: voordelen

 

1. Een opbrengsteigendom kopen, genereert extra (huur)inkomsten 

Met een opbrengsteigendom genereer je extra inkomsten via het huurgeld. Mooi meegenomen natuurlijk. Hou er wel rekening dat deze huurgelden belast worden als volgt:
  • Verhuur je het pand voor privébewoning: dan wordt het kadastraal inkomen verhoogd met 40% en wordt dit bedrag bij je andere inkomsten gevolgd (en dus belast a rato van de marginale aanslagvoet).
  • Wordt het opbrengstpand verhuurd aan een onderneming of aan iemand die er zijn beroep in uitoefent, dan moet je de netto huuropbrengsten aangeven. Die bereken je door 40% kosten af te trekken van de huurgelden die je ontvangen hebt. Het resultaat mag wel niet lager liggen dan het kadastraal inkomen, verhoogd met 40%. Ook dit bedrag wordt bij je andere inkomsten geteld en dus belast tegen de hoogste schijf. 
Vergeet ook niet dat er in bepaalde gemeenten en steden taksen geheven worden op tweede verblijven. 
 

2. Opbrengsteigendom kopen : fiscaal interessant

Het fiscaal voordeel van de woonbonus is niet meer, maar als je een opbrengsteigendom koopt, kan je nog steeds een mooi belastingvoordeel doen via het langetermijnsparen. Opgelet: laat vooraf berekenen hoeveel je fiscaal voordeel precies bedraagt en hoe je kan optimaliseren. Maak meteen een afspraak
 

3. Investeren in een opbrengsteigendom = spreiding van je vermogen

Als je wil beleggen, dan kan je investeren in financiële producten, maar ook in vastgoed. Je beleggingen spreiden is altijd een zinvol idee. Een opbrengsteigendom past dus perfect in dat plaatje.
 

Opbrengsteigendom kopen: nadelen

 

1. Opbrengsteigendom kopen : denk aan de kosten

Verhuur je een pand, dan moet je rekening houden met een aantal kosten, zoals een brandverzekering en allerlei kosten voor onderhoud en herstellingen
 

2. Opbrengsteigendom kopen biedt geen inkomenszekerheid

Je genereert natuurlijk enkel extra inkomsten als je opbrengsteigendom verhuurd wordt. Zonder huurder heb je geen inkomsten, maar blijven wel de kosten.
 

3. Opbrengsteigendom : weet wat je koopt

Als je overweegt om een opbrengsteigendom te kopen, is het belangrijk dat je het potentieel van je pand goed weet in te schatten. Is het gelegen in een buurt die opgewaardeerd wordt? Of gaat de betrokken buurt er elk jaar op achteruit? Heb je een beeld van de status van het gebouw? Dringen bepaalde werken zich binnenkort op of is het in goede staat? Is er een stabiele huurder of staat het al geruime tijd leeg? Allemaal aspecten waar je vooraf maar beter kennis van neemt, aangezien ze een directe impact zullen hebben op het rendement van je investering.
 

Opbrengsteigendom kopen: hypotheeklening

Wellicht heb je, als je een opbrengsteigendom wil kopen, een hypotheeklening nodig. Hou er rekening mee dat lenen voor een opbrengsteigendom niet identiek hetzelfde is als lenen voor de aankoop van je gezinswoning. De bank zal bijvoorbeeld een grotere eigen inbreng vragen, de tarieven zijn niet dezelfde … Je laat je hiervoor best begeleiden door iemand met kennis van zaken. Ga eens praten met een absolute specialist in hypothecaire leningen voor opbrengsteigendommen. Maak meteen een afspraak.