hypotheek hoeveel kan ik lenen op 15 jaar simulatie hypothecaire lening regionaal hypotheekkantoor Credishop kredietmakelaar brugge gent antwerpen hasselt brussel

Bij het aanvragen van een hypothecair krediet is het belangrijk om de juiste looptijd te bepalen. Deze looptijd, bijvoorbeeld 15 jaar, bepaalt namelijk de periode waarin je maandelijkse aflossingen moet doen en heeft ook een beperkte impact op het maximale geleende bedrag. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om je te begeleiden bij het maken van de beste keuze!

Jij kiest zelf de looptijd van je woonlening

Bij ons bepaal je zelf de looptijd van je hypothecaire lening. Geen zorgen, we pushen je niet in de richting van een kortere termijn als je je daar niet comfortabel bij voelt. We begrijpen dat het belangrijk is om een woonlening af te sluiten die perfect aansluit bij jouw behoeften en verwachtingen, en die voor jou betaalbaar is.

Wat is de impact van de looptijd van jouw woonkrediet

Het bepalen van de looptijd heeft invloed op verschillende factoren, zoals het bedrag dat je kunt lenen. Banken kijken naar jouw leefoverschot, het bedrag dat je maandelijks overhoudt na het terugbetalen van al je leningen. Kies je voor een langere looptijd, dan daalt je maandelijkse aflossing en stijgt je leefoverschot. Dit kan ervoor zorgen dat banken geneigd zijn om je een iets hoger leenbedrag toe te kennen. Maar onthoud dat het belangrijkste is dat je de hypotheeklening afsluit die perfect past bij jouw situatie en betaalbaar is.

Een kortere looptijd van je hypothecaire lening betekent hogere maandlasten, maar ook minder rente die je betaalt. Het is verleidelijk om zo min mogelijk rente te betalen, maar het is essentieel dat je de afbetalingen gedurende de volledige looptijd kunt dragen. Het heeft geen zin om een lening af te sluiten met een looptijd van 15 jaar als je na enkele maanden financieel niet meer kunt volgen.

Debetrentevoet, renteformule en maximale quotiteit

Voor de onderstaande voorbeelden van een hypothecaire lening maken we gebruik van een debetrentevoet van 2,85%. Dit is de debetrentevoet voor een renteformule van 5/5/5 (cap 5), ofwel een 5-jaarlijks herzienbare rente. Deze rente houdt geen rekening met eventuele kortingsmogelijkheden.

De maximale quotiteit, ofwel het maximum bedrag dat je kan lenen ten opzichte van de waarde van je huis, is kleiner dan of gelijk aan 70%.

Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) is afhankelijk van verschillende elementen en zal ook telkens apart vermeld worden.

 

Voorbeeld hypothecaire lening - hoeveel kan je lenen

In dit voorbeeld gaan we er van uit dat je maandelijks €1.150 wilt betalen voor je hypothecaire lening.

Rekening houdend met de huidige debetrentevoeten betekent dit dat je een bedrag kan lenen van €168.709,68 (JKP 3,27%).

Maandelijks betaal je dan €1.150 voor een looptijd van 15 jaar.

 

Voorbeeld hypothecaire lening - hoeveel moet je maandelijks betalen

Wil je weten hoeveel je per maand betaalt? Dat vind je terug in onderstaande tabel.

 

kredietbedrag (in euro) 100.000 200.000 250.000
maandtermijn (in euro) 681,64 1.363,29 1.704,11
debetrentevoet (%) 2,85 2,85 2,85
jaarlijks kostenpercentage (JKP) (%) 3,42 3,24 3,20

 

Hypothecaire lening - zelf simuleren

Wil je graag weten hoeveel je kunt lenen of hoeveel je maandelijks moet betalen? Geen probleem! Je kunt zelf online een simulatie maken van je woonkrediet. Kies de optie die het beste bij jou past: voer het gewenste te lenen bedrag in met de looptijd om te zien hoeveel je maximaal kunt lenen, of voer het kredietbedrag in met de looptijd om te zien hoeveel je per maand moet betalen.

Bij ons staat transparantie en flexibiliteit voorop. We willen dat jij de juiste beslissing neemt op basis van jouw persoonlijke situatie. Klik op de link om meer te weten te komen over de looptijd van je hypothecaire lening. We helpen je graag verder op weg naar jouw droomwoning!

Wil je graag nog meer weten over de looptijd van je hypothecaire lening? Klik dan op de link.

 

Representatief voorbeeld hypothecaire lening €175.000

Representatief voorbeeld van een hypothecair krediet met een onroerende bestemming, met 100% hypotheek (quotiteit 85%) voor een geleend bedrag van €175.000, JKP (Jaarlijks Kosten Percentage) van 3,27%  jaarlijkse debetrentevoet (2,95%) in 5-jaarlijks herzienbare renteformule, dossierkosten (€500), schattingskosten (€250), notariskosten (€4.093,00 exclusief erelonen),maandelijkse constante aflossing van €962,78 in 240 maanden, totaalbedrag kapitaal + interesten: €231.067,20. Totaal verschuldigd bedrag (kapitaal + interesten + kosten): €235.160,20. Rentevoet zonder voorwaardelijke korting.