hypotheek hoeveel kan ik lenen welke looptijd hypothecaire lening regionaal hypotheekkantoor Credishop kredietmakelaar brugge gent antwerpen hasselt brussel
Een hypothecaire lening is een engagement op lange termijn. Hoe lang je krediet precies loopt, kies je zelf. Waarop moet je letten?
 
Je bent sowieso vrij om zelf de looptijd van jouw hypothecaire lening te kiezen, ook al zullen sommige banken je in een bepaalde richting proberen te duwen. Je kiest zelf de looptijd van je hypotheeklening in functie van jouw behoeften en wensen.
 
 

Wat is het verschil tussen een kortere of langere looptijd?

• Hoe korter de looptijd van je hypothecaire lening, des te meer je maandelijks moet afbetalen. Hoe langer de looptijd van je woonkrediet, des te lager je maandelijkse aflossing.
• Hoe korter de looptijd, des te minder intresten je in totaal zult moeten betalen voor je hypothecaire lening. 
 
Je merkt dat dit een strikt persoonlijke keuze is, die enkel jij kunt maken. Jij weet immers wat er voor jou belangrijk is. Banken proberen je soms te pushen in de richting van een kortere looptijd, maar jij neemt de finale beslissing. Er is niets mis mee om voor een langere looptijd te kiezen, al proberen sommige stemmen in de media je van het tegenovergestelde te overtuigen. Het belangrijkste is immers dat je een lening afsluit die voor jou betaalbaar is. Een kortere looptijd brengt een hogere maandlast mee, die voor jou misschien niet haalbaar is. Dergelijke scenario’s moet je zeker vermijden!
 
 

Looptijden hypothecaire lening vergelijken

Wil je zelf vergelijken? Bekijk dan hier onze voorbeelden van een hypothecair krediet met
 
- een looptijd van 10 jaar
- een looptijd van 15 jaar
- een looptijd van 20 jaar
- een looptijd van 25 jaar
- een looptijd van 30 jaar
 
Wil je graag een simulatie maken van je hypothecair krediet? Maak dan meteen een afspraak bij een specialist in je buurt.