hypotheek-hoeveel-kan-ik-lenen-op-20-jaar-simulatie-hypothecaire-lening-regionaal-hypotheekkantoor-Credishop-kredietmakelaar-brugge-gent-antwerpen-hasselt-brussel

Bij het aanvragen van een hypothecair krediet, moet je ook de gewenste looptijd aangeven. Die looptijd is belangrijk, want het geeft de periode aan waarin je maandelijks aflossingen moet doen. Bovendien is er een (beperkte) impact op het bedrag dat je maximaal kunt ontlenen.

 

Hypothecaire lening looptijd: jij kiest zelf

Voor alle duidelijkheid: jij beslist zelf voor welke termijn je een hypothecair krediet aangaat. Banken pushen je soms in de richting van een kortere termijn, maar als je je daarbij niet goed voelt, moet je daar zeker niet op ingaan. 

 

Impact van de looptijd van je hypotheeklening

Hoeveel je kan lenen, hangt voor een stukje af van de looptijd die je wil. Banken gaan immers jouw leefoverschot bekijken. Dat is het bedrag dat je elke maand overhoudt (na het terugbetalen van al je leningen) om van te leven. 

Als je kiest voor een langere looptijd, dan daalt je maandelijkse aflossing en stijgt dus je leefoverschot. Op die manier zullen banken soms geneigd zijn om je een iets hoger leenbedrag toe te kennen. Maar dat is niet het belangrijkste. Wel is het cruciaal dat je een hypotheeklening afsluit die perfect aansluit bij jouw behoeften en verwachtingen én voor jou betaalbaar is! 

Hoe korter de looptijd van je hypothecaire lening, des te hoger je maandlast, maar ook des te minder intresten zal je moeten betalen. Dat laatste klinkt natuurlijk aantrekkelijk, want niemand betaalt graag teveel intresten. Maar hou er rekening mee dat je de afbetalingen moet kunnen volhouden gedurende de volledige looptijd. Het heeft geen enkele zin om een lening af te sluiten met een looptijd van 20 jaar als je na enkele maanden financieel niet meer kunt volgen.

 

Debetrentevoet, renteformule en maximale quotiteit

Voor de onderstaande voorbeelden van een hypothecaire lening maken we gebruik van een debetrentevoet van 2,85%. Dit is de debetrentevoet voor een renteformule van 5/5/5 (cap 5), ofwel een 5-jaarlijks herzienbare rente. Deze rente houdt geen rekening met eventuele kortingsmogelijkheden.

De maximale quotiteit, ofwel het maximum bedrag dat je kan lenen ten opzichte van de waarde van je huis, is kleiner dan of gelijk aan 70%.

Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) is afhankelijk van verschillende elementen en zal ook telkens apart vermeld worden.

 

Voorbeeld hypothecaire lening - hoeveel kan je lenen

In dit voorbeeld gaan we er van uit dat je maandelijks €1.150 wilt betalen voor je hypothecaire lening.

Rekening houdend met de huidige debetrentevoeten betekent dit dat je een bedrag kan lenen van €210.891,22 (JKP 3,14%).

Maandelijks betaal je dan €1.150 voor een looptijd van 20 jaar.

 

Voorbeeld hypothecaire lening - hoeveel moet je maandelijks betalen

Wil je weten hoeveel je per maand betaalt? Dat vind je terug in onderstaande tabel.

 

kredietbedrag (in euro) 100.000 200.000 250.000
maandtermijn (in euro) 545,30 1.090,61 1.363,26
debetrentevoet (%) 2,85 2,85 2,85
jaarlijks kostenpercentage (JKP) (%) 3,29 3,15 3,12

 

Hypothecaire lening - zelf simuleren

Je hoeft je natuurlijk niet blind te staren op deze voorbeelden. Je kan zelf online een simulatie maken van je woonkrediet. 

Kies een optie:

  • te lenen bedrag (geef je maandelijks bedrag in en de looptijd) > je ziet hoeveel je maximaal kunt lenen
  • maandelijkse aflossing (geef je kredietbedrag in en de looptijd) > je ziet hoeveel je per maand moet betalen

 

Wil je graag meer weten over de looptijd van je hypothecaire lening? Klik dan op de link.

 

Representatief voorbeeld hypothecaire lening €175.000

Representatief voorbeeld van een hypothecair krediet met een onroerende bestemming, met 100% hypotheek (quotiteit 85%) voor een geleend bedrag van €175.000, JKP (Jaarlijks Kosten Percentage) van 3,27%  jaarlijkse debetrentevoet (2,95%) in 5-jaarlijks herzienbare renteformule, dossierkosten (€500), schattingskosten (€250), notariskosten (€4.093,00 exclusief erelonen),maandelijkse constante aflossing van €962,78 in 240 maanden, totaalbedrag kapitaal + interesten: €231.067,20. Totaal verschuldigd bedrag (kapitaal + interesten + kosten): €235.160,20. Rentevoet zonder voorwaardelijke korting.