hypotheek-kosten-flexibel-overbruggingskrediet-huis-kopen-kredietbemiddelaar-hypothecair-krediet-brugge-gent-antwerpen-hasselt-brussel

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een toepassing van een hypothecair krediet. Het wordt gebruikt wanneer je je bestaande woning te koop zet om een andere woning te kopen.

Met een overbruggingskrediet creëer je zo ademruimte voor jezelf om je huidige woning in alle rust te verkopen aan de juiste prijs. Jouw prijs. Met een overbruggingskrediet hoef je je prijs niet te laten zakken om je woning te verkopen.

Bovendien zal een flexibel overbruggingskrediet je ook toelaten om je nieuwe woning aan te kopen. 

Welke kosten zijn er verbonden aan een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is dus een hypothecair krediet. Net zoals bij een klassieke woonlening zijn hier ook kosten verschuldigd.

1. Dossierkosten voor de bank

Deze kosten zal de bank je aanrekenen voor het onderzoeken van je kredietaanvraag en het opmaken van de nodige kredietdocumenten zoals een ESIS, kredietaanbod,...

De dossierkosten zijn wettelijk gelimiteerd tot €500. Dit zal je dus maximaal moeten betalen als je enkel een overbruggingskrediet nodig hebt.

Mogelijk heb je nog een bestaande hypothecaire lening lopen en wordt die mee opgenomen in een nieuw krediet, samen met het overbruggingskrediet. Meestal zullen de banken dan maximaal €300 aanrekenen voor het gedeelte van het overbruggingskrediet.

2. Kosten voor de schatting van je woning

Bij een hypothecair krediet, waaronder een flexibel overbruggingskrediet, zal de bank ook meestal vragen dat er een schatting van je woning gebeurt, van het te verkopen pand en/of van het aan te kopen pand.

Vele banken werken hiervoor met onafhankelijke schatters. Zij meten alles op en nemen foto's. Daarna voeren ze een berekening uit en stellen ze een waarde voorop van je woning. Dit is de vrijwillige verkoopwaarde. Verder zal de schatter ook een gedwongen waarde opnemen in zijn schattingsverslag. Dit is de waarde wanneer je je woning in openbare verkoop zou moeten verkopen.

Voor de schatting van je woning moet je snel een uitgave rekenen van minstens €250.

Sluit je via ons je overbruggingskrediet af, dan betalen wij de kosten voor de schatting van je woning terug. Toch al snel een mooi cadeau.

3. Kosten gemaakt door de notaris

Ook de notaris zal kosten aanrekenen. Enerzijds moet hij de nodige opzoekingen verrichten op het Bureau Rechtszekerheid opdat beide woningen voor vrij en onbelast kunnen verkocht en aangekocht kunnen worden. Dit zijn de zogenaamde administratieve onkosten.

Anderzijds zal hij voor zijn werkzaamheden ook een ereloon (met BTW) factureren.

Op zoek naar een flexibel overbruggingskrediet

Laat je dan zeker bijstaan en maak vandaag nog een afspraak met een kredietspecialist. Onze medewerkers maken graag een een berekening en een simulatie van je overbrugigngskrediet.