Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Korting bij een schatting van je huis bij hypothecaire lening

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je staat op het punt om een huis te kopen. Je zoekt naar de voorwaarden van de meest voordelige hypothecaire lening. Veel banken zullen bij jouw kredietdossier een schatting van je huis vragen. Waarom vragen banken dit en hoeveel bedraagt de kostprijs van zo’n schatting?
 

Is de aankoopprijs van je huis niet tegelijk de waarde van je huis?

Je overweegt om een huis te kopen. De verkoper stelt een verkoopprijs in die al dan niet overeenkomt met de echte waarde van het pand. Alleszins proberen veel verkopers iets meer te vragen voor hun woning, omdat ze ervan uitgaan dat er nog over de prijs onderhandeld zal worden. Jij doet een bod en dit wordt aanvaard. De verkoopprijs staat vast. Je kan samen met je kredietbemiddelaar uitrekenen hoeveel je kan lenen en verder werken aan het dossier van je hypothecaire lening en een schatting van jouw woning laten plaatsvinden. Vreemd toch, die schatting van je huis. Je zou toch denken dat de aankoopprijs de echte waarde weerspiegelt van je woning?
 

Waarom vraagt de bank een schatting van je huis?

De waarde van een woning is een objectief criterium. Daarom vraagt de bank een schatting van je huis. De bank of kredietgever die jou de hypothecaire lening wilt toestaan, wenst de waarde van je woning kennen, bepaald door een onafhankelijk schatter. Die schatter of vastgoedexpert zal alle ruimtes meten, plannen bekijken, foto’s nemen en berekeningen uitvoeren. Hierna zal hij op een objectieve waarde van je huis uitkomen. Uitzonderlijk kan de schatter of expert rekening houden met enkele subjectieve elementen, zoals de ligging van het pand, de graad van afwerking van uitgevoerde werken, de staat van het pand … In veel gevallen zal de waarde die de expert opneemt in het schattingsverslag van je huis in dezelfde grootte-orde liggen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.
 

Hypothecaire lening voor de aankoopprijs

Als je een huis gaat kopen, heb je wellicht een hypothecaire lening nodig. Die zal de bank of kredietgever bereid zijn te geven in ruil voor een waarborg, nl. jouw woning. Het is dan ook van het allergrootste belang voor de bank dat deze waarborg in goede staat verkeert. Anders riskeer je dat jouw woonkrediet geweigerd wordt omdat de onroerende waarborg onvoldoende toereikend is. Anders gezegd, stel dat jij jouw hypothecaire lening niet meer correct terugbetaalt, dan wil de bank haar kansen schoon zien om het geleende kapitaal te recupereren.
 

Waarom een schatting van je huis altijd een goed idee is

Los hiervan is het altijd een goed idee om een schatting van je huis te laten uitvoeren door een onafhankelijk schatter. Een schatting is immers een objectief instrument waarmee je andere parameters ziet dan diegene die jij op het eerste zicht voor ogen hebt. Idealiter laat je dan ook een schatting van je droomhuis uitvoeren vooraleer jij een bod uitbrengt en de compromis ondertekent. Maar dan moet je kosten maken, zonder dat je weet of je het huis kunt kopen of niet.
 

Wat kost een schatting van een huis?

De kostprijs van een schatting verschilt van bank tot bank. Sommige banken werken met eigen schatters. Dit zijn personeelsleden die speciaal hiervoor aangeworven en opgeleid zijn. Deze schatters krijgen hun loon rechtstreeks van de bank. De bank zal jou dan een forfaitair bedrag vragen.
 
Andere banken werken met onafhankelijke schatters. Deze vastgoedexperts zijn dikwijls landmeters en oefenen hun taak onafhankelijk en zelfstandig uit. Zij krijgen van de bank of van een kredietbemiddelaar de opdracht om een schatting van je huis uit te voeren. Doorgaans mag je ervan uitgaan dat een schatting rond de € 250 kost.
 

100€ korting op de schatting van je huis na afsluiten hypothecaire lening

Als jij jouw hypothecaire lening via Hypotheek.be afsluit, dan betalen wij jou 100€ terug van de kosten voor de schatting. Dit is toch een mooi cadeau!
 
Wat moet je hiervoor doen?
 
1. Maak een afspraak met onze medewerkers, zodat je goed voorbereid aan jouw huizenzoektocht kunt beginnen. Zij berekenen hoeveel jij kan lenen en maken meteen een simulatie van je hypothecaire lening.
2. Na het indienen van je kredietaanvraag voor je hypothecaire lening zal de bank waarschijnlijk een schatting van je huis vragen. Jij schiet de kosten van de schatting voor en betaalt de vastgoedexpert. Het spreekt voor zich dat je een exemplaar krijgt van het schattingsverslag. Het andere exemplaar gaat naar de bank.
3. Als je hypothecaire lening goedgekeurd wordt en je de kredietakte bij de notaris tekent, begin je met de terugbetaling van je woonkrediet. Je brengt onderstaande bon mee en bezorgt hem samen met het betalingsbewijs van de vastgoedexpert aan onze medewerker. Wij storten dan het bedrag van 100€ terug dat jij betaalde voor de schatting van je huis.
 
100 euro korting op schatting van je woning
 
 

Wacht niet langer en maak een afspraak

Maak meteen een afspraak om je hypothecaire lening te komen bespreken. Of je nu alles wilt lenen voor een huis of je bestaande hypothecaire lening wilt herzien. Onze medewerkers staan voor je klaar in een regionaal Hypotheek-kantoor.
 

Interessante lectuur

 
 

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.