Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Hypotheeklening voor een opbrengsteigendom: hoeveel wil je lenen?

De eerste vraag die je je moet stellen is hoeveel je precies nodig hebt om het pand te kunnen aankopen. Heb je een akkoord met de verkoper over de prijs, dan kan je ook exact berekenen hoeveel je wil lenen. 
 
Het bedrag dat je leent, zal je terugbetalen via maandelijkse aflossingen. Kies hierbij voor een realistisch bedrag per maand, want het is belangrijk om een zekere spaarreserve of buffer te behouden:
  • Je kan al eens te kampen hebben met periodes waarin je geen huurder (en dus geen huurinkomsten hebt)
  • Er duiken regelmatig extra kosten op, zoals belastingen of facturen voor een herstelling of verbouwing.
 
 

Hypotheeklening voor een opbrengsteigendom: hoeveel mag je lenen?

Weet je hoeveel je wil lenen en wat je maandelijks kan aflossen? Dan heb je al een goede oefening gemaakt. Maar … ook de bank zal je bepaalde eisen opleggen. Dat doet de bank trouwens niet zomaar, maar daartoe wordt ze verplicht door de Nationale Bank van België (NBB). 
 
De NBB vraagt banken en kredietverstrekkers om, bij de aanvraag van een lening voor een opbrengsteigendom, een eigen inbreng te eisen van 20%. Met andere woorden, als je een pand van 300.000 euro wil kopen als opbrengsteigendom, vraagt de bank dat je 60.000 euro zelf betaalt. Je kan dan 240.000 euro lenen. Opgelet, de NBB staat kredietverstrekkers wel toe dat voor 10% van hun kredietportefeuille voor opbrengsteigendommen de eigen inbreng lager ligt dan 20%. De minimale eigen inbreng bedraagt evenwel altijd 10%.
 
Laat je op dit vlak altijd helpen door een specialist van Hypotheek.be. Hij zoekt voor je uit hoeveel je maximaal kunt lenen.
 

Ervaren verhuurders meer kans dan beginnende investeerder

Wil je lenen voor je eerste opbrengsteigendom, of heb je al andere opbrengsteigendommen gekocht en deze probleemloos beheerd? In dat laatste geval zal de bank wellicht iets meer vertrouwen in je kredietaanvraag hebben dan wanneer je jouw eerste opbrengsteigendom wil kopen.
 
Betekent dit dat, als je op zoek bent naar een lening voor je eerste opbrengsteigendom, het sowieso onbegonnen werk is? Neen, zeker niet. Onze medewerkers helpen je met een persoonlijke begeleiding en gidsen je doorheen de mogelijkheden op de hypotheekmarkt. Neem zeker eens contact met ons.