Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Hoe moet je de meerwaarde op de verkoop van een opbrengsteigendom berekenen?

Laat ons eerst even stilstaan bij de manier waarop je de meerwaarde berekent. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat het gewoon neerkomt op het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs, maar dat klopt niet. Je moet immers ook rekening houden met bijkomende financiële parameters, zoals

  • het resterend bedrag dat je moet terugbetalen voor je hypothecaire lening
  • de periode waarbinnen je het opbrengstpand in portefeuille gehouden hebt
  • de inflatie
  • de commissie voor het immokantoor
  • de belasting op de meerwaarde (16,5% wanneer je het opbrengstpand binnen 5 jaar verkoopt en er niet zelf in gedomicilieerd was)
     

Meerwaarde op opbrengsteigendom: welk type vastgoed verkoop je?

Vraag en aanbod bepaalt het bedrag dat je zult krijgen bij de verkoop van je opbrengsteigendom. De situatie kan wijzigen doorheen de tijd. Soms is er meer vraag naar appartementen met meerdere slaapkamers dan naar studio’s. Met de Covid-19-pandemie steeg de aantrekkingskracht van huizen met een tuin … Niemand beschikt over een glazen bol: het is dan ook niet evident om vandaag de trends over binnen 20 jaar te voorspellen.

Meerwaarde op opbrengsteigendom: staat van het pand

Koop je een opbrengsteigendom met het oog op een toekomstige meerwaarde, dan is het natuurlijk belangrijk om de actuele staat van het pand grondig te checken. Een gebouw in bedenkelijke staat kan evenwel in twee richtingen werken:

  • Mogelijk kan je het goedkoop aankopen en mits een grondige verbouwing in de toekomst voor een substantieel hoger bedrag verkopen.
  • Ligt de aankoopprijs vrij hoog en moet je daarbovenop nog zwaar investeren om het pand verhuurklaar te maken, dan zal je meerwaarde mogelijk beperkt zijn


Wil je een idee hebben wat de waarde is, kan je gebruik maken van onze tool om een eerste schatting van je opbrengsteigendom te hebben. Opgelet, dit is een eerste indicatie en zegt niets over de reële waarde van je opbrengsteigendom.

Meerwaarde op opbrengsteigendom: in orde met alle wettelijke normen en regels?

Wil je een opbrengsteigendom kopen? Check dan zeker of het gebouw voldoet aan alle wettelijke regels en normen. Het gaat daarbij niet enkel om de vergunning, maar ook om de regels in de Wooncode en Huisvestingscode. Is dat niet het geval, dan weet je vooraf al dat je problemen gaat krijgen. Niet doen dus.

Wens je jouw opbrengsteigendom te verkopen op een bepaald moment, dan snap je dat een potentiële koper dezelfde vraag gaat stellen aan jou. Ben je in orde met alle regels een voorschriften, dan is een mooie meerwaarde zeker mogelijk. Is dat niet zo, dan zal het veel moeilijker worden om het gebouw tegen een goede prijs verkocht te krijgen.

Meerwaarde op opbrengsteigendom: wat is je huurrendement?

De verkoopprijs die je in de toekomst krijgt, wordt ook bepaald door het huurrendement van de opbrengsteigendom: hoe hoger dit huurrendement, des te meer zal een kandidaat-koper geneigd zijn om je opbrensgtpand aan een hogere prijs te kopen. 

Denk eraan dat het belangrijk is dat je huurders correct betalen. Niet enkel voor jouw eigen financiële huishouding, maar ook met het oog op een verkoop later. Huurders die niet regelmatig betalen, kunnen kandidaat-kopers afschrikken. Een kandidaat-koper denkt immers niet alleen aan de huurinkomsten, maar heeft ook geen zin in gerechtelijke procedures om huurgelden te recupereren.

Meerwaarde op opbrengsteigendom: wat is de ligging van je opbrengsteigendom?

De ligging van je opbrengsteigendom zal ook een belangrijk criterium zijn bij het bepale, van de verkoopprijs. Sommige regio’s hebben sowieso al een stabielere immobiliënmarkt dan andere. Bovendien zijn bepaalde regio’s economisch sterker en daarom ook interessanter voor een investering in vastgoed. Kopen in een bepaalde regio biedt de kandidaat-koper meer zekerheid op solvabele en correcte huurders. 

Ligging speelt niet enkel op macro-, maar ook op microniveau. Zo zullen kandidaat-kopers nagaan of je pand makkelijk bereikbaar is, dichtbij invals- en snelwegen ligt, of er scholen en supermarkten in de buurt zijn, of het openbaar vervoer makkelijk te nemen is …

Opbrengsteigendom kopen en de financiering

Je hebt beslist om een opbrengsteigendom te kopen als belegging en wilt deze aankoop toch financieren. Je kan hier al een simulatie maken van je hypothecaire lening. Nadien laat je je best bijstaan door één van onze kredietspecialisten. Zij helpen je om een oplossing op maat uit te werken zodat je de hypotheeklening kunt terug betalen op jouw ritme. Maak vandaag nog een afspraak.