hypotheek_hoeveel_kan_ik_lenen_als_zelfstandige_hypothecaire_lening_regionaal_hypotheekkantoor_Credishop_kredietmakelaar_brugge_gent_antwerpen_hasselt_brussel

Als zelfstandige draait je zaak soms geweldig, maar heb je ook mindere periodes. Kan je als zelfstandige een hypotheeklening afsluiten?

 

Hypotheeklening zelfstandige: wat is je terugbetalingscapaciteit?

Wanneer je een hypotheeklening (maar ook een ander krediet) wil afsluiten, dan zal de bank of kredietverstrekker jouw terugbetalingscapaciteit beoordelen: beschik je over voldoende inkomsten en leefoverschot om de hypotheeklening gedurende de volledige looptijd correct terug te betalen?  Daarvoor wordt uiteraard gekeken naar je beroepsinkomsten en -situatie. Als zelfstandige is dat vaak iets minder stabiel dan bij een werknemer met een contract van onbepaalde duur.

Daarom vragen de meeste banken een historiek op van de inkomsten over de periode van de voorbije twee jaar. Eventueel kan dit nog verder aangevuld worden met extra gegevens uit de boekhouding, zoals de brutomarge of winst van je vennootschap, … In functie van die cijfers zullen banken de stabiliteit van je inkomsten beoordelen en een gemiddeld jaar- en maandinkomen berekenen. Daarbij wordt vooral rekening gehouden met recurrente inkomsten. Om vrij evidente redenen worden uitzonderlijke opbrengsten en kosten niet in rekening gebracht.

 

Lenen als zelfstandige: rekening houden met je pensioenplannen

De kans is reëel dat je als zelfstandige ook aanvullende pensioenplannen afgesloten hebt of eerder al privé geïnvesteerd hebt in vastgoed. Het is perfect mogelijk om een nieuwe hypotheeklening af te stemmen op deze pensioenplannen of op een privé woonkrediet. Onze specialisten zullen de markt voor je vergelijken en controleren wat er het beste bij je past.

 

Vragen over hypotheeklening voor zelfstandigen

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om als zelfstandige een woonkrediet af te sluiten en hoeveel je daarbij precies kunt lenen? Maak dan een afspraak bij een specialist in je buurt