Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%
Wil je een huis kopen en wil je weten hoeveel je kan lenen, dan bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor een sociaal woonkrediet. Maar dit heeft zijn beperkingen.
 
 

Sociaal woonkrediet: enkel voor echt lage inkomens

Die beperkingen hebben vooral betrekking op het inkomen dat je mag verdienen om in aanmerking te komen voor een sociaal woonkrediet. Zodra je een iets hoger inkomen hebt, mag je dit vergeten.
 
 

Sociaal woonkrediet: maximaal 100% lenen

Een andere beperking situeert zich in het bedrag dat je kan lenen. Zo wordt een sociaal woonkrediet steeds beperkt tot maximaal 100% van de waarde van de woning. Met andere woorden, je moet over het nodige spaargeld beschikken om de extra kosten (registratierechten, notariskosten …) te betalen. Heb je dat spaargeld niet, en wil je ook graag het bedrag van de extra kosten mee ontlenen, dan zal je geen beroep kunnen doen op een sociaal woonkrediet.
 
 

Sociaal woonkrediet: alleen voor huizen met een kleine waarde

Vaak worden sociale woonkredieten enkel toegekend aan mensen die een kleine woning willen kopen. Dit zijn doorgaans woningen waarvoor vroeger het zgn. klein beschrijf gold. Wil je dus een woning kopen met wat meer kamers of gewoon een wat duurdere woning, dan wordt het moeilijk.
 
 

Sociaal woonkrediet: schuldsaldoverzekering in één keer betalen

In veel gevallen moet je bij het aangaan van een sociaal woonkrediet je schuldsaldoverzekering in één keer betalen voor de volledige looptijd van je lening. Dit komt vaak neer op enkele duizenden euro’s. Geld dat je misschien helemaal niet hebt …
 
Voor meer informatie rond een sociale woonlening kan je terecht bij enkele gekende instanties zoals het Vlaams Woningfonds, Fonds du Logement en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.
 
 

Normale hypothecaire lening: meer opties

Een gewone hypothecaire lening biedt je meer flexibiliteit en opties. Zo kan je
 
  • genieten van soepeler voorwaarden (geen maximuminkomen)
  • vrij bepalen bij welke verzekeraar je een schuldsaldo- en brandverzekering afsluit
  • zelf kiezen hoe je de premie van je schuldsaldoverzekering betaalt (in één keer, jaarlijks, trimesterieel …)
  • de kosten voor registratierechten en notaris mee ontlenen
  • de woning van je dromen kopen
  • kiezen uit renteformules die vaak lager liggen dan bij sociale woonleningen.
 
 

Normale hypothecaire lening: maak een afspraak bij Hypotheek.be

Onze specialisten doen al het werk voor jou. Ze bereiden je dossier voor en maken een simulatie van je hypothecaire lening. Zo kan je zelf oordelen wat het meest interessant is voor jou: een normale hypothecaire lening of een sociaal woonkrediet. Maak vandaag nog een afspraak bij een Hypotheekkantoor in je buurt.