hypotheek hoeveel kan ik lenen leencapaciteit hypothecaire lening regionaal hypotheekkantoor simulatie Credishop kredietmakelaar brugge gent antwerpen hasselt brussel

Je leencapaciteit wordt beoordeeld in functie van je netto-inkomen en andere leningen die je lopen hebt. 

 

Hypothecaire lening: wat is de leencapaciteit?

Misschien heb je al eens gehoord van de term ‘leencapaciteit’. Kort samengevat geeft je leencapaciteit aan hoeveel je kunt lenen. Maar weet je ook hoe dit berekend wordt?

 

Leencapaciteit: hoeveel bedraagt je netto-inkomen?

In de eerste plaats gaat de bank of kredietgever kijken naar je inkomen. Hoeveel verdien je elke maand netto? Heb je een stabiele job? Werk je al lang voor dezelfde werkgever? Heb je een contract van onbepaalde duur of werk je bv. op interimbasis?  

 

Leencapaciteit: vaste kosten?

Daarnaast zal de kredietverstrekker je belangrijkste vaste kosten overlopen. Moet je nog andere kredieten en leningen terugbetalen? Over welke bedrag gaat dit per maand? En hoe lang lopen die leningen nog? Hoeveel andere vaste kosten heb je, zoals een alimentatie?

 

Leencapaciteit: hoeveel bedraagt je leefoverschot?

Het saldo van je netto-inkomsten en de grote, vaste kosten (zoals leningen) geeft je ‘leefoverschot’ weer. Dat is het bedrag dat je elke maand over hebt om van te leven. Dus ook om je dagelijkse kosten mee te betalen, zoals voeding, kledij … 

 

Leencapaciteit: onze specialisten helpen je

Dat leefoverschot is een zeer belangrijke parameter bij de beoordeling van een kredietaanvraag. Banken en kredietverstrekkers zullen jouw leefoverschot beoordelen in functie van het krediet dat je wil aangaan. Als ze van mening zijn dat je leefoverschot onvoldoende is na aftrek van de bijkomende maandlast (van je nieuwe lening), dan zullen ze het risico dat je de lening niet correct terugbetaalt te groot vinden en je lening weigeren.

Daarom is het belangrijk dat je je op dit vlak goed laat begeleiden door specialisten in hypothecaire leningen. Zij gaan voor jou op zoek naar de best mogelijke oplossing en beantwoorden al je vragen. Maak meteen een afspraak.

 

Interessant om lezen

Tot welke leeftijd kan ik lenen?

Waarom eerst een simulatie maken als je gaat lenen?

Kan ik alles lenen voor mijn huis?