Je leencapaciteit wordt beoordeeld in functie van je netto-inkomen en andere leningen die je lopen hebt.
Misschien heb je al eens gehoord van de term ‘leencapaciteit’. Kort samengevat geeft je leencapaciteit aan hoeveel je kunt lenen. Maar weet je ook hoe dit berekend wordt?
In de eerste plaats gaat de bank of kredietgever kijken naar je inkomen. Hoeveel verdien je elke maand netto? Heb je een stabiele job? Werk je al lang voor dezelfde werkgever? Heb je een contract van onbepaalde duur of werk je bv. op interimbasis?
Daarnaast zal de kredietverstrekker je belangrijkste vaste kosten overlopen. Moet je nog andere kredieten en leningen terugbetalen? Over welke bedrag gaat dit per maand? En hoe lang lopen die leningen nog? Hoeveel andere vaste kosten heb je, zoals een alimentatie?
Het saldo van je netto-inkomsten en de grote, vaste kosten (zoals leningen) geeft je ‘leefoverschot’ weer. Dat is het bedrag dat je elke maand over hebt om van te leven. Dus ook om je dagelijkse kosten mee te betalen, zoals voeding, kledij …
Dat leefoverschot is een zeer belangrijke parameter bij de beoordeling van een kredietaanvraag. Banken en kredietverstrekkers zullen jouw leefoverschot beoordelen in functie van het krediet dat je wil aangaan. Als ze van mening zijn dat je leefoverschot onvoldoende is na aftrek van de bijkomende maandlast (van je nieuwe lening), dan zullen ze het risico dat je de lening niet correct terugbetaalt te groot vinden en je lening weigeren.
Daarom is het belangrijk dat je je op dit vlak goed laat begeleiden door specialisten in hypothecaire leningen. Zij gaan voor jou op zoek naar de best mogelijke oplossing en beantwoorden al je vragen. Maak meteen een afspraak.
Tot welke leeftijd kan ik lenen?