Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%
Wil je een woning kopen, bouwen of verbouwen, dan heb je een hypothecaire lening nodig. Maar tot welke leeftijd kan je zo’n lening aangaan en hoeveel kan je lenen?
 

Hypothecaire lening: geen maximumleeftijd in de wet 

Op deze vraag bestaat er geen eenduidig antwoord. Het is niet zo dat de wet een maximumleeftijd voorziet voor het afsluiten van een hypothecaire lening. In theorie kan je dus op eender welke leeftijd een hypothecaire lening afsluiten.
 

Maximumleeftijd hypothecaire lening: de kredietgever beslist

Maar zo eenvoudig is het natuurlijk ook niet. Concreet zal een kredietgever of bank vóór het toekennen van een hypothecair krediet nagaan in hoeverre jij een hypothecaire lening correct zult kunnen terugbetalen. Daartoe zullen je inkomsten en je (vaste) kosten gecontroleerd worden. 
  • Hoeveel verdien je?
  • Heb je een vaste job?
  • Moet je nog andere leningen terugbetalen?
  • Welke vaste kosten heb je?
  • Hoeveel bedraagt je leefoverschot?
In functie van die vragen en andere zal de bank je hypothecair krediet toekennen of weigeren. Deze vragen zullen zowel gesteld worden aan iemand van 30 jaar als aan iemand van 55.
 

Op pensioen tijdens je lening?

Zal je tijdens de looptijd van de lening met pensioen gaan, dan zal de bank hier rekening mee houden. Eenmaal je met pensioen bent, liggen je inkomsten immers lager dan toen je nog werkte. En de bank wil natuurlijk zeker zijn dat je ook na je pensionering maandelijks je afbetalingen probleemloos kunt volhouden. Doe je dit niet, dan word je vermeld op de zwarte lijst (Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België), en dat wil je absoluut vermijden …
 
Hoe wordt jouw terugbetalingscapaciteit concreet beoordeeld in functie van je leeftijd? Elke bank of kredietverstrekker hanteert daarvoor eigen criteria. Bij sommige banken wordt verwacht dat jouw hypothecaire lening op 60 jaar helemaal terugbetaald is, terwijl de leeftijdsgrens bij andere kredietverstrekkers op 75 kan liggen. Het komt er dus op aan om de voorwaarden van verschillende kredietgevers met elkaar vergelijken.
 

Hypothecaire lening: laat je bijstaan door onze specialisten

Maar je begrijpt dat het voor jou niet eenvoudig zal zijn om de voorwaarden en strategie van verschillende kredietverstrekkers tegen elkaar af te wegen en de beste keuze te maken. Daarom doe je best een beroep op onze specialisten. Zij vergelijken het aanbod aan hypothecaire kredieten op de markt en gaan op zoek naar de kredietoplossing die het best bij jou past. Ben je al wat ouder en zal het krediet ook na je pensionering blijven lopen, dan doe je er zeker goed aan om ons te contacteren. Maak vandaag nog een afspraak bij een regionaal Hypotheekkantoor in je buurt.
 

Interessante nieuwtjes - hypotheeklening