Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Kleiner gaan wonen: krijg je nog een hypotheek op oudere leeftijd?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een huis kopen  doe je best als je jong bent, zo luidt het cliché. Maar ook op oudere leeftijd kan het best zinvol zijn om een woonkrediet af te sluiten voor de aankoop van een nieuwe woning of appartement. Bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn en je kleiner wil gaan wonen.  En ook als je wat ouder bent, kan je nog altijd een hypotheeklening afsluiten met fiscaal voordeel!
 
Je partner en jezelf hebben net de kaap van 60 jaar gerond. Jullie werken nog en zijn in goede gezondheid, maar overwegen om kleiner te gaan wonen. De kinderen staan op eigen benen en je hebt minder ruimte nodig dan vroeger. Je wil ook wat dichter bij het dorps- of stadscentrum wonen, met alle winkels en andere voorzieningen in de buurt. Je hebt een mooi nieuwbouwhuisje of appartement gevonden. Maar je moet je huidige woning nog verkopen. Hoe pak je dit aan? De kans is immers reëel dat de verkoop van je huidige woning niet volstaat om de aankoop van het nieuwe pand te financieren. Logisch, want jullie woning is intussen bijna 40 jaar oud. 
 

Hypothecair krediet en overbruggingskrediet

De oplossing ligt voor de hand. Je partner en jijzelf sluiten een hypothecair krediet af voor de aankoop van het nieuwe huis of appartement. Daarnaast nemen jullie een overbruggingskrediet, zodat jullie wat extra tijd hebben om de huidige woning te verkopen. Want bij de ondertekening van aankoopakte voor het nieuwe huis of appartement moeten jullie al meteen een voorschot betalen. Een belangrijk voordeel: jullie genieten van het belastingvoordeel op het woonkrediet voor de nieuwe woning.
 

Belangrijke tips

  • Reken vooraf goed uit wat de aankoop van je nieuwe woning of appartement zal kosten. Hou hierbij rekening met eventuele upgrades die je wenst, zeker als je een sleutel-op-de-deur-woning koopt.
  • Stel je huidige woning tijdig te koop.
 

Welke problemen kan je tegenkomen?

  • De bank eist dat jouw woning al verkocht is vooraleer ze jou een nieuwe hypotheeklening wil geven.
  • Het overbruggingskrediet is te beperkt in tijd, waardoor je de verkoopprijs van jouw woning moet verlagen. Kandidaat-kopers voelen dit aan en dingen nog wat meer af.
  • De bank zegt dat je te oud bent... Leg dan jouw project aan ons voor, want er is geen maximum leeftijd in de wet voorgeschreven.
 

Stap naar een onafhankelijk kredietbemiddelaar

Ga langs bij een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten zoals Hypotheek.be. Onze specialisten rekenen voor je uit hoeveel je kan lenen. Bovendien geven we je objectief advies op maat. Credishop is zo’n bemiddelaar. Wij gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing. Je vindt hier een Credishop-kantoor in je buurt. Maak snel een afspraak.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.