hypotheek hoeveel kan ik lenen welke rente hypothecair krediet regionaal hypotheekkantoor simulatie Credishop kredietmakelaar brugge gent antwerpen hasselt brussel
De rente is slechts één element dat de kostprijs van je hypothecaire lening bepaalt en hoeveel je kan lenen. Vergelijk beter het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Dat zegt zoveel meer!
 
 

Vergelijk het Jaarlijks KostenPercentage (JKP) in plaats van de rentevoet

Als je op zoek bent naar een hypothecaire lening, dan is de rentevoet natuurlijk een belangrijk gegeven. Je denkt natuurlijk: hoe lager die rente, des te voordeliger is mijn krediet en des te meer kan ik lenen … Maar dat is niet altijd het geval! De rentevoet zegt natuurlijk wel iets, maar zeker niet alles over de kosten van een hypothecaire lening.
 
Het is veel zinvoller om het Jaarlijks KostenPercentage (JKP) te gaan bekijken en vergelijken in plaats van de rentevoet. Dat JKP omvat immers alle kosten die aan een hypothecair krediet gekoppeld zijn. Door de JKP’s van verschillende kredieten te vergelijken, heb je dus veel waardevollere informatie dan door louter de rentevoeten naast elkaar te leggen.
 
 

Hypothecaire lening: wat bepaalt de rentevoet?

De rentevoet van je lening hangt af van de commerciële strategie van de bank of kredietgever, al zijn er natuurlijk ook een aantal vaste parameters die een invloed hebben op jouw rentevoet. Zo zal jouw persoonlijk ‘dossier’ onderzocht worden. Daarbij kijkt de bank of kredietverstrekker naar
 
  • je inkomsten
  • de quotiteit van de lening die je aanvraagt (de quotiteit is de verhouding tussen het bedrag dat je leent en de waarde van de woning)
  • de looptijd van je krediet
  • de formule (vaste of variabele rentevoet)
 
Het is niet altijd de beste oplossing om te zoeken naar de hypothecaire lening met de laagste rentevoet, maar wel naar het krediet dat het best aansluit op jouw verwachtingen en dat voor jou betaalbaar is. Ontdek daarom de voordelen om een hypothecaire lening te laten simuleren.
 
 
 

Hypothecaire lening: opletten met korting op je rentevoet

Als je bijkomende producten afneemt bij de bank, dan kan je een voorwaardelijke korting op je rentevoet krijgen. Voorbeelden van dergelijke producten zijn een brandverzekering, schuldsaldoverzekering, pensioensparen …
 
Zo’n korting op je rentevoet kan erg aanlokkelijk overkomen, maar toch let je maar beter op.
 
De kans is immers niet denkbeeldig dat die extra producten (zoals een brand- en schuldsaldoverzekering) bij de betrokken bank veel duurder zijn dan bij een andere verzekeraar. In dat geval is jouw voordeel van de korting op de rentevoet meteen als sneeuw voor de zon verdwenen.
 
Ga je toch in op de vraag om die bijkomende producten bij de bank te nemen, hou er dan rekening mee dat de korting voorwaardelijk is. Met andere woorden, als je na enkele jaren die verzekeringen of je pensioensparen naar een andere bank of verzekeraar verhuist, dan ben je jouw korting meteen ook kwijt! Je zit dus muurvast met dit systeem.
 
 

Rentevoet: ga naar een specialist in hypothecaire kredieten

Wil je meer weten over hoeveel je kan lenen, het opstellen van een financieel plan en de rentevoeten die mogelijk zijn, maak dan een afspraak met onze specialisten in jouw buurt. Hier vind je een regionaal Hypotheek-kantoor terug.