Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Overbruggingskrediet simulatie eerst!

Je bent op zoek naar een goedkoop overbruggingskrediet. Je staat immers op het punt om een nieuw huis te kopen, maar je huidige woning is nog niet verkocht. Met andere woorden, je moet tijdelijk een financieel tekort opvangen.

Een soepel overbruggingskrediet lost dit voor jou op. Maar hoeveel zal je maandelijks moeten afbetalen? Hoe pak je nu de simulatie van jouw overbruggingskrediet aan?

Bedrag van je hypothecaire lening en je overbruggingskrediet

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is de volgende: hoeveel heb ik precies nodig? Je hebt immers een hypothecaire lening nodig voor de aankoop van je nieuwe huis, maar ook een soepel overbruggingskrediet omdat je tijdelijk een bepaald tekort moet wegwerken (tot je huidige woning verkocht is).

Leenbedrag hypothecaire lening en overbruggingskrediet simulatie in stappen

Eerst bereken je hoeveel je in totaal nodig hebt. Je doet dit best in verschillende stappen.

  • Hoeveel kost je nieuwe huis?
  • Tel er de kosten bij voor registratiebelasting, notaris … Gemiddeld komt dit neer op 10% van de aankoopprijs van je nieuwe huis.
  • Tel er het bedrag bij dat je nog moet afbetalen voor de lening van je huidige woonst.
  • Het resultaat is het bedrag dat je in totaal nodig hebt.

Een voorbeeld. Je wil een huis kopen dat 300.000 euro kost. Daar komen 10% kosten bij. Dit brengt het voorlopige totaal op 330.000 euro. Voor je huidige woning moet je nog een bedrag aflossen van 50.000 euro. In totaal heb je dus 380.000 euro nodig.  

Dat totaalbedrag moet je vervolgens opsplitsen in een hypothecair krediet en een overbruggingskrediet.

  • 70% van de verkoopprijs van je huidige woning kan je maximaal lenen via een overbruggingskrediet, waarbij je maandelijks geen intresten betaalt. Doe je dat wel, dan kan je tussen 70% à 80% lenen. Met andere woorden, als je huidige woning € 250.000 euro waard is, dan kan je een overbruggingskrediet zonder maandelijkse intresten afsluiten voor maximaal 175.000 euro. Betaal je wel maandelijkse intresten, dan kan je tussen 175.000 euro en 200.000 euro lenen. Dit bedrag los je af op 12 of 24 maanden. Eenmaal je huis verkocht is, vormt de terugbetaling geen probleem. Twijfel je ergens over, vraag dan zeker een simulatie op aan onze hypotheekspecialisten.
  • De rest van het bedrag (jouw totaalbedrag verminderd met het bedrag dat je leent via een overbruggingskrediet) leen je via een hypothecaire lening. Dat betaal je op langere termijn (20, 25 of zelfs 30 jaar) terug.


Verkoopprijs van je huidige woning: wees realistisch

Uiteraard wil je jouw huidige woonst voor een zo hoog mogelijke prijs verkopen. Maar je krijgt nu eenmaal niet altijd het bedrag waarop je hoopte of rekende. Heel wat factoren bepalen de prijs die je uiteindelijk krijgt: de ligging, ouderdom van het pand, de staat van de woning, de interesse van potentiële kopers … Hou bij de berekening van het bedrag dat je nodig hebt dan ook rekening met het scenario waarbij de verkoopprijs van je huidige woonst lager uitvalt dan verwacht. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je niet toekomt met je overbruggingskrediet … Hou hiermee dus rekening bij de simulatie van jouw overbruggingskrediet.

Overbruggingskrediet simulatie

Maak nu jouw simulatie voor jouw overbruggingskrediet. Gebruik hiervoor onze berekeningstool voor de simulatie van een overbruggingskrediet. Zo heb je meteen een idee hoeveel je maandelijks moet afbetalen.

Hulp nodig bij jouw simulatie

Lukt het je niet om een overbruggingskrediet correct te berekenen of te simuleren, vraag dan raad aan één van onze specialisten in soepel overbruggingskrediet. Maak vandaag een afspraak.