Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Overbruggingskrediet nodig? Start met een financieel plan

Vooraleer je exact kunt berekenen hoeveel je elke maand zult moeten aflossen voor je overbruggingskrediet en de aankoop van je nieuwe huis, moet je eerst becijferen welk totaalbedrag je exact nodig hebt. Daarvoor stel je best een financieel plan op. Met welke elementen moet je allemaal rekening houden?

  • de aankoopprijs van je nieuwe woning
  • de verkoopprijs van je huidige woonst
  • welk gedeelte van de hypothecaire lening van je bestaande woning moet je nog afbetalen?

 

Overbruggingskrediet en hypothecair krediet

Eenmaal duidelijk is hoeveel geld je in totaal nodig hebt, wordt dit bedrag opgesplitst tussen een hypothecaire lening op langere termijn (20, 25 of 30 jaar) en een overbruggingskrediet (op 6, 12 of 24 maanden).

 

Overbruggingskrediet berekenen

  • Je kan tussen 70% en 90% van de verkoopprijs van je huidige woning opnemen in het kader van een overbruggingskrediet. Dit percentage wordt ook wel de quotiteit genoemd. Hierbij betaal je dan geen maandelijkse intresten tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet. Wil je maandelijks wel intresten betalen, dan kan je tot 90% van de verkoopprijs van je huidige woning lenen. Opgelet, deze percentages zijn van toepassing als je bij een specialist in overbruggingskredieten gaat aankloppen. Bij een bank kan je vaak minder lenen via en overbruggingskrediet.
  • Je kiest samen met je kredietspecialist de duurtijd. Maximaal bedraagt die 24 maanden. Opgelet, bij banken is dit vaak beperkt tot 6 maanden, eventueel verlengbaar tot 12 maanden. Het spreekt voor zich dat je met een termijn van 6 maanden onder heel wat druk komt te staan om je huis snel verkocht te krijgen. Daardoor kan je in bepaalde gevallen verplicht zijn om je huis onder de prijs te verkopen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  • Ook moet je rekening houden met jouw terugbetaalcapaciteit. Hoeveel kan jij maandelijks afbetalen, zodat je daarnaast nog normaal kunt leven? Heb je nog spaargeld opzij staan of niet? Moet je nog andere leningen terugbetalen?

 

Hypothecaire lening berekenen

Voor de rest van het bedrag (het totaalbedrag dat je nodig hebt verminderd met het bedrag dat je leent via jouw overbruggingskrediet) sluit je een hypothecair krediet af. Dat betaal je af op een veel langere termijn: 20, 25 of 30 jaar. 

 

Overbruggingskredieten voorbeelden

Een overbruggingskrediet berekenen is best technisch. Om je te helpen bij het berekenen ervan, hebben we enkele voorbeelden van overbruggingskredieten gemaakt die het je zullen vergemakkelijken om al een eerste idee te hebben.

 

Overbruggingskrediet simuleren

Met onze berekeningstool kan je zelf de maandlast van jouw overbruggingskrediet berekenen.

 

Overbruggingskrediet zelf berekenen of je laten helpen door een specialist

Je hoeft natuurlijk niet alles zelf uit te zoeken bij het berekenen van jouw overbruggingskrediet. Ga naar een specialist in overbruggingskredieten. Hij zoekt voor jou alle mogelijkheden uit en stelt je een oplossing op maat voor. Hypotheek.be is zo’n specialist. Je vindt hier een Hypotheek-kantoor in jouw buurt.