Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Een huis kopen via een openbare verkoop: lees onze tips

Heb je ooit al een openbare verkoop van een huis bijgewoond? Het is een aparte belevenis. Ben je zinnens om binnenkort zo’n openbare verkoop mee te maken omdat je zelf op zoek bent naar een huis? Lees dan zeker onze tips.
 

Vrijwillige versus gedwongen openbare verkoop

Er zijn twee soorten openbare verkopen: de vrijwillige openbare verkoop en de gedwongen openbare verkoop.
 

Vrijwillige openbare verkoop

Hierbij kiest de eigenaar er zelf voor om de woning openbaar te verkopen. Een mogelijke reden is dat hij of zij snel zijn geld wil zien. Andere mogelijke redenen zijn een echtscheiding of de verdeling van een nalatenschap.
 

Gedwongen openbare verkoop

In dit geval heeft de verkoper maar weinig in de pap te brokken. Het is een derde partij, bijvoorbeeld een hypothecaire schuldeiser, die de procedure van de openbare verkoop in gang zet. 
 

Voordelen van een openbare verkoop voor jou

Of het nu om een vrijwillige dan wel een gedwongen openbare verkoop gaat, in beide gevallen wil de verkoper snel tot een deal komen. Dat werkt uiteraard in jouw voordeel. Zo kan je mogelijk een lagere prijs verkrijgen.
 

Waar vind je een overzicht van de openbare verkopen terug?

Er zijn heel wat mogelijkheden:
 
  • kranten (zowel op papier als online)
  • klassieke immosites zoals Immoweb, Zimmo,...
  • regionale uitgaven
  • websites van vastgoedkantoren
  • websites van notarissen
  • het notarisblad
 

Openbare verkoop: waarom wordt het huis verkocht?

Dit is een zeer belangrijke vraag. Zo kom je immers te weten wie er uiteindelijk beslist: de eigenaar of een derde partij. Je kan ook nog een ultiem wapen in de strijd gooien vóór de openbare verkoop. Als je via de notaris te weten komt wie er beslist, kan je zelf nog een voorstel doen. Misschien wordt het zo mogelijk om de openbare verkoop te vermijden en het huis toch meteen rechtstreeks aan te kopen.
 

Hypotheeklening bij een openbare verkoop

Bij een openbare verkoop heb je dikwijls geen tijd om te wachten. Je moet snel beslissen en je moet snel weten of je een hypotheeklening kunt afsluiten om de woning te kopen.
 
Sta jij op het punt om een huis te kopen via een openbare verkoop en heb je daarvoor een lening nodig? Kom dan zeker eens praten met onze hypotheekspecialisten bij Credishop. 
 

Waarom kiezen voor een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecair krediet?

Het voordeel van een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecair krediet is dat hij werkt met verschillende kredietpartners. De kans op een goedkeuring voor jouw hypothecair krediet en een snelle regeling van jouw kredietdossier is dan ook reëel.