Als je wil weten hoeveel je kan lenen via een hypothecaire lening, dan zal de bank of kredietgever eerst naar je inkomsten kijken. Hoe meer je verdient, des te meer kan je terugbetalen en kan je dus ook lenen. Een tweede, belangrijk criterium is het tarief van je woonkrediet: hoe lager het tarief, hoe meer je kan lenen. Maar ook de looptijd van je lening speelt een rol …
Veel Belgen zijn opgegroeid met de idee dat kredieten op een zo kort mogelijke termijn terugbetaald moeten worden. Je leent dus best niet voor een te lange periode, want “dit maakt alleen de banken rijker”. Banken spelen handig op deze denkwijze in, want ze stellen vaak zelf vrij korte looptijden voor. Doorgaans is dit omdat het hoofdkwartier van de bank de kantoren verplicht om leningen met een korte looptijd te verkopen of omdat de bank niet voor een te lange tijd een kredietrisico wil lopen.
Wat iedereen vergeet, is dat jouw situatie niet dezelfde is als die van je buurman. Als jij vooral uit bent op financieel comfort, dan geef je er de voorkeur aan om een vooraf bepaald bedrag per maand af te betalen en de looptijd aan te passen aan dit bedrag. Door met de looptijd van je hypothecaire lening te spelen, kan je het maximaal ontleenbare bedrag wijzigen. Door de terugbetaling van je lening over een periode van vijf jaar langer te spreiden, schep je voor jezelf heel wat extra mogelijkheden. Het kan het verschil betekenen tussen een huis kunnen kopen en dat niet kunnen.
Maak een afspraak met onze specialisten. Zij bekijken hoeveel je kan lenen in functie van de looptijd van je woonkrediet.
Tot welke leeftijd kan ik lenen?
Voordelen simulatie hypothecaire lening om te weten hoeveel je kan lenen
Hoeveel kan ik lenen - berekenen en opstellen van correct financieel plan