Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Zoals de naam al doet vermoeden, geeft een soepel overbruggingskrediet je de mogelijkheid om tijdelijk tekort aan geld te overbruggen. Het gaat dan ook per definitie om een krediet op korte termijn: een overbruggingskrediet loopt maximaal 24 maanden, al is dat bij banken vaak een stuk korter.

 

Overbruggingskrediet betekenis - waarom afsluiten

Een overbruggingskrediet sluit je af wanneer je een nieuwe woning wil kopen, maar je huidige woning nog niet verkocht is. Met het overbruggingskrediet beschik je over voldoende geld om het nieuwe huis te kopen, en bezorg je jezelf de nodige ademruimte om rustig je bestaande woning te verkopen. Belangrijk is dan wel dat de termijn van je overbruggingskrediet voldoende lang is. Een termijn van 6 maanden is vaak te kort om rustig je huis te verkopen. En dat is het nog de vraag of het mogelijk is om je overbruggingskrediet te verlengen.

 

Overbruggingskrediet: kapitaal en intresten terugbetalen

Bij een traditioneel hypothecair krediet betaal je maandelijks een gedeelte kapitaal en een gedeelte intresten terug. Bij een overbruggingskrediet is dat anders.

  • Het kapitaal betaal je doorgaans terug op het einde van de looptijd van je overbruggingskrediet. Als je huis vroeger verkocht raakt, kan je het overbruggingskrediet ook sneller terugbetalen. Wel moet je dan zeker checken of je geen wederbeleggingsvergoeding aan de kredietverstrekker moet betalen. Bij nogal wat banken is dat het geval. Als je bij een specialist in soepel overbruggingskrediet, zoals Credishop, gaat aankloppen voor een overbruggingskrediet, dan hoef je dit niet te betalen.
  • Voor de terugbetaling van de intresten bestaan er 2 formules:
    • Je betaalt maandelijks intresten terug. Dan kan je tot 80% van de geschatte verkoopprijs van je huis lenen via een overbruggingskrediet.
    • Je betaalt maandelijks geen intresten terug, maar wel op het einde van de looptijd van het overbruggingskrediet. In dit geval kan je tot 70% van de geschatte verkoopprijs lenen.

De betekenis van een overbruggingskrediet gaat dan ook veel verder dan de loutere definitie en moet ook gezien worden als de meerwaarde die het voor jou kan bieden.

 

Overbruggingskrediet: tarief en rentevoet

Die meerwaarde van een overbruggingskrediet kan liggen in het tarief. Het tarief (de rentevoet) van een overbruggingskrediet is vaak wat hoger dan bij een ‘gewone’ hypotheeklening. Toch is dit niet het enige criterium waaraan je aandacht moet besteden als je verschillende voorstellen van overbruggingskredieten gaat vergelijken.

 

Overbruggingskrediet: betekenis voorwaarden vergelijken

De betekenis en de draagwijdte van een soepel overbruggingskrediet zit hem in de voorwaarden. Het totaalpakket van alle elementen. Je doet er dan ook goed aan om de voorwaarden te vergelijken. Of ze te laten vergelijken voor jou. Dat is immers het werk van een onafhankelijke kredietmakelaar.

 

Overbruggingskredieten voorbeelden

We willen het je zo gemakkelijk en concreet mogelijk maken. Daarom hebben we enkele cijfervoorbeelden van overbruggingskredieten voor je gemaakt zodat je in een oogwenk ziet hoe het werkt.

 

Overbruggingskrediet simuleren

Wil je nadien zelf aan de slag gaan en een simulatie maken, dan kan dit. Hiervoor hebben we een eenvoudige tool gemaakt waardoor jij jouw overbruggingskrediet kunt simuleren. Alleszins moet je de voordelen van een simulatie kennen vooraleer je een krediet aanvraagt.

 

Specialist in overbruggingskredieten

Denk je een overbruggingskrediet nodig te hebben en zoek je naar een meerwaarde in de echte betekenis van het woord? Doe dan een beroep op een specialist in soepel overbruggingskrediet. Maak meteen een afspraak.