Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Wat is het verschil tussen een hypothecair mandaat en een hypothecaire inschrijving?

Een bank wil, in ruil voor het toestaan van een hypothecair krediet, zich indekken tegen het risico dat je de woonlening niet correct terugbetaalt. Dat gebeurt door het nemen van een hypothecair mandaat of een hypothecaire inschrijving.
 

Hypothecair mandaat

Dit is in zekere zin een volmacht die je aan de bank geeft om, indien nodig, een hypothecaire inschrijving te nemen. De gebruikelijke kosten voor de registratie en het ereloon van de ontvanger Rechtszekerheid moet je ook betalen, maar al bij al ligt de totale kostprijs van een hypothecair mandaat lager dan de kost van een hypothecaire inschrijving.
 

Hypothecaire inschrijving

Bij een hypothecaire inschrijving dekt de bank zich volledig in voor het totaal van het kredietbedrag. De geldigheidsduur van een hypothecaire inschrijving bedraagt altijd 30 jaar. De bank kan een hypothecaire inschrijving nemen voor het volledige kredietbedrag, zelfs verhoogd met aanhorigheden tot 10%. Deze aanhorigheden dekken de kosten die de bank zou moeten maken bij uitwinning van jouw woning (dit is de openbare verkoop van de woning bij wanbetaling).
 

Toch even opletten bij hypothecair mandaat

Zoals je al kon lezen, betaal je bij een hypothecair mandaat ook kosten. Die liggen lager dan bij een hypothecaire inschrijving. Een eenvoudige keuze dus? Niet helemaal. Want de kans bestaat dat de bank achteraf toch nog overgaat tot het nemen van een volwaardige hypothecaire inschrijving. Daarvoor heeft ze jouw akkoord niet nodig. In dat geval zal je dus nog eens kosten moeten betalen voor de hypothecaire inschrijving … Je betaalt dus tweemaal!
 

Vragen over hypothecair mandaat of hypothecaire inschrijving?

Vraag raad aan onze specialisten. Contacteer ze vandaag nog of laat je terugbellen. Wij zoeken de beste voorwaarden op de hypotheekmarkt en vergelijken dit voor jou.