hypotheek hoeveel kan ik lenen als alleenstaande hypothecair krediet lenen hypotheekkantoor simulatie Credishop kredietmakelaar brugge gent antwerpen hasselt brussel

Als alleenstaande word je door de bank als een groter risico beschouwd als je een lening wil. Bij Hypotheek.be kan je niettemin altijd terecht om te weten hoeveel je kan lenen.

Op zich maakt het weinig verschil of je alleenstaande bent of deel uitmaakt van een koppel. In beide gevallen zullen banken en kredietgevers je terugbetalingscapaciteit beoordelen: hoeveel kan jij elke maand probleemloos terugbetalen voor een hypothecaire lening? Daartoe bekijken ze je inkomsten, maar ook je kosten. Heb je nog andere leningen lopen? Hoeveel moet je daarvoor maandelijks aflossen en hoe lang lopen die kredieten nog? Ben je gescheiden, moet je dan alimentatie betalen aan je ex?

Al deze vragen dienen om je leefoverschot te berekenen: hoeveel geld heb je over, na het betalen van je kredieten, om van te leven? Dat leefoverschot is een bepalende factor voor de bank om je leningsaanvraag goed te keuren of te weigeren. 

 

Hoeveel kan ik lenen als alleenstaande: eigen inbreng

Banken en kredietverstrekkers houden ook rekening met je eigen inbreng bij een hypothecaire kredietaanvraag. Meer en meer banken eisen een aanzienlijke eigen inbreng als je bij hen een hypotheeklening wil afsluiten. Dat is niet altijd evident, en zeker niet voor een alleenstaande. 

In het vakjargon wordt deze problematiek ook de quotiteit van je lening genoemd. Dat is de verhouding tussen het bedrag dat je leent en de waarde van je woning.

Hoe lager die quotiteit, des te groter de kans dat de bank je lening aanvaardt en des te voordeliger je tarief. Maar hoe hoger de quotiteit, des te complexer wordt het. Als je het volledige aankoopbedrag van je huis wil lenen, dan bedraagt de quotiteit 100%. Er is dan geen eigen inbreng, tenzij voor de extra kosten (registratierechten, notariskosten …). Moet je ook het geld voor de kosten lenen, dan spreken we van een 125%-lening.

Betekent dit alles het zonder eigen inbreng onmogelijk wordt om een lening te krijgen? Neen, dat niet. Onze specialisten gaan voor jou op zoek naar een oplossing. Je vindt hier een regionaal Hypotheek-kantoor in jouw buurt.

 

Lenen als alleenstaande: groter risico voor de bank

Feit is wel dat alleenstaanden door banken als een hoger risicoprofiel beschouwd worden. Er is nu eenmaal maar één beslagbaar inkomen. Bovendien zijn er minder mogelijkheden om extra producten te verkopen bij alleenstaanden dan bij koppels. Bij Hypotheek.be zullen we jou als alleenstaande wel maximaal proberen helpen. Ben je op zoek naar een hypothecaire lening, maak dan zeker een afspraak

 

Lees meer

Kom ik als alleenstaande in aanmerking voor een woonkrediet

Hoeveel kan ik lenen - voorwaarden hypothecaire lening

Huis kopen? Bereken eerst hoeveel je kan lenen?