hoeveel kan je lenen als alleenstaande voor een woning

Als alleenstaande heb je op de hypotheekmarkt evenveel mogelijkheden als een koppel, maar het antwoord is nu genuanceerder en biedt interessante perspectieven. Bij Hypotheek.be passen we steeds nieuwe inzichten toe en willen we je de kans geven om op een slimme manier een huis te kopen.Bij Hypotheek.be kan je altijd terecht om te weten hoeveel je kan lenen.

Interessante formules voor alleenstaanden die willen lenen voor een woning

Bij Hypotheek.be (met Credishop als kredietmakelaar) heb je de mogelijkheid om te kiezen uit diverse hypotheekformules die specifiek geschikt zijn voor alleenstaanden die willen lenen om een woning te kopen. Een voorbeeld hiervan is het progressief krediet, waarbij je aanvankelijk lagere maandelijkse betalingen hebt die geleidelijk toenemen.

Naast het progressief krediet is er ook de klassieke lening met vaste maandelijkse aflossingen. Bij deze formule betaal je elke maand een bedrag aan kapitaal en rente. Gedurende de looptijd van je hypotheeklening blijft dit bedrag hetzelfde, zolang de rentevoet vast en niet variabel is.

Traditionele banken en kredietinstellingen bieden meestal de klassieke lening met vaste maandelijkse aflossingen aan. Vaak beperken ze zich tot vragen zoals "Wat is de rentevoet bij de concurrent?" en "Hoeveel moet je betalen?". Ze kijken enkel naar de acceptatiecriteria van de eigen bank, maar luisteren niet echt naar jouw verhaal of zoeken naar een oplossing.

Bij Hypotheek.be is dat anders. We luisteren niet alleen naar jouw verhaal, maar gaan ook actief op zoek naar betaalbare oplossingen. We bieden interessante hypotheekformules aan die niet door elke bank, zelfs niet iedere kredietmakelaar, worden aangeboden. Ons doel is om jou te helpen en een op maat gemaakte oplossing te vinden die past bij jouw specifieke situatie.

1. Progressief krediet, starten aan 90%

Bij deze specifieke vorm van progressief krediet begin je als alleenstaande met het terugbetalen van slechts 90% van het bedrag dat je normaal gesproken zou betalen bij een klassieke lening. Dit heeft als voordeel dat je de eerste vijf à zeven jaar volledige controle hebt over je maandelijkse aflossing, en dus minder betaalt dan bij een klassieke lening met vaste maandelijkse aflossingen.

Met deze formule betaal je elke maand iets meer, maar dat is geen probleem, omdat je inkomen ook geïndexeerd wordt. Hierdoor volgt de terugbetaling van je hypotheeklening dezelfde stijgende lijn als je inkomsten. Niet alle kredietbemiddelaars bieden deze formule aan. Als je geïnteresseerd bent en een berekening op maat wilt laten maken, raden we je aan om zeker een afspraak te maken.

2. Variant binnen progressief krediet, starten aan 80% of 85%

Er is nog een andere variant van het progressief krediet, waarbij je als alleenstaande start met het terugbetalen van slechts 80% of 85% van het bedrag dat je normaal gesproken zou betalen bij een klassieke hypotheeklening. Afhankelijk van de looptijd van je lening begin je pas na 5 jaar iets meer te betalen. Er zijn sprongen van 5 jaar. Op deze manier kun je als alleenstaande zeker gedurende de eerste tien jaar je maandbudget onder controle houden.

Als je hier meer over wilt weten en een gepersonaliseerde berekening wilt laten maken, maak dan een afspraak met onze kredietspecialisten. Zij kunnen je verder helpen en alle nodige informatie verstrekken.

Alleenstaanden kiezen eerder voor langere looptijd voor hun woonlening

Als alleenstaande is het verstandig om te kiezen voor een langere looptijd van je hypotheeklening wanneer je een woning wilt kopen. Over het algemeen is het bekend dat een kortere looptijd van de lening uiteindelijk goedkoper is dan een langere looptijd. Maar als alleenstaande die een woning wil kopen, moet je afwegen wat voor jou belangrijker is: het kunnen kopen van de woning op dit moment of het totale kostenplaatje op lange termijn?

Daarom kiezen de meeste alleenstaanden voor een langere looptijd, bijvoorbeeld 25 jaar in plaats van 20 jaar. Door de afbetaling van je hypotheeklening als alleenstaande over een paar extra jaren te spreiden, profiteer je. Je hebt lagere maandelijkse lasten en kunt daardoor mogelijk een grotere of duurdere woning veroorloven.

Wij kunnen het verschil voor jou berekenen, zowel in termen van maandelijkse aflossing als totale terugbetaling van de rente. Neem vandaag nog contact met ons op en we helpen je graag verder.

Worden alleenstaanden anders behandeld als ze een woning willen kopen en willen lenen?

Nee, absoluut niet. Het behandelen van alleenstaanden die een woning willen kopen en een lening willen afsluiten verschilt niet van hoe koppels worden behandeld. De basisprincipes voor het verstrekken van leningen blijven hetzelfde, ongeacht of je alleenstaand bent of als koppel leent.

Maar hoeveel kun je eigenlijk lenen als alleenstaande? Wat is jouw totale kredietlast?

Net als bij koppels zal de kredietverstrekker beoordelen wat jouw totale kredietlast is. Dit betekent dat ze rekening houden met de kredieten die je momenteel moet afbetalen. Het is vanzelfsprekend dat hoe minder kredieten je moet aflossen, hoe meer je als alleenstaande kunt lenen voor je woning.

Er is een bekende regel dat je slechts tot 1/3 van je inkomen kunt lenen, maar in werkelijkheid is dit al lang een fabeltje. Veel banken hanteren hun eigen acceptatiebeleid. Hierbij speelt veel af van jouw profiel. Ben je bijvoorbeeld een beginnend arts of een hardwerkende arbeider? Traditionele banken geven misschien de voorkeur aan de eerste groep, maar er zijn ook kredietverstrekkers die geen onderscheid maken. Zij hanteren regels die voor iedereen gelden, zowel voor alleenstaanden als voor koppels. Er zijn zelfs kredietverstrekkers die tot 60% van je kredietlast kunnen gaan. Uiteraard treden er dan andere beschermingsmechanismen in werking. Dit kan echter ook in jouw voordeel zijn en dient ter bescherming.

We kijken graag samen met jou naar wat je maandelijks kunt dragen. Aarzel niet om een afspraak met ons te maken.

Hoeveel moet je per maand overhouden als alleenstaande?

Elke kredietverstrekker zal nagaan hoeveel je maandelijks overhoudt na het betalen van je andere leningen. Dit restbedrag tussen je inkomsten en de betaling van je leningen wordt ook wel het leefoverschot genoemd. Hoeveel geld blijft er over na het voldoen aan je financiële verplichtingen? Voor een alleenstaande ligt dit doorgaans tussen de 1.000 EUR en 1.200 EUR.

Hoeveel eigen inbreng moet je als alleenstaande hebben als je wilt lenen voor een huis

De Nationale Bank van België heeft alle kredietgevers verplicht om nog maar tot 90% van de aankoopwaarde te lenen. Dit geldt ook zo voor alleenstaanden. Daarom zal in veel gevallen hulp van ouders aangewezen zijn. Dit kan doordat ze bereid zijn hun woning mee in waarborg te geven of door een aparte lening voor je willen aangaan. Alles lenen voor je woning is dus nog wel mogelijk.

Onze laatste tips voor alleenstaanden die willen lenen voor een huis

1. Koop een kleine woning om te starten

Op deze manier beheers je jouw vaste en terugkerende kosten zo maximaal mogelijk. Denk hierbij maar aan verzekeringen, energiefacturen, onderhoudskosten,...

2. Stabiel inkomen

Eén van de elementen die een kredietgever vertrouwen zal geven, is de stabiliteit van jouw inkomen. Jobhoppers zorgen dus best eerst maar voor een standvastiger parcours in hun carrière alvorens ze naar een woonkrediet solliciteren. Wist je trouwens dat sommige kredietinstellingen maaltijdcheques en een bedrijfswagen ook als een inkomen beschouwen? Dat is zeker een troef als je als alleenstaande een woning wilt kopen en een woonkrediet nodig hebt.

3. Grotere eigen inbreng

Een eigen inbreng hebben is voor niemand een evidentie. Zeker niet voor singles. Maar weet dat, hoe meer eigen inbreng, hoe minder je moet lenen. En bijgevolg ook dus maandelijks minder moet betalen. Bovendien kan je dan ook aan een lager tarief lenen. En dat is toch mooi meegenomen als alleenstaande, niet?

4. Hypotheekleningen vergelijken

Vergelijk hypotheekleningen zorgvuldig, en dat is precies wat wij voor jou doen. Je hoeft dus niet zelf alle banken gaan afstruinen op zoek naar de meest voordelige voorwaarden. Onze specialisten luisteren goed naar jouw behoeften en gaan dan de meest betaalbare oplossing voor jou zoeken.

5. Betaalgemak versus rentevoet

Uiteraard is de rentevoet belangrijk als je gaat lenen. Je gaat ons niet het tegenovergestelde horen vertellen. Maar er is meer dan de rentevoet alleen. Wat denk je van betaalgemak? Zou het niet leuk zijn om je budget onder controle te houden met één van onze soepele kredietoplossingen?

Concreet weten hoeveel je als alleenstaande kan lenen? Maak een afspraak

Als alleenstaande ben je bij Hypotheek.be niet alleen verzekerd van professioneel advies, maar ook van de beste begeleiding om jouw woondromen waar te maken. Maak gerust een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Lees meer

Kom ik als alleenstaande in aanmerking voor een woonkrediet

Hoeveel kan ik lenen - voorwaarden hypothecaire lening

Huis kopen? Bereken eerst hoeveel je kan lenen?