Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Overbruggingskrediet vergelijken is geen kinderspel

Overbruggingskredieten met elkaar vergelijken, is niet zo evident. Je moet immers rekening houden met heel wat verschillende elementen:

  • de duurtijd
  • kan je het overbruggingskrediet verlengen of niet?
  • hoeveel verschillende kredieten moet je in totaal aflossen?
  • hoeveel kan je precies lenen via een overbruggingskrediet (quotiteit)?

Het komt er op neer dat de beste combinatie van deze elementen zorgen of je een soepel overbruggingskrediet hebt of niet.

 

Overbruggingskrediet vergelijken start met de duurtijd

Een eerste belangrijke vraag betreft de duurtijd of looptijd van jouw overbruggingskrediet. Bij een specialist in soepel overbruggingskrediet zoals Hypotheek.be kan die looptijd maximaal 24 maanden bedragen. Bij een bank is deze traditioneel vaak beperkt tot 6 maanden. Eventueel kan de looptijd bij een bank nog tot 12 maanden verlengd worden, maar daarover heb je geen zekerheid. 

Een termijn van 6 maanden voor je overbruggingskrediet is veel nadeliger dan een looptijd van 24 maanden. Waarom dan wel? Wij geven je verschillende redenen zodat jij beter kunt vergelijken.

 

Overbruggingskrediet vergelijken: je huis verkopen zonder stress

6 maanden is niet lang. Als je huis na enkele maanden nog niet verkocht is, dreig je in de problemen te geraken. Je onderhandelingspositie met potentiële kopers van je bestaande woonst verzwakt dag na dag. Jouw huis moet immers snel verkocht worden. Zo kan je op een bepaald moment verplicht worden om je huis onder de prijs te verkopen. 

 

Overbruggingskrediet verlengen? Opnieuw onderhandelen en opnieuw kosten betalen

Kende je bank je slechts een overbruggingskrediet toe voor 6 maanden en raakt je huis wellicht niet tijdig verkocht? Dan kan je een verlenging aanvragen. Maar dat betekent opnieuw onderhandelen met de bank, terug dossierkosten betalen … Heb je meteen een overbruggingskrediet gekregen voor een looptijd van 24 maanden, dan zit je safe. Je hebt dan voldoende tijd om je huis te verkopen tegen de prijs die jij zelf wil. Tussentijds moet je niet opnieuw gaan onderhandelen met je kredietverstrekker.

 

Hoeveel leningen moet je tegelijk afbetalen?

Als je bij de bank een overbruggingskrediet afsluit, dan moet je wellicht 3 verschillende leningen afbetalen: de hypothecaire lening voor je nieuwe huis, het resterende gedeelte van de hypotheeklening voor je bestaande woning en je overbruggingskrediet. Via Hypotheek.be zijn dat er maar 2! Als jouw bestaande woonst verkocht wordt, verrekenen wij het nog te betalen saldo van de lening voor je bestaande huis met het krediet voor je nieuwe huis. Dit is toch ook een belangrijk element als je jouw overbruggingskrediet gaat vergelijken.

 

Hypothecaire inschrijving of mandaat

Een andere, belangrijke vraag is of de bank met een hypothecaire inschrijving of een hypothecair mandaat werkt voor je overbruggingskrediet.

Als de bank voor de eerste 6 maanden een hypothecair mandaat vestigt, en voor de verlenging overstapt naar een hypothecaire inschrijving, dan betaal je 2 keer.

Bij een specialist zoals Hypotheek.be wordt meteen een hypothecaire inschrijving gevestigd op de 2 panden (je huidige en je nieuwe woning). Dat is iets duurder dan een hypothecair mandaat, maar wel goedkoper dan de som van de kosten voor een mandaat en een inschrijving. Ook kan je bij Hypotheek.be een voordeligere rentevoet voor je overbruggingskrediet krijgen dan bij de bank. Dat compenseert die hogere initiële kost dan gedeeltelijk al.

 

Overbruggingskrediet vergelijken: wat is de maximale quotiteit

Ook essentieel is hoeveel je precies kan lenen via je overbruggingskrediet. De grenzen worden meestal bepaald door het percentage van de verkoopprijs van je bestaande woning. Dit percentage wordt ook de quotiteit genoemd. Bij kredietspecialisten zoals Hypotheek.be kan je tot een quotiteit van 70% lenen. Bij banken is dat meestal ook maximaal tot 70%. Een voorbeeld maakt dit duidelijk: is je huis 300.000 euro waard, dan komt een quotiteit van 70% overeen met 210.000 euro. Bij een specialist in overbruggingskredieten zoals Credishop kan je wel met soepele voorwaarden lenen dan bij een bank. Ontdek de voordelen van een simulatie van je overbruggingskrediet.

 

Overbruggingskrediet vergelijken: vraag raad aan specialisten

Zoals je merkt, is het zeker niet eenvoudig om overbruggingskredieten met elkaar te vergelijken. Je doet er dan ook goed aan om een specialist in soepel overbruggingskrediet onder de arm te nemen. Maak vandaag nog een afspraak in een regionaal Hypotheek-kantoor.