Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Je huis zelf verkopen of via een immokantoor?

Je (ex-)partner en jij gaan scheiden. Geen van beiden wil het huis zelf houden, dus wordt het verkocht. Verkoop je het beter zelf of laat je dat over aan een immokantoor of notaris? Ontdek hier alle voor- en nadelen.

 

Zelf je huis verkopen

Niemand kent je huis beter dan jijzelf. Jullie kunnen dus probleemloos alle sterke kanten ervan aanhalen tijdens een verkoopsgesprek. Een bijkomend voordeel is dat de opbrengst helemaal naar jou en je partner gaat. Je moet geen tussenpersoon betalen. Maar daartegenover staat dat jullie geen professionele verkopers zijn, en al helemaal niet van vastgoed … Ook moeten jullie zelf instaan voor de volledige papierwinkel die bij een verkoop hoort. En heb je ook aan de eventuele kostprijs van publiciteit gedacht?

 

Je huis verkopen via een immobiliënkantoor

Doen jullie een beroep op een professional, dan kunnen jullie terugvallen op zijn kennis van de vastgoedmarkt en al zijn verkoopservaring. Verder voert het immobureau de publiciteit voor de verkoop voor jullie woning en neemt het de kosten daarvoor voor zijn rekening. Het kantoor regelt ook de administratie. Ten slotte kan een immobiliënkantoor terugvallen op een uitgebreid netwerk aan klanten of andere contacten.

Je makelaar werkt natuurlijk niet gratis. Jullie zullen dus een commissie op het verkoopbedrag aan hem moeten afstaan. Doorgaans ligt dat commissieloon tussen 3 en 5%. Dat gaat van jullie opbrengst uit de verkoop af, maar misschien slaagt de makelaar er wel in om het huis tegen een hogere prijs te verkopen dan jullie. Dan heb je die commissie meteen terugverdiend.

 

Je huis verkopen via een notaris

Niet alleen immokantoren verkopen huizen, ook notarissen doen dat. Een notaris is perfect op de hoogte van de regelgeving en alle juridische aandachtspunten. Op dat vlak kan hij jullie perfect helpen. Maar een notaris is geen echte huizenverkoper zoals een immobiliënbureau. Dat kan in jullie nadeel spelen.

 

Vragen over je hypothecair krediet?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten. Je vindt hier een bemiddelaar in hypotheken in jouw regio.