Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Hoeveel je exact kunt lenen voor de aankoop van een huis, wordt bepaald door verschillende factoren, zoals je eigen inbreng, je terugbetalingscapaciteit en de staat van de woning. 

 

Hoeveel kan ik lenen: eigen inbreng

In de eerste plaats wordt aan jou gevraagd of je eigen middelen hebt die je kunt gebruiken voor de aankoop van het huis. Beschik je bijvoorbeeld over eigen spaargeld, of krijg je een bedrag van je ouders? Als je een gedeelte van het aankoopbedrag zelf kunt financieren, dan zal de bank sneller geneigd zijn om jou een lening toe te kennen.

Maar dat betekent niet dat je, als je geen eigen inbreng hebt, jouw vastgoeddromen mag of moet opbergen. Het is soms mogelijk om het volledige aankoopbedrag te ontlenen. Meer nog, in sommige gevallen kan je ook de extra kosten die bij de aankoop van een huis horen (zoals registratierechten en notariskosten) mee ontlenen. De meeste banken zien dit niet zitten.

Bij Hypotheek.be werken we evenwel samen met gespecialiseerde kredietverstrekkers, waar wel oplossingen bestaan voor het volledige aankoopbedrag + notariskosten. Wil je hier meer over weten, maak dan een afspraak met onze specialisten.

 

Hoeveel kan ik lenen? Hoeveel kan je terugbetalen?

Als je weet welk bedrag je nodig hebt via een hypothecaire lening, dan kan je een krediet aanvragen. Een kredietgever zal daarbij steeds nagaan of jij het aangevraagde krediet correct zult kunnen terugbetalen. Daarvoor gaat de kredietgever je inkomsten bekijken, alsook je vaste kosten. Moet je nog andere leningen afbetalen, dan wordt hier uiteraard rekening mee gehouden.

Concreet wordt jouw leefoverschot berekend: dat is het bedrag dat elke maand overblijft als je alle leningen terugbetaald hebt en waarvan je verder moet leven (eten kopen, kleding …). Dat leefoverschot moet voldoende hoog zijn, anders zal de kredietverstrekker je lening weigeren.

Het maakt ook een verschil of je de woning alleen zult kopen of als koppel. Met twee heb je wellicht een groter leefoverschot, wat voor de bank een pluspunt is.

 

Hypothecaire lening: staat van de woning

De woning die je wil kopen, is voor de bank de waarborg voor het hypothecair krediet. Hoe beter de staat van de woning, des te groter de kans dat de kredietgever je de lening zal toestaan. Als jij het krediet immers niet correct terugbetaalt, zal de bank de woning verkopen om haar geld terug te krijgen.

 

Hoeveel kan je lenen: vragen?

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om een hypothecaire lening te krijgen? Maak dan meteen een afspraak in een Hypotheekkantoor in jouw buurt. Onze medewerkers beantwoorden met plezier al je vragen. Ze zullen samen met jou ook een simulatie maken van jouw hypothecaire lening, zodat je al jouw mogelijkheden perfect leert kennen.