Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%
Als je een hypothecaire lening aangaat, dan horen daar ook een aantal kosten bij. Wij zetten ze voor jou op een rijtje. Onze specialisten willen dat je weet hoeveel je kan lenen.
 
We maken een onderscheid tussen
 
  • dossierkosten
  • schattingskosten
  • notariskosten
  • kosten voor de overheid
 
 

Hypothecaire lening: dossierkosten

Banken en kredietverstrekkers vragen dossierkosten om (een deel van) hun administratieve kosten in het kader van jouw hypothecaire lening te vergoeden. Het gaat bijvoorbeeld over het behandelen en onderzoeken van jouw kredietaanvraag, de consultatie van de zgn. zwarte lijst (Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België) …
 
In theorie mag de bank je deze consultatiekosten zelfs aanrekenen als je hypothecair krediet geweigerd wordt of wanneer je niet verder gaat met de leningsaanvraag, maar de meeste banken zullen dit om commerciële redenen niet doen.
 
Hoe dan ook zal je, als je hypothecaire lening toegekend wordt, toch dossierkosten moeten betalen. Die mogen volgens de wetgever maximaal € 500 bedragen.
 
 

Hypothecaire lening: schattingskosten

De meeste banken vragen je vóór het toekennen van een woonkrediet om een schatting van de woning te laten uitvoeren. Die woning is voor hen immers de belangrijkste waarborg voor het krediet. Om zich in te dekken voor het geval jij de lening niet correct terugbetaalt, willen ze daarom een duidelijk beeld hebben van de waarde van de woning. Zo’n schatting kost al snel € 250 à € 300.
 
Maar als je jouw hypothecaire lening via Hypotheek.be afsluit, dan betalen wij die schattingskosten terug. Een interessant voordeel, niet?
 
 

Hypothecaire lening: notariskosten

Ook voor de notaris moet je bepaalde kosten betalen: hij dient een aantal opzoekingen te doen en de akte voor te bereiden. Hiervoor rekent hij administratieve kosten aan, alsook een ereloon.
 
 

Hypothecaire lening: kosten voor de overheid

Ten slotte rekent ook de overheid kosten aan. Het gaat onder andere over kosten voor het kantoor Rechtszekerheid, dat vroeger het Hypotheekkantoor genoemd werd.
 
Concreet betaal je kosten voor een hypothecaire inschrijving of een overschrijving van het mandaat. Daarnaast worden ook de gegevens van de (nieuwe) eigenaar in een register bewaard.
 
 

Een huis kopen zonder eigen inbreng

De meeste banken zullen vragen dat je zelf spaarcenten investeert in de aankoop van je woning. Maar alles lenen voor je huis blijft een optie. We vertellen er je graag meer over.
 
 

Vragen over je een hypothecair krediet?

 
 

Meer interessant nieuws over hypotheeklening